Elif İpek
Elif İpek
Elif İpek

Okul öncesi eğitimin zihinsel gelişime faydaları

3 yaş ve sonrasında okul öncesi eğitime her çocuğun ihtiyacı vardır.

Haberin Devamı

İnsanlar beyin gelişimini tamamlamadan doğarlar. Doğduğunda bebeğin baş çevresi 35 cm. kadar iken, öğrenme süreçlerinin etkisi ile 1 yaşına geldiğinde 45 cm.'e ulaşır. Yani bebek dünyaya geldiği andan başlayarak öğrenir, gelişir, zeka ve zekaya dayalı etkinlikler yani bilişsel olarak da büyür.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM NE ZAMAN VERİLMELİ?

İlk 3 yıl, çocuğun kendi kendine yetmesi ile uğraşma dönemidir. Konuşma, yürüme, beslenme, giyinme gibi becerilerinde bağımsızlaşır, aile içi ilişkilere dair bir fikri olur ve kendi gibi olanların ne yaptığı ile ilgilenmeye başlar. Tam da bu dönemde yani 3 yaş ve sonrasında okul öncesi eğitim her çocuğun ihtiyacıdır.

Okul öncesi eğitimin zihinsel gelişime faydaları

Haberin Devamı

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN FAYDALARI

Bir programın içinde olmak, çocuğun organizasyon, uyum ve takip becerilerini geliştirir. Okul öncesi eğitim kurumlarında güne genellikle 'serbest zaman etkinlikleri' ile başlanır. Çocuk arkadaşları ile oynar, böylece farklılıkların 'biz'i oluşturduğunu, başka aile yapılarını, arkadaşlarının düşünme, davranma, fikir üretme süreçlerini gözler, kimilerini uygular, neden-sonuç ilişkileri kurar, merak ettiklerini ya taklit eder ya da sorar, kendini ifade etme biçiminin ne kadar sonuç verdiğini anlar, gerekirse öğretmenden yardım ister.

ÇOCUKLAR SOSYAL BECERİLERİ KAZANIR

Serbest zaman etkinliklerinin ardından birlikte yapılan kahvaltı ve sonrasında öğretmen liderliğinde etkinliklere başlanır. Bu etkinlikler sırasında hem sıra bekleme, rica etme, özür dileme gibi sosyal becerileri kazanırken hem de yapılandırılmış şekilde gelişim dönemine uygun sunulan materyaller ile ilgilenir veya çevresindeki eşyalardan materyal oluşturur. Benzerlikler ve farklılıklar ile başlayan akıl haritalaması, gitgide karmaşık ve organize bir haritaya doğru dönüşür. "Senin saçın uzun, benimki kısa"dan, "Sen legolarla oynamaktan ve ekşi yiyeceklerden hoşlanıyorsun, ben de legolarla oynamayı seviyorum ama kitapları daha çok seviyorum"a ve daha fazlasına kadar ilerler.

Şekiller, renkler, miktarlar, sayılar, dokular, semboller ve günlük yaşamdaki yerleri de aynı dönemde öğrenilir.

Haberin Devamı

 Okul öncesi eğitimin zihinsel gelişime faydaları 

ÇOCUK YARATICILIĞINI GELİŞTİRİR

Birlikte yapılan etkinliklerde çocuk düşünür, hareket eder, yanındakileri dinler, farklı bakış açısı ve duygu tanır, yaratıcılığını geliştirir.

Gün içerisinde bir akış olduğu için zamana dair öğrenmelerin altyapısı oluşur.

Okulda her duyuya hitap edecek materyaller ile bilgiyi alma yollarını genişletir, arkadaşları ve öğretmenleri ile tartışır, fikir alış verişi yapar, karar verir, herkes gibi kararını uygulayabileceği ve başkalarının kararlarını uyguladığı, sonuçlarını tartışabildiği çoğu zaman güvenli bir ortama sahiptir.

OKUL SEÇİMİ ÖNEMLİDİR

Gözlem, düşünme, farkına varma, ifade yani zihin, zeka, biliş kullanımı... Okul öncesi eğitim, çocuğun yaşantısında çok önemli bir yere sahiptir. Ailelerin, çocuklarının duygusal ve sosyal ihtiyaçlarına, kendi aile yapılarına uygun olacak öğretmen, müfredat ve okulu seçmeleri; çocuğun bu dönemi ne oranda verim alarak yaşayacağını belirler.

Haberin Devamı

Pedagog Elif İPEK

OKUL ÖNCESİNDE ÇOCUĞA NE TÜR EĞİTİMLER VERİLİR? (TIKLAYIN)