GeriOyun Ve Aktiviteler “Ben Farklıyım” Farkında mısınız?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

“Ben Farklıyım” Farkında mısınız?

“Ben Farklıyım” Farkında mısınız?

Her çocuğun olayları algılayışı ve yorumlayışı kendine özgüdür.

Ebeveynler, çocuklarını bazı kalıpların içine sokmaya çalışıyorlar. Çocuklarını başka çocuklarla kıyaslıyorlar. Oysa her çocuk farklıdır. Her çocuğun zeka tipi, yetenekleri, becerileri, olayları algılayışı ve yorumlayışı kendine özgüdür. Uzman Psikolog Füsun Budak, ailelerin çocuklarının yaşamlarına köstek değil nasıl destek olunacağı konusunda ayrıntılı bilgiler veriyor.

Okul Başarısının Zeka ile Bir İlgisi Yok

Ünlü fizikçi Albert Einstein’ın da okulda uyum sorunları yaşadığı, okul başarısının düşük olduğu ve konuşmaya geç başladığı herkes tarafından biliniyor. Bilmeyenlere de buradan duyuruyorum. Çocuğun okul başarısının düşük olmasının, sadece verilen bu örnekten de anlaşılacağı gibi zeka seviyesi ile bir ilgisi yok.

Howard Gardner, 7 Tip Zekayı Anlatıyor

Harvard Üniversitesi Profesörlerinden Howard Gardner, “Çoklu Zeka Teorisi” ile 7 çeşit zeka olduğundan ve bu 7 çeşit zekanın doğuştan her çocukta değişik düzeylerde bulunduğundan bahsediyor.

Dilsel Zeka

Konuşma ve yazma dilinde kelimeleri etkili ve akıllıca kullanma kapasitesi ve yeteneğidir. Bu tip çocukların kelime hazneleri çok geniştir. Okumayı, kelime oyunlarını ve bulmaca çözmeyi çok severler. Şair, yazar ve politikacılar gibi...

Görsel Zeka

Etrafındaki objeleri hayalinde canlandırma ve görme yeteneğidir. Bu tip çocuklar, yaşıtlarından daha çok hayal kurarlar. Yap-boz, labirent gibi görsel faaliyetlerden hoşlanırlar. Yaşıtlarına kıyasla çizimleri ve resimleri çok güzeldir. Ressam, mimar gibi…

Mantıksal - Matematik Zekası

Numaraları akıllıca kullanma ve sebep sonuç ilişkisi kurabilme yeteneğidir. Her şeyin nasıl çalıştığını merak eder ve sorular sorarlar. Matematikle ilgili oyunlar oynamak, onlara çok zevkli gelir. Dama, satranç gibi düşündüren oyunları oynamaktan keyif alırlar. Bilim adamları, bilgisayar programcıları, matematikçiler…

Bedensel Zeka

Kişinin kendisini ifade etmesinde bedenini (dans, mimik, pandomim) kullanma kapasitesi ve kişinin ellerini, bir şeyler yaratmakta ( heykel ya da seramik çalışmaları) kullanma yeteneğidir. Bu tip çocuklar çok hareketlidirler. Atletler, aktörler, dansçılar, heykeltıraşlar…

Müzik Zekası

Seslere hassaslık gösterme kapasitesi ve kendini müzikle ifade etme yeteneğidir. Müzik dinlemeyi sever, okul dışında öğrendikleri şarkıları söylemekten çok hoşlanırlar. Koro ya da buna benzer faaliyetlere katılmaktan zevk alırlar. Müzisyenler…

Sosyal Zeka

Başkalarının ruh hallerini, hislerini, duygularını, mizaçlarını anlama kapasitesi ve yeteneğidir. Liderlik özelliklerine sahip olan bu çocuklar, arkadaşları arasında en popüler olan çocuklardır. Sosyal faaliyetlere katılmaktan zevk alırlar. Danışmanlar, öğretmenler, politik liderler…

İçsel Zeka

Kendini yönlendirme, idare etme ve kendini tanıma kapasitesidir. Bağımsız olurlar. Düşünmeyi ve hayal kurmayı severler. Genelde tek başına çalışmayı ve oynamayı tercih ederler. Psikologlar, psikoterapistler…

Anne ve Babalara Düşen Görevler

- Anne baba olarak, çocuğumuzun davranışlarını gözlemlemeli, onları dinlemeye, anlamaya çalışmalı ve onlarla kaliteli zamanlar geçirmeliyiz.

- Kendi isteklerimizle çocuğumuzu şekillendirmek yerine onun olmak istediği halini kabullenip, bunu nasıl geliştirebileceğimizi düşünmeliyiz.

- Onun yaratıcılığını kullanmasına imkan vermeliyiz. Zayıflıklarını ve yeteneksiz olduğu durumları kabul etmeyi denemeliyiz.

- Çocuklarımızı gerekli durumlarda kendi kararlarını verebilmeleri için yüreklendirmeli ve herhangi bir sorunla karşılaştıkları zaman sorunla nasıl baş edeceklerini öğretmeliyiz.

Hazırlayan: Nilay Uzun 

False