Elif İpek
Elif İpek
Elif İpek

Yetenek Sizsiniz ve Çocuk Psikolojisi

Yarışmalar, çocukları ciddi oranda etkiliyor.

Haberin Devamı

Yetenek Sizsiniz Türkiye ile tekrar gündeme gelen yarışmacı çocukların psikolojisi, birçok tartışmaya konu oluyor. Binlerce izleyicinin karşısına çıkan çocuklar, rekabet ve kazanma hırsını nasıl yaşıyorlar? Ailelerin dikkat etmesi gereken hususlar neler? Pedagog Elif İpek, merak edilenleri anlattı.

Rekabet Hayatın Bir Parçası

Çağımızda yarışmaların, hayatımızı her yönden sarıp sarmaladığına dikkat çeken İpek, çocuklar açısından durumu şöyle değerlendiriyor:

“Çocuklar açısından bakıldığında eğitim için tabi tutuldukları sınavlar ve oynadıkları oyunlar çocukları hep rekabetin bir parçası haline getiriyor. Televizyon kanallarının artışı, TV kanallarının halkın katılımı ile yaptıkları yarışma programları da düşünülecek olursa, bu yarışmalarda çocukları görmek kaçınılmaz son. Fakat çocukları konuşacak olursak yarışmalara katılanlar ve evlerinde izleyip yarışmacı çocuk ile özdeşim kuranları hem ayrı hem de birlikte değerlendirmek gerekiyor. Televizyona çıkmak büyük bir heyecan tabii. Fakat bu heyecanın sunulacak performansı olumsuz etkilemesi durumunda bir hüsrana da neden olabiliyor.”

Haberin Devamı

Yetenek Sizsiniz ve Çocuk Psikolojisi

Çocuğu Kaybetmeye Hazırlamak Gerekiyor

Yarışmaya hazırlık sürecini oldukça yoğun yaşayan çocuğun psikolojisine de değinen İpek, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu aşamada büyüklerinden, varsa eğitmenlerinden her zaman takdir alıyor. Bunun üzerine jüri tarafından yapılan ‘çok iyiydin ama biz bir düşünelim’ durumu, yarışmacı çocuğa da, izleyici çocuğa da ‘sen daha çocuksun, sus otur bakalım’dan farklı bir şey ifade etmiyor. Bu duruma neden olup çocuğun şevkini kırmamak adına ailenin, eğitmenin dikkati yarışmak yerine eğlenmeye ve elinden gelenin en iyisini yapmasının önemli olduğuna çekmeleri gerek. Böylece çocuk için sonuç değil süreç önem kazanıyor ve değerlendirildiğinde ‘daha iyisini nasıl yaparım?’ sorusu ile çocuk yeteneğini kullanma üzerine ilerliyor. Kendisini geçmeye ve daha iyi şeyler yapmaya çalışıyor. Televizyona çıkmak veya denemek ise çocuğun yaşamında hoş bir anı olarak kalıyor.”