Elif İpek
Elif İpek
Elif İpek

Yaz tatilinde büyükanne ve dedelere öneriler

Uzmanından büyükanne ve dedelere tavsiyeler...

Haberin Devamı

Okul bitiyor, yaz geliyor, karneler alındı, bir yandan ramazan telaşı derken çocuklar tatile alıştı bile! Kimi çocuklar yaz boyu evde olacak kimileri büyükanne büyükbabalara emanet edilecek... Yaz döneminin sonunda okula okulun bir zulüm olmaması ve uyum sağlamanın kısa sürede sağlanabilmesi için neler yapılmalı?

  • Çocuğunuzun yazın da büyüyüp geliştiğini ve bu süreçte de ihtiyaçları olduğunu unutmayın!
  • Yaz tatilini zamanın durması gibi algılamaktan uzak durun!
  • Kışın okul, yaşantınızda belirleyici bir rutin oluştururken çocuğunuzun yaz döneminde de benzer bir rutine ihtiyacı vardır!
  • Yaz okullarından yararlanın.
  • Şehirdeki çocuklar için sunulan programlardan yararlanın.
  • Çocuğunuza doğa ile ilişkisini destekleyecek ortamlar hazırlayın.
  • Günün çocuğunuz ile birlikte belirleyeceğiniz zamanlarına aynı türden etkinlikler koyun(kahvaltıdan sonra bulmaca çözmek, öğle sıcaklarında kitap okumak, akşamları bir video izleyip tartışmak gibi).
  • Yaz tatili kitaplarından yararlanın.
  • İlgi ve yeteneklerini keşfedebilmeleri için kısa dönemli olarak farklı sanatsal, bilimsel ve sportif deneyimler kazanmalarını sağlayın.
  • Farklı sosyal ortamlarda bulunması için ortam oluşturun ve bu sosyal gruplara dair sohbet edin.
  • Çiçek yetiştirmek, çim biçmek gibi uzun süreli fakat basit görevler verin.
  • Yaz döneminin hayvanat bahçesi, botanik bahçe ve müze gezmek için en ideal zaman olduğunu unutmayın.

Büyükanne ve büyükbabalara özel öneriler!

Büyükanne ve büyükbabalar için; “Evlat baldan tatlıdır” sözünün aslı “Torun baldan tatlıdır” değil mi? Torunlarınıza destek olabilmeniz için; dünyanın onlar için döndüğü gibi yanlış bir mesaj göndermemelisiniz. Sizin dünyanız onlar için dönüyor olabilir fakat yaşadıkları ortama sağlıklı şekilde adapte olabilmeleri ve kendilerini ortaya koyabilmeleri, geliştirebilmeleri için toplumsal kuralları yumuşatmaya çalışmayın.

Haberin Devamı

Çok iyi bilirsiniz ki; hayatta her istediğimiz ne yazık ki hemen gerçekleşmeyebilir. Torunlarınızı kurallardan uzak tutmayın, keyfi kurallar koymayın, kuralları keyfi olarak yumuşatmayın. Onun yaşantısına ayak uydurmaya çalışmak veya onun sizin yaşantınıza uyum sağlamasını beklemek yerine ortak bir paydada buluşmaya çalışın. Teknoloji çok hızlı gelişmekte, sizin çocukluğunuzda yaşadığınız dünyayı sohbetleriniz sırasında onlara aktarmaya çalışın.

Torunlarınıza kırılmayın

Nasihatlerden uzak durun, hatırlayın siz nasihat almaktan hoşlanır mıydınız? Sevip, sarılıp, öpmek istediğiniz, birlikte bir iş yapmak istediğinizde size karşı koyabilir çünkü torununuz da duyguları ve fikirleri olan bir birey. Ona kırılmayın.

Duygularınızı net olarak, anlayabileceği şekilde ifade edin. Birlikte yaşayacağınız zamanı planlarken “ne yapmak istersin?” gibi ucu sonsuz açık sorular sormayın. Torununuz, yaşadığınız çevrede neler yapabileceğinden pek de haberdar olmayabilir. Bunun yerine ertesi gün neler yapabileceğinizi düşünerek ona sunun ve seçenekler arasından her ikinize uygun olanları bularak program yapın. Programınızın farklı değişkenlerden dolayı ertelenebileceğini, iptal olabileceğini söylemeyi unutmayın.

Birlikte hobi edinin

Haberin Devamı

Bilgilerinizi, deneyimlerinizi aktarın. En iyi olduğunuz konularda ona öğretimler yapın, birlikte ürünler oluşturun. Birlikte hobi edinin. Evlilik süreciniz ve anne/babasının çocukluğuna dair fotoğraflar gösterin, komik anılarınızı anlatın. Onun için yaşamayın, birlikte yaşayın. Sorumluluk olarak görmeyin, keyif alın.

Pedagog Elif İpek