Funda Öztürk Alban
Funda Öztürk Alban
Funda Öztürk Alban

Yaz okulu neye göre seçilmeli?

Yaz okulu seçerken dikkat!

Haberin Devamı

Çocukların zamanlarını eğlenceli ve etkin bir şekilde geçirmelerine olanak sağlayan yaz okullarını seçerken nelere dikkat etmek gerektiği konusunda Spor Eğitmeni Funda Öztürk Alban bazı bilgiler verdi.

* Öncelikle güveneceğiniz yaz spor okulunun bağlı olduğu kurumu mutlaka değerlendirin.

* Bulunduğu alandaki fiziki koşullar önemlidir. Güvenliği olan okulları tercih edin.

* Öğrenci kapasitesi önemlidir. Büyük okullarda kontrol zor olabilir. Önemli olan bir öğretmene düşen öğrenci sayısıdır. Bu da yaş gurupları ve seviyelere göre değişir. Örneğin yüzmede 9 yaşın altında yüzmeyi hiç bilmeyen çocuklarda 3-6 kişilik gruplar, bilen ve 9 yaştan büyük olan çocuklarda 5-10 kişilik guruplar idealdir. Tenis derslerinde ki mantık da aynıdır. Basketbol, futbol veya voleybol gibi branşlarda gurupların biraz daha kalabalık olması gerekir. Bir öğretmen ortalama 10-15 çocukla çalışabilir.

Haberin Devamı

* Görevli spor eğitimcilerinin mutlaka spor eğitimi almış kişiler olması gerekir. Antrenör veya beden eğitimi ve spor yüksek okulu mezunlarının ya da son sınıf stajyer öğretmenlerin görev aldığı okullar tercih edilmelidir.

* Yaz spor okulunun amacı mümkün olduğu kadar çok spor branşını tanıtmak ve sevdirmek olmalıdır. Yüzme, tenis, basketbol, voleybol, futbol, jimnastik, satranç kısacası her branşın kısa temel eğitimi ve oyun formatlı sunumu yaz spor okulu programında idealdir.

* “Bu kadar çok spor yapılır mı?” şeklinde düşünmemek gerekir. Çünkü çocuklar buralarda spor yapmaz, nasıl yapıldığını oyunla öğrenir.

* Okula başlamadan önce yüzme eğitimi alacak öğrencilerin Hepatit A’ya karşı korunuyor olduğunun sorgulanması okul adına önemlidir. Bu konuda anne babaların dikkatli olması, okul sormasa bile çocuklarının aşı takvimini doktorlarına kontrol ettirmesi önerilir.

* Spor okullarında programın temel öğretim ve oyun amaçlı olması gerekir. Antrenman yapılan ve sporcu seçen, çocuğun yeteneğini yargılayan ve belli becerileri zorunlu kılan okullar çocukların eğer yeteneği yoksa spordan soğumasına neden olabilir.

Haberin Devamı

* Yaz spor okulları çocuğun eğitim alırken eğlendiği formatlarda olmalıdır. Eğer özel bir yeteneği varsa zaten eğitmen sporcu olabilmesi için kulüplere yönlendirme yapacaktır.