GeriÇocuk Sağlığı Yaz aylarında çocuklarda en sık görülen 5 hastalık!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yaz aylarında çocuklarda en sık görülen 5 hastalık!

Yaz aylarında çocuklarda en sık görülen 5 hastalık!

Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Uz. Dr. Metin Sezen çocuklarda sık görülen 5 yaz hastalığını ve yapılması gerekenleri anlatıyor.


GÜNEŞ YANIKLARI

Yaz aylarında çocuklarda en sık görülen 5 hastalık

Yaz aylarında sıcakların artmasıyla birlikte çocuklarda en sık güneş yanıkları görülmektedir. Ultraviyole ışınları, özellikle 1 yaşın altındaki bebeklerin cildini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle çocukları güneşten korumak lazım. Güneşten koruyucu kremlerin sadece güneşin en dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arası deniz kenarında değil, bebekler açık havada gezdirilirken bile sürülmesini öneriyoruz. Çünkü güneş ışınları gölgede bile çocuklara, hassas ciltli bebeklere yansıyarak onları olumsuz etkileyebilir.

Yaz aylarında çocuklarda en sık görülen 5 hastalık

Güneş kremleri en az 30 koruma faktörlü olmalı. İçinde katkı maddesi bulunmamalı. Bunun dışında gözlük, şapka, şemsiye gibi güneş koruyucularda kullanılabilir.


GÜNEŞ ÇARPMASI

 

Yaz aylarında çocuklarda en sık görülen 5 hastalık
 

Güneş çarpmalarıyla da sık karşılaşıyoruz. Güneşte 2-3 saat boyunca oyun oynayan çocuklarda bulantı, kusma ve yüksek ateşle seyreden durumlar görülebilir.. Bu çocukların ilk olarak ilaçlarla ve ıslak kompresle ateşini düşürüyoruz. Eğer ağır bir güneş çarpması varsa, yani çocuğun genel durumu ve bilinci yerinde değilse hastaneye yatırıp, kanındaki elektrolitlerine (sodyum ve potasyum gibi) bakıyor, serum takıyoruz. Terlemeyle kaybettiği kanındaki eksikleri yerine koymaya çalışıyoruz. Hafif güneş çarpmalarında aile evinde de müdahale edebilir. Ilık suyla banyo yaptırılarak bol sıvı içeren gıdalar verilebilir.


GASTROENTERİTLER

Yaz aylarında çocuklarda en sık görülen 5 hastalık

Yaz aylarında çocuklarda basit mikrobik ya da mikrobik olmayan ishal ve kusmalar besin zehirlenmeleri de çok sık görülüyor.

İshal ve besin zehirlenmeleri neden yaz aylarında artıyor?
Çünkü ısı şartları mikropların üremesini, gıdaların bozulmasını kolaylaştırıyor. Bu tür vakalarda derecesine göre davranıyoruz. Eğer hafif ishal, kusma varsa, çocuk günde iki-üç kere tuvalete gidiyorsa önce takip öneriyoruz. Virüslerin yol açtığı basit yaz ishalleri 1-2 günde geçebilir. Yazın en çok virütik ishallere rastlıyoruz. Bunlar, hiçbir ilaç tedavisi yapılmadan, sadece çocuğun beslenmesine dikkat ederek, bol sıvı vererek, tuzlu, şekerli su takviyesi yaparak geçebilir.

Geçmeyen, uzayan, şiddeti yüksek olan, günde dörttenfazla tuvalete gitmeyi gerektiren ishallerde hastaneye başvurmalı. Çocuklarda, bu durumda sıvı kaybına bağlı kuruma, bilinç bozukluğu, aşırı halsizlik görülebilir. Bu tür hastalara serum vermek ve kaybolan kan değerlerini yerine koymak gerekiyor. Ayrıca tahlillerle ishalin türünü belirlemeye çalışıyoruz. Eğer kanlı ishal gibi ağır mikrobik ishal söz konusuysa, ilaç tedavisine başvuruyoruz.


BÖCEK SOKMALARI

Yaz aylarında çocuklarda en sık görülen 5 hastalık

Böcek sokmalarında ne yapmalı?

Alerjik reaksiyon yapmamış, hafif sinek, böcek sokmalarında kaşıntıya karşı ilaçlar, solüsyonlar veya merhemler öneriyoruz. Isırılmış yerlerin mikrop almaması, kaşınmaması gerekiyor. Bazen çocuklar ağır alerjik reaksiyonlarla da gelebiliyorlar. Böyle durumlarda hastane şartlarında ağızdan alınan ilaçla, serumla ya da iğne yaparak anti-alerjik ilaç tedavisi verebiliyoruz.
Bebeklerin kollarını ve bacaklarını koruyan giysiler tercih edilmeli ve sineksavar cihazlar da kullanılabilir.


İSİLİKLER

Yaz aylarında çocuklarda en sık görülen 5 hastalık

İsiliklerin belirtisi nedir?

Sıcağın etkisiyle aşırı terlemeye bağlı olarak isilikler ve alerjik reaksiyonlar görülebiliyor. En çok bebeklerde görüyoruz. Cilt kıpkırmızı oluyor, ciltte nokta şeklinde döküntüler oluyor. Çocuğa her gün banyo yaptırarak ve çok ince giydirerek, özllikle terleyi önleyerek ilaç kullanmadan bile isilikler kendiliğinden geçebiliyor.

False