GeriOyun Ve Aktiviteler 6-9 yaş arası çocuklar için oyuncaklar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

6-9 yaş arası çocuklar için oyuncaklar

6-9 yaş arası çocuklar için oyuncaklar

Çocuğunuzun ilgi ve becerilerinin farkında olun.

Seviyesinin çok altında oyuncakların çocukta bıkkınlık ve oyuna karşı isteksizlik yaratabileceğine dikkat çeken Uzman Psikolog Çocuk ve Ergen Terapisti Damla Til, seviye ve becerilerinin çok üstünde oyuncaklarla oynamaya itilen çocukta ise yetersizlik duygusu ve kaygı oluşabileceğine değiniyor. 6-9 yaş arası çocuk grubu için alınması gereken oyuncakları anlatıyor.

* 6-9 yaş arası dönemde çocukların ilkokul hayatı başlar. Yepyeni sorumluluklar, kurallar ve farklı bir arkadaş çevresi ile tanıştığı bir döneme girer. Bu yeni sürece adapte olmak için zamana ihtiyacı olabilir. Bu dönemde bir yandan derslerini, ödevlerini ve yeni sorumluluklarını yerine getirirken bir yandan da çocukluğunu yaşadığından ve oyuna vakit ayırabildiğinden emin olunmalıdır.

* Bu yeni dönemde daha önce de olduğu gibi bir yandan çocukların kendilerini ifade etmelerine olanak veren bir yandan da yaratıcılıklarını destekleyen uğraşlar gelişimleri açısından son derece önemlidir. Kağıt, boya, kum, hamur gibi sanat malzemeleri kullanarak kendi deneyimlerini oluşturabileceği ve iç dünyalarını yansıtabileceği yöntemler sayesinde hayal gücünü kullanarak kendi eserini yaratır ve keyifli vakit geçirir.

* Bu dönemde çocukların yaratıcılıklarını harekete geçirmek için her zaman önlerine çeşit çeşit boyalar ve kağıtlar dizmek gerekmez. Eskimiş ve atmak üzere olduğunuz eşyalar çocuklar tarafından hayal bile edemeyeceğiniz yepyeni ürünlere dönüştürülebilir. Annesinin eskidiği için ayırdığı bir şal çocuklar için keserek şekil verebilecekleri yepyeni bir bebek kıyafeti, atılmak üzere olan bir ayakkabı kutusu oyuncak bir ev demek olabilir.

* Resimli ve renkli hikaye kitapları okumak, doktorculuk ve evcilik gibi yetişkin hayatının provasını yapabilecekleri oyunlar oynamak ve el becerilerini geliştirebilecekleri yapı ve montaj gerektiren oyuncaklarla uğraşmak bu dönemde çocukların ilgisini çeker.

* Aynı zamanda artık toplu halde oynanan oyunlar tek oynanan oyunlara tercih edilmeye başlanır. Çocuklar arkadaş gruplarıyla oynanan seksek, kovalamaca, saklambaç gibi oyunlardan ve kurallarını kendilerinin yarattıkları topluca oynanan oyunlardan büyük keyif alır.

* Topluca oynanan oyunlar yetişkinlerin çocukları kendi sosyal çevreleri içinde gözlemlemeleri için de eşsiz bir fırsattır. Kendilerini ifade etme şekilleri, oynamayı tercih ettikleri oyunlar, oyunlarda üstlendikleri ve kaçındıkları roller onların iç dünyalarıyla ilgili çok önemli bilgiler verir. Bazen keyfinin yerinde olmadığını düşündüğünüz çocuğunuza bunun sebebini sorduğunuzda bir türlü alamadığınız cevabı onu arkadaşlarıyla vakit geçirirken gözlemlediğinizde kendiliğinizden keşfedebilirsiniz.  

False