Merve Savaşkan
Merve Savaşkan
Merve Savaşkan

Tuvalet eğitiminde işe yarayacak taktikler

Bebeğiniz giderek büyüyor. Onu rahatsız eden bezlerden kurtulma vakti geldi. Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğunda bazı sinyaller verdiğinin altını çizen Psikolog ve Aile Terapisti Merve Savaşkan, tuvalet eğitimi konusunda önemli bilgiler sundu, işe yarayacak taktikler verdi.

Haberin Devamı

Tuvalet olayı sadece altını pisletmesi ya da temizleyebilmesi kadar salt bir durum değildir. Yanlış tutumlar çocuğun tüm hayatını etkileyecek sonuçlara neden olabilir. İşte tuvalet eğitimi konusunda anne babalara ışık tutacak bilgiler…

TUVALET EĞİTİMİ NEDEN ÖNEMLİ?

Eğer tuvalet eğitiminizde sert ebeveyn tutumları dediğimiz aşırı kuralcı, titiz, katı davranımlarınız var ise çocuk bu baskılardan dolayı kabız olabilir. Bu tutumlarınız çocuğun tüm davranışlarını etkilemeye başlarsa, çocuk tutucu bir kişilik geliştirir. İnatçı, asi, cimri, sinirli olabilir. Ya da baskıcı tutumların bir diğer sonucu olan anneyi cezalandırmak için yapılan tuvaleti tutma eylemleri sonucunda gelişen davranışlar ilerde çocuğun, dağınık, eziyet etmeyi seven, acımasız bir kişilik oluşturmasını destekleyebilir. Cimri, hırçın, pasif, inatçı bir karaktere dönüşmesi çocuk için kaçınılmaz olacaktır. Ailenin uygun zamanda teşvik edici olması bu yüzden çok önemlidir. Uygun zamanda doğru tutumlar ile öğretilmeye çalışılan tuvalet eğitimi çocuğun ileride üretken, kendine güvenen ve yaratıcı olmasına zemin hazırlar. Kaka, çiş deyip geçmeyin çünkü çocuğunuzun ilk kendi üzerindeki sorumluluğu, kontrolü ve başarısı tuvalet alışkanlığıdır. Bu yüzden de tüm kişiliğini etkiler.

Haberin Devamı

TUVALET EĞİTİMİ İÇİN DOĞRU ZAMAN HANGİSİ?

Çocuğu beze ne zaman geçirilmesi gerektiği konusunda kitabi bilgiler, internetteki sınırlamalar ya da tanıdıklarınızın çocukları, kendi çocuğunuz için bir ölçüt olmamalı. Etraftaki bilgiler 18 ay ile 3 yaşa kadar tuvalet eğitiminin tamamlanması gerektiği kanısında. Çocuğunuz 3 yaşına girdiği an “Geç kaldık, vakit tamam” korkusu doğru olmayabilir. Bir çocuk için en uygun zaman çocuğun sinyal vermeye başladığı zamandır. Önemli olan bu sinyalleri yakalamak ve doğru frekansta kalmayı başarmaktır. Bu sinyaller, çocuğun öncelikle gerekli olan fiziksel olarak yani, kas gücü ve kontrol mekanizması gibi refleks koordinesi ile ruhsal olarak da duruma hazır olduğu andır. Bu anları anlamanızda çocuk sizlere ipuçları verir. “Artık ben de senin gittiğin tuvalete gitmek istiyorum” , “Bezimi takma, ben büyüdüm” gibi sözler söylemeye başladığı anlardır. İşte en uygun zaman da budur. Çocuk size sinyal vermeye başladığı an mevsimi, havayı ya da başka diğer koşulları düşünmeden işleme koyulmakta fayda vardır. Ancak eğer çarşaflar kirleniyor, üstü başı batıyor diye cayarak bir ileri iki geri yapacaksanız tuvalet eğitiminden uzak durmalısınız.

Haberin Devamı

TUVALET EĞİTİMİNİ KOLAYLAŞTIRACAK ÖNERİLER

Bazı çocuklar ise tüm bunları düzgün uygulamanıza rağmen, sinyal vermiş olsa da beze geri dönmek isteyebilir. Bu durumlarda tuvalet ile ilgili birlikte birkaç çalışma yapabilirsiniz. Fakat öncelikle kararlı davranmanız ve anlaşmanızı çocuğa hatırlatmanız gerekecektir.

*Öncelikle fizyolojik olarak özellikle yatma saatlerinden 1 saat önce sıvı tüketimini kesmeniz önerilir. Dışarıya çıkmadan önce tuvalete gidilmesini teşvik ederken örnek olabilirsiniz.

*Aynı saatlerde tuvalete gitme alışkanlığı da kazandırmakta yarar vardır (Yemekten sonra, akşam uyumadan gibi). Sonrasında tuvalet ortamını çocuğunuz için daha güvenilir bir alan haline dönüştürebilirsiniz. Her çocuğun tüm oyuncakları bir yana ayrı sevdiği, kendine yakın gördüğü ve çoğunlukla yanında taşımak istediği karakter ya da bir nesne vardır. Bu nesneler, karakterler ile tuvaleti süsleyebilirsiniz. Banyonuzun kenarına bu oyuncakları koyabilir, duvarlarına çocuğunuzun çizdiği resimleri asabilirsiniz. Çünkü bazı çocuklar tuvalet ortamından korkarlar kendi bedenlerinden bir şeyin ayrılacağı korkusu ile özellikle kakalarını tutma, bırakmama eğilimi gösterirler. Ortamı ne kadar yumuşatırsanız, o kadar fayda vardır.

Haberin Devamı

*Abartılmamış ödül yöntemini kullanabilirsiniz. Öğrettiklerinizi uygulamaya çalıştığını gördüğünüzde minik ödüller ile teşvik edici olabilirsiniz.

* Son olarak ebeveynler arasındaki tutarsızlık da bir başka olumsuz etkenlerden. Eğer birisi tuvalete teşvik ediyor diğeri bez bağlıyorsa çocuğa alışkanlık kazandırmanızın imkanı yoktur. Okula gidice bez, evde tuvalet gibi bir dengesizlik de süreci zorlaştırmaktadır. Dolayısıyla önce uzlaşma sağlanması ve istikrarlı kararlar alınması önemlidir.