Pınar Ersöz Tezer
Pınar Ersöz Tezer
Pınar Ersöz Tezer

Verimli bir sömestir için mutlaka program yapın

Sömestir tatilinde hem eksiklerini kapatmak hem de dinlenmek isteyenlere tavsiyeler…

Haberin Devamı

Yarıyıl tatili, uzun bir dönemin ardından hem mola vermek hem de derslerle ilgili eksikleri kapatmak için öğrenciler açısından oldukça iyi bir fırsattır. Bu noktada, öncelikle tatil programı oluşturmanın oldukça önemli olduğunu vurgulayan Psikolog Pınar Ersöz Tezer, yarıyılı verimli geçirmenin yollarını anlattı. Tezer, ailelere ışık tutacak önemli bilgileri de bizlerle paylaştı.


Verimli bir sömestir için mutlaka program yapın

İlk dönemin nasıl geçtiği değerlendirilmeli

Tatil döneminde öğrencinin birinci dönemini nasıl geçirdiğini sorgulaması, akademik başarısını değerlendirmesi gerekir. Tatil, sadece keyifli zaman geçirmek demek değil, aynı zamanda kişinin yarım kalmış bazı plan ve projelerini tamamlaması için de güzel bir zaman dilimidir. Özellikle okuldaki akademik başarısı düşük ve eksikleri fazla olan öğrenciler için tatil bulunmaz bir fırsattır.

Eksik konular gözden geçirilmeli

Öğrenci, tatil döneminin tamamını tabi ki sadece ders çalışarak geçiremez, geçirmemelidir de. Ders çalışma programı; daha çok tekrar yapmak, eksik konuları gözden geçirmek, test çözmek şeklinde değerlendirebilir. Unutmamak gerekir ki öğrenmeyi kalıcı hale dönüştüren davranış tekrardır.

Sorumluluklar yerine getirildikten sonra aktiviteye zaman ayrılmalı

Tatil döneminde uygulanacak programı hazırlarken kişi, önce sorumluluklarını, kalan zaman diliminde ise keyif aldığı aktivitelerini yapmak şeklinde planlayabilir. Keyif alınan aktivite önce yapılırsa hem yapılan aktivite süresinin biteceği kaygısı hem de sorumluluk davranışının zamanının yaklaştığı kaygısı ortadan kalkar. Bu sebepten, keyif alınan aktiviteyi sona bırakmak gereklidir.


Kötü karne getiren çocuğa nasıl davranılmalı?

Verimli bir sömestir için mutlaka program yapın

  • Öncelikle çocuğun karnesini kendi gözünden değerlendirmesini sağlayın, daha iyi olmasının yollarını bulmasında ona yol gösterici olun.
  • Çocuğa ağır eleştirilerde bulunmayın çünkü olumsuz davranışlar, olumsuz telkinlerle ortadan kalkmaz, aksine daha çok pekişir.
  • Çocuğun boş zamanlarını değerlendirmesinde ona yardımcı olun. Ona eğitici ve öğretici aktiviteler önerin.
  • Çocukları ikinci döneme hazırlamak için tehdit yolunu kullanmayın. “Bu gidişle yaz planını iptal edeceğiz” , “Böyle olursa sınıfta kalabilirsin” gibi olumsuz ifadeler kullanmayın. Bu tarz cümleler kaygıyı artırır, çocuğun özgüvenini azaltır.
  • Tüm olumlu ya da olumsuz durumlara rağmen ona koşulsuz şartsız sevildiğini ve kabul gördüğünü hissettirin.
  • Ara dönem çocuk ile ebeveynin birbirini anlaması, güzel zaman geçirmesi için çok hoş bir fırsattır. İkili ya da ailecek yapılacak aktiviteler yakınlaşmayı artıracağından birlikte zaman geçirmeye çalışın.

Çocuğun karneyi objektif olarak değerlendirmesini sağlayın

Verimli bir sömestir için mutlaka program yapın

Ebeveynlerin karneye yönelik yoğun olumsuz eleştirileri çocuk ile ebeveynin arasını açabilir. Önemli olan çocuğun farkındalığıdır. Bu sebepten öncelikle ebeveyn, çocuğun karnesini kendi gözünden ve objektif olarak değerlendirmesini sağlamalı, eksik noktalar bulunuyorsa ne yapılması gerektiği konusunda çocuğa fikir vermelidir. Bu bir yardımcı öğretmenden destek almak ya da çocuğun kendi başına tatil programında dersi nasıl programlayacağına yardımcı olmak olabilir.