GeriOyun Ve Aktiviteler 4 yaş döneminde oyun ve oyuncak seçimi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

4 yaş döneminde oyun ve oyuncak seçimi

4 yaş döneminde oyun ve oyuncak seçimi

4 yaşındaki bir çocuk neler yapabilir?

4 yaşındaki çocukların yaratıcı oyunlardan keyif aldığını dile getiren Uzman Klinik Psikolog Meltem Aydoğdu, bu dönemdeki çocukların hangi oyunlarla oynayacaklarına ve hangi oyuncakların onlara uygun olacağına değindi.

Kaba ve ince motor becerileri gelişmiştir

* Artık hızlıca koşabilir. Top atabilir, atılan topları zaman zaman yakalayabilir. Tek başına merdiven inip çıkabilir. Tek ayak üzerinde kısa bir süre durabilir. Düz çizgiler üzerinde yürümeyi dener.

* Fiziksel olarak oldukça aktiftir. Zorlayıcı olan fiziksel bir aktiviteyi başarmaktan gurur duyar.

* İnce motor hareketlerinde ise iki parmak ve başparmak ile kalem tutabilir. Boncukları ipe dizebilir. Bebeklerini giydirip soyabilir. Çizimler ve boyamaları bir amaç doğrultusunda yapabilir.

Hayali oyunlar oynar

* Hayali oyunlar tek başına veya 2-3 kişilik arkadaş gruplarıyla oynanır. Oyunlar sosyal ve sözel etkileşim içerir.

* Bu oyunlarda hem gerekli nesnenin örneğin, oyuncak telefon işlevini yerine getiren oyuncaklar hem de gereken nesnenin yerine geçmesi için başka objeler örneğin, telefon yerine kumanda kullanabilir.

* Canlandırdığı karakterler, günlük hayatta karşılaştığı kişiler ve durumlar olabileceği gibi televizyonda ve kitaplarda gördükleri karakterler de olabilir.

Yaratıcı oyunlardan keyif alır

* Bu yaş grubunda çocuklar renk ayrımları yapabilir. Parmak boyaları, tebeşirler, boncuklar, oyun hamurları kullanabilecek ince motor hareket kabiliyetine sahiptir. Aynı zamanda bir ürün ortaya çıkarmaktan mutluluk duyar.

* Müzik konusunda belli bir melodiyi tanıyabilir, devam ettirebilir, şarkılar söyleyebilir. Armonika, ksilofon, kayıt cihazları gibi aletleri kullanabilir. Ayrıca bu yaştaki çocuklar birkaç basit kuralı olan ve strateji gerektirmeyen, şansa dayalı masa oyunlarını oynayabilir.

4 yaş için seçilebilecek oyuncaklar

* Skooter, top, basket potası, bebekler, doktor gereçleri ilgisini çeker.

* İtfaiye, polis, yarış arabaları, ambulans, kamyon, uçak, tren gibi oyuncaklarla oynar.

* Oyun evi ve içi için kullanılabilecek eşyalar, mutfak gereçleri, bebekler ve bebek kıyafetleri ile oynar.

* Masal kahramanları, anne, baba olarak kullanılabilecek figürler, yaşına uygun parça sayısında puzzlelar, oyun hamurları ilgi alanına girer. Kağıtlar, boncuklar, çubuklar, pullar, boyalar gibi sanat malzemeleri, ritm aletleri, legoalar ve labirentler, fark bulma, eşleştirme gibi yaşa uygun aktivite kitapları ile de oynar.  

False