GeriÇocuk Sağlığı Yarım sünnet nedir? Yarım sünnetin belirtileri nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yarım sünnet nedir? Yarım sünnetin belirtileri nelerdir?

Yarım sünnet nedir? Yarım sünnetin belirtileri nelerdir?

Halk dilinde peygamber sünneti veya yarım sünnet olarak bilinen hipospadias, her 300 erkek bebekten birinde görülüyor. Bu sorunla dünyaya gelen çocuklara 2 yaşından önce mutlaka cerrahi işlem yapılması gerekiyor. Op. Dr. Taner Kamacı, yarım sünnet olarak adlandırılan ‘hipospadias’ hakkında bilgi verdi.

HER 300 DOĞUMUN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR

Hipospadias, halk arasında bilinen adları ile peygamber sünneti ya da yarım sünnet, ortalama 300 çocuktan birinde rastlanan, doğumsal bir anomalidir. Genellikle bu sorun ile dünyaya gelmiş kişilerin çocuklarında da görülme olasılığı yüksektir. Hipospadias erkek çocuklarda cinsel organın ucunda bulunan deliğin, penisin alt tarafında olması durumudur. Böyle olunca da bebek, yarım sünnet olmuş gibi dünyaya gelir.

İDRARIN YÖNÜ BACAKLARA DOĞRUYSA...

Hipospadias sorunu ile dünyaya gelen bebeklerde idrarın yönü bacaklara doğrudur. Çünkü penisin ucunda bulunan ve normal gibi görünen delik işlevsizdir ve çocuk, o noktadan idrar çıkışı gerçekleştiremez. Anne ve babalar, sünnet derisinin yarım şekli ile idrarın, penisin alt tarafından aktığını fark ettiği anda çocuk cerrahisi uzmanına başvurmalıdır. Çünkü sorun erken dönemde belirlenemezse, çocuk sünnet olana kadar fark edilmeyebilir. Bu da ileri dönemde önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. İdrar deliği, olması gereken yerden ne kadar uzaksa, sorun o kadar büyüktür.

Yarım sünnet nedir Yarım sünnetin belirtileri nelerdir

ERKEN TANI İÇİN BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN

1. İdrar kanalının, penisin alt yüzünde ve daha geride olması.
2. Penis başının eğri olması.
3. Sünnet derisinin penis başının alt yüzünde oluşmaması.
4. Ereksiyon sırasında penisin aşağıya doğru kıvrılması.
5. Çocuğun idrar yaparken oturmak zorunda olması.

İLERİDE KISIRLIĞA NEDEN OLABİLİR

Hipospadiaslı çocuklar, erken dönemde gerekli tedaviler uygulanmazsa ileride kısırlık sorunu yaşayabilir. Bu nedenle doğru tanı ve tedavi çok önemlidir. Tedavide cerrahi müdahale, özel teknikler kullanılarak çocuk cerrahisi veya çocuk ürolojisi uzmanlarınca yapılmalıdır. Ameliyat sırasında doğuştan kaynaklı sorunun giderilmesinin yanı sıra çocuğun sünneti de gerçekleştirilir ve varsa penisteki eğrilik de düzeltilir.

AMELİYAT KADAR SONRASI DA ÇOK ÖNEMLİ

Uygun modern yöntemlerin kullanıldığı ameliyat sonrası hasta bakımı da çok önemlidir. Hastalar genellikle bir gece hastanede kaldıktan sonra taburcu olabilir. Ameliyat sonrasında ise enfeksiyon riskine karşı; pansumana ve ameliyat bölgesinin hijyenine dikkat edilmelidir. Bu durumda anne babalar gerekli özeni göstermelidir. Doktor önerileri göz önüne alınmalıdır.

False