GeriÇocuk Sağlığı Yazın fazla hazır meyve suyu içmek ishal nedeni
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yazın fazla hazır meyve suyu içmek ishal nedeni

Yazın fazla hazır meyve suyu içmek ishal nedeni

Çocuğunuzda bu belirtiler varsa dikkat!

Çocuklarda görülen bağırsak enfeksiyonları ve ishaller özellikle yaz aylarında artış gösterir. Bu aylarda fazla hazır meyve suyu tüketiminin ishale zemin hazırladığının altını çizen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Birol Saral, çocuklarda görülen belirtiler konusunda aileleri uyardı.

Çocuklarda yaz aylarında görülen ishalin belirtileri ve nedenleri

Fazla meyve suyu (özellikle marketlerde satılan ve her şey dahil otellerde kolayca ulaşılabilen, gıda boyası içeren) içmekten ve gıda alerjilerinden kaynaklanan ishaller yaz aylarında daha sık görülür. İçme suları ve gıdalarla alınan mikroplar; çocuklarda kusma, ishal, vücuttan su ve tuz kaybına neden olur. En çok “turist ishali” olarak da bilinen E Coli basilinin neden olduğu ishaller görülür. Bu tür ishaller, kanalizasyon sularının karıştığı, kirli sularda yüzülmesi veya bu kirli suların bulaştığı gıdaların tüketilmesi sonucunda oluşur ve yeşil, sulu dışkılamaya neden olur. Yeşil dışkılama, bağırsak pasajının hızlandığının ve orta derecede bir ishalin göstergesidir. İshalin şiddetini belirleyen en önemli gösterge ise dışkılama sıklığıdır. İshalin en kötü sonucu aşırı sıvı kaybına bağlı vücuttan su ve tuz kaybı olmasıdır. İshalin en tehlikeli işaretleri 8 saat boyunca gözyaşı olmaması ve idrar yapamama şeklinde gözlenebilir. İshaller birkaç gün ya da bir hafta sürebilir. Asıl tedavi, su ve tuz kaybını önlemek, ishalle kaybedilen sıvıyı ağız yoluyla geri kazanmaktır. İshal tedavisinde evde diyet değişikliği yapmak en doğru yöntemdir. Çocuğun yaşına ve ishalin şiddetine göre diyet uygulanmalıdır.

Bağırsak enfeksiyonları neden yazın daha sık görülür?

* Artan sıcaklık ve neme bağlı olarak vücuttan su kaybının çok olması, susama hissinin çok artması ve bunun sonucunda bulunan suyun temiz olup olmadığına bakmadan tüketilmesi (özellikle pikniklerde dere ve akarsulardan),

* Sıcaklarda yiyeceklerin çabuk bozulması ve bozuk olup olmadığı anlayamadan tüketilmesi,

* Her şey dahil otellerde yiyeceklerin açıkta olması,

* Dışarıda tükettiğimiz yiyeceklerin özellikle yeşilliklerin temiz olmayan suyla yıkanması yaz aylarında bağırsak enfeksiyonu görülme sıklığını artırır.

Çocuğunuzda bu belirtiler varsa hemen bir uzmana başvurun!

* Çocuğunuz 8 saattir idrarını yapmıyorsa,

* Dışkısında kan varsa,

* Şiddetli karın ağrısı gözleniyorsa,

* İshali 1 haftadan uzun sürmüşse,

* 72 saattir ateşi varsa,

* 48 saatlik diyete rağmen düzelme yoksa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

False