GeriOyun Ve Aktiviteler 6 yaş döneminde oyun ve oyuncak seçimi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

6 yaş döneminde oyun ve oyuncak seçimi

6 yaş döneminde oyun ve oyuncak seçimi

6 yaşındaki bir çocuk neler yapabilir?

Uzman Klinik Psikolog Meltem Aydoğdu, 6 yaş dönemindeki çocukların hangi oyun ve oyuncaklarla ilgilenebilecekleri konusunda ailelere bilgiler verdi.

Bedenini daha iyi kontrol eder

* Çok çeşitli yönlere doğru koşar, bedenlerini daha iyi kontrol edebilir. Yeni hareketleri, değişik sporları deneme konusunda heveslidir.

* 6 yaşla beraber çocukların düşünme biçimleri daha kompleksli bir hale gelir, dikkat süreleri uzar. Bu yaşta çocuklar gerçek olanla olmayanın ayrımına varır ve hayali oyunlar devam etse de gerçek aktiviteler daha fazla tercih edilir hale gelir.

Sanat çalışmaları yapar

* Çok daha fazla materyal kullanarak, detaylar üzerinde çalışılmış ürünler ortaya koyabilir. Birçok şarkıyı söyleyebilir, nota okumayı öğrenebilir, enstrüman çalabilir.

* Küçük piyesler oynayabilir, kısa replikleri hafızasında tutabilir.

Bilişsel öğrenme gelişir

* Bu yaşta en büyük değişim, bilişsel öğrenme alanında gerçekleşir. Çoğu çocuk anasınıfına veya birinci sınıfa gitmektedir.

* Okuma, yazma ve basit matematik işlemleri öğrenilir. Okumanın öğrenilmesiyle, çok hızlı bir bilgi edinme süreci başlar. Bu yaş çocukları, kitapları kendi başlarına okuyabilmekten keyif alır.

* Ucu açık, serbest aktivitelerden ziyade, yapılandırılmış aktiviteleri tercih eder.

6 yaş için seçilebilecek oyuncaklar

* Bu yaş çocukları satranç gibi strateji gerektiren masa oyunlarını oynamaya başlayabilir.

* 5 yaşa uygun oyuncaklara ek olarak ilgilendiği spora yönelik paten, badminton gibi malzemeler, çalmayı istediği bir enstrüman, çeşitli sanat malzemeleri, kendi okuyabileceği kitaplar, yazı yazmayı öğreniyorsa özel yazılarını yazabileceği günlük, maketler, satranç, dama gibi daha kompleks masa oyunları ilgi alanlarına girer. 

False