Ayben Ertem
Ayben Ertem
Ayben Ertem

Okulun ilk günü bunlara dikkat!

Okula başlayacak çocuğunuzla yaşayacağı değişimleri konuşun.

Haberin Devamı

Anne babalar için de, çocuklar için de okula başlamak duygusal olarak çok kolay değil. Uzman Psikolog Ayben Ertem okula yeni başlayacak çocukların ebeveynlerine tavsiyeler verdi.

İlk defa okula başlayacak çocukla iyi İletişim kurmak önemli. Hayatında büyük değişiklikler olacağını ancak bu değişimlerin çok iyi değişimler olduğunu anlatın ve yeni şeyler öğrenecek olmasıyla ilgili onu heveslendirin ki o da kendine güvenli bir şekilde okula başlasın. Okul hayatıyla ilgili farklı hususlardan bahsetmek faydalı. Yeni başlayacağı çevreye daha rahat adapte olabilmesi için, onu biraz daha bağımsız hareket edebilmesi için cesaretlendirebilirsiniz. Birçok şeyi kendisinin yapmasına izin verin ki okulda zorluk çekmesin. Kendi başına giyinebilme, yemek yeme, ellerini yıkamak, tuvalete gitmek, şişelerin kapaklarını açmak, ambalaj kapakları açmak gibi becerileri ne kadar çok edinmiş olursa okulda da o kadar rahat eder.

Okul hakkında ne düşündüğünü sorun, size sorular sormasına izin verin, çocuğunuzu dinleyin ve onu eleştirmeden susturmadan sorularına mümkün olduğunca cevap verin ve onları kaygılandırmayın. “Daha sen kendi pantolonunu/ayakkabını giyemiyorsun, nasıl okula gideceksin” gibi sözler söylemeyin.

Okulun ilk günü neler yapabilirsiniz?

  • Okulun ilk gününde çocuğunuzun çantasını hazırlamasına ve içine yiyecek, içecek ve bir takım yedek kıyafet koymasına yardım edin. Koyduğunuz kıyafetle ilgili öğretmeni de bilgilendirin ki küçük kazalar olabilir.
  • Giyinmek için hazırlanırken kendilerinin giyinmesi için teşvik edin ki okulda giyinip soyunurken fazla zorlanmasın.
  • Çantasının içindeki eşyalara birlikte tekrar bakın ki okuldan gelirken çantasında ne var ne yok bilsin. Kaybolan eşyaları için de öğretmenle konuşması gerektiğini söyleyin.
  • Evden zamanında çıkın, okula telaşlı bir şekilde gitmeyin ve sınıfına girdikten sonra bir süre bahçede olun.
  • İlk gün okuldan siz almaya çalışın, erken gidin ve onun görebileceği bir yerde onu bekleyin.
  • Okulun nasıl geçtiğini ve onun heyecanını mutlaka paylaşın, onu dinleyin ve duygularını eleştirmeden alın.