Elif İpek
Elif İpek
Elif İpek

Yabancı dili öğrenmenin en ideal yaşı 3

Bu dönemlerde çocuklar yeni bir dil öğrenmek için daha istekli oluyor.

Haberin Devamı

İlk 6 yaş, yaşamın sihirli yılları olarak adlandırılır. Bu dönemde beyin gelişimi hızla devam ettiği için beceriler mümkün olduğunca geliştirilmelidir. Dil ve konuşma ile ilgili beceriler ise duyduklarına dikkat etmeyi, duyduklarını ayrımlaştırabilmeyi ve taklit etmeyi içerir. Bu nedenle çocuk, ailenin konuşmalarını dinleyip taklit ederek ana dilini kazanır ve duygusal dilini oluşturur. Duygusal dilin oluşumu; farkındalık, duyguları tanımlama, kendini yeterince ve doğru ifade açısından çok önemlidir.

Çocuklar kaç yaşında yabancı dil öğrenmeye başlamalı?

Sağlıklı bir duygusal dil oluşumu için yabancı dil eğitiminin 3 yaşından sonra verilmeye başlanması uygun olur. Bu döneme kadar aileler dil ve konuşma becerilerini desteklemek için çevresel sesleri dinlemek, taklit etmek ve kaynağını araştırmak, basit vurmalı müzik aletleri ile ritim çalışmaları yapmak, ana dilinde çocuk şarkıları dinlemek, şarkının sözlerine uygun hareketler belirlemek, şarkıda öne çıkan enstrümanların çalınışını taklit etmek, şarkıdaki enstrüman değişikliklerinde hareketi de değiştirmek, dans etmek, tempo tutmak, konuşmanın gerekliliğini hissettirmek için karşılaşılan durumları tanımlamak, yeni kelimeler edindirmek, çocuğun yeni kelimeleri günlük yaşamında kullanmasını özendirmek ve pekiştirmek gibi temel çalışmaları yapabilirler.

Haberin Devamı

Çocukları yabancı dile teşvik etmek için neler yapılabilir?

3 yaş itibarı ile çocuğun sosyal gelişiminin de hız kazanmasından yararlanılarak çocuğun dikkati farklılıkların bir aradalığına çekilebilir. Temasta bulunduğu insanlar ile ortak ve farklı yönlerini keşfetmesi için yönlendirilebilir. Bu dönemde bir başka dile dair kelimeler öğretilebilir, çocuğun öğrendiklerini uygulaması için ortamlar sağlanabilir, ana dili kendininkinden farklı olan çocuklar ile bir araya getirilebilir. Böylece çocuk, dili kullanma ihtiyacı hisseder ve yeni bir dil öğrenmek için istekli olur.

Bu dönemdeki öğrenme daha kalıcı oluyor

Çocukluk çağında yabancı dil öğrenimi genellikle renkler, sayılar, harfler ile başlar. Bunun yerine günlük yaşamda ihtiyacı karşılayacak basit cümleler, sıklıkla kullanılan varlık isimleri ile başlamak, öğrendiğinin işlevselliğini artırır ve böylece ihtiyaç yani isteklilik de artar. Beyin gelişiminin hızla devam ettiği bu dönemdeki öğrenmeler daha kalıcı olur ve dil edinme becerileri temelde geliştiği için birey ileriki yaşlarında farklı dilleri de kolayca öğrenebilir.
Daha erken yaşlarda yabancı dil eğitimi almaya başlayan çocukların duruma kolaylıkla uyum gösterdikleri gözlenmekle birlikte gramer yapılarının daha geç yerleştiği ve duygusal dillerini içinde yaşadıkları sosyal çevrenin ana diline göre düzenledikleri fakat çeşitli kavram karmaşaları yaşadıkları son yıllarda yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur.

Haberin Devamı

Pedagog Elif İpek