GeriÇocuk Sağlığı Ülser, Çocukların Midesini Tehdit Ediyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ülser, Çocukların Midesini Tehdit Ediyor

Ülser, Çocukların Midesini Tehdit Ediyor

Anne babalar dikkat! Ülser, genellikle çocukluk döneminde başlıyor.

Uzmanlar genellikle büyüklerde görülen ülser başlangıcının çok küçük yaşlara dayandığına dikkat çekiyorlar. Prof. Dr. Haluk Sarıhan da “Çocuklarda ülser belirtilerinin tanınması kolay değildir ancak hastalığın en sık görülen belirtisi karın ağrısıdır” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

“Karın ağrısı, kusma, kanama, iştahsızlık, kızartma ve acılı yemekler nedeniyle mide ağrısında artma gibi belirtilerle ortaya çıkan; gastrit, ülser gibi hastalıklar yalnız yetişkinlerde değil çocuklarda da görülebilen önemli bir sağlık sorunudur.

Ülsere neden olan ''helicobacter pylori'' adlı bakteri, çocuklarda da yaygın olarak bulunur ancak bu bakterinin dışındaki faktörler de ülsere yol açabilir. Ülser, yeni doğan döneminde bile görülebilir. Erişkin ülserlerinin yüzde 30'u çocukluk döneminde başlar. Tedavi edilmediğinde ise mide kanaması, delinme olabilir.

Bu durum, çocukların sorunlarını tam olarak anlatamamasından kaynaklanıyor. Örneğin, çocuklar sorulduğunda ağrının nasıl olduğunu anlatamayabilir ve çoğu kez göbek çevresini işaret eder. Küçük çocuklarda ve bebeklerde huzursuzluk, yemekten sonra ağlamalar olur. Bu nedenle aileler son derece dikkatli olmalıdır.” 

False