GeriOyun Ve Aktiviteler 5 yaş döneminde oyun ve oyuncak seçimi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

5 yaş döneminde oyun ve oyuncak seçimi

5 yaş döneminde oyun ve oyuncak seçimi

5 yaşındaki bir çocuk neler yapabilir?

Uzman Klinik Psikolog Meltem Aydoğdu, 5 yaşındaki çocuklarda arkadaşlık ilişkilerinin başladığına dikkat çekerek bu dönemdeki çocukların hangi oyun ve oyuncaklardan keyif aldıklarını dile getirdi.

Yardım tekerleri olmadan bisiklete binebilir

* 4 yaş çocuğuna göre daha ustalaşmıştır, denge ve koordinasyon becerisi artmıştır. Dans ve spor gibi aktivitelere yönelebilecek fiziksel gelişime sahiptir.

* Dört tekerlekli bisiklet kullanabilir, bazıları yardımcı tekerlek olmadan da bisiklet kullanmayı öğrenebilir. İp atlayabilir.

Hayali oyunlar oynamaya devam eder

* Bu yaşta da çocuk, hayali oyunları yoğun bir şekilde oynanmaya devam etmektedir. 4 yaş çocuğuna göre oyunları daha uzun süre devam ettirilebilir ve oyun için gerekli hazırlıklara daha fazla önem verir.

* Sanat çalışmalarında 4 yaş çocuğuna göre daha gerçekçidir ve daha detaylı ürünler ortaya koyar.

* Çevreye ilişkin merak ve öğrenme isteği fazladır. Öğrenmesini destekleyecek, yaşına uygun deney ve bilim setleri kullanılabilir.

Arkadaşlık önem kazanır

Bu yaşlarda, arkadaşlıklar önem kazanır ve yakınlık kurduğu 2-3 arkadaşla oyunlar oynanmaya başlanır. Aynı zamanda, arkadaşların tercih ettiği oyuncakların tercih edilmesi, bazı oyuncakların kabul edilmemesi gibi davranışlar ortaya çıkabilir.

5 yaş için seçilebilecek oyuncaklar

* Bu yaş grubu çocukların ilgisini basit kuralları olan, şansa dayalı masa oyunları çekebilir. Bu yaş grubu çocuklar, 4 yaş için belirtilmiş tüm oyuncaklarla da oynayabilir.

* Bu oyuncaklara ek olarak yaşa uygun olarak büyüteç, robotlar, mikroskop, dürbün gibi bilim ve deney setleri, bisiklet, atlama ipi, çocuk fotoğraf makinesi, çocuk bilgisayarı ve masa oyunları da ilgisini çeker. 

False