GeriÇocuk Sağlığı Teknoloji bağımlılığı sosyal beceriyi köreltiyor!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Teknoloji bağımlılığı sosyal beceriyi köreltiyor!

Teknoloji bağımlılığı sosyal beceriyi köreltiyor!

İşte çocuklarda teknoloji bağımlılığının zararları...

Eskiden olduğu gibi elindeki araçlarla oyunlar oynayan, mahalle arkadaşları ile sosyal ilişkiler geliştiren çocuklar pek yok. Şimdilerde elinde bir tabletle oyalanan, bilgisayar oyunlarıyla kendinden geçen, ya da televizyon başından kalkmayan çocuklar karşımıza çıkıyor. Uzmanlar, bilgisayar oyunlarına düşkün ya da televizyon bağımlısı çocukların öğrenme güçlüğü çektiğini söyledi.

BİR SINIRLAMA OLMALI

Zaman değişiyor. Artık eskiden olduğu gibi evde bulduğu araç gereçlerle yaratıcı oyunlar oynayan, mahalle arkadaşları ile sosyal ilişkiler geliştiren çocuklara pek rastlamaz olduk. Şimdilerde daha çok elinde bir tabletle oyalanan, bilgisayar oyunlarıyla kendinden geçen, karne hediyesi olarak ailesinden telefon talep eden ya da televizyon başından kalkmamak için direnen çocuklar karşımıza çıkıyor.

Teknoloji bağımlılığı sosyal beceriyi köreltiyor

Yapılan araştırmalara göre fazla televizyon izleyen, bilgisayar oyunu oynayan çocuklarda dikkat ve konsantrasyon eksikliği ile beraber öğrenme güçlüğü görülebiliyor. Uzun süre ekran başında oturmak fiziksel olarak görme ve duruş bozuklukları ile obezite riskine yol açabiliyor. Uzun süreli kullanım ileriki dönemler için bağımlılık riskini de beraberinde getiriyor. Bilgisayar, oyun ya da televizyon bağımlısı olan çocuklar sosyal ilişkilerde ve akademik performansta gerileme, sorumluluklarını yerine getirememe, engellendiğinde yoğun öfke duyma gibi çeşitli problemlerle karşılaşıp ailesi ile daha fazla çatışma içine girebiliyor. Birebir ilişkiler kurmak yerine çocuğun kendi başına ekran başında zaman geçirmesi sosyal becerilerin körelmesine ve içe kapanmaya yol açabiliyor.

ÇOCUKLARDA TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞININ ZARARLARI

  1. İki yaş altındaki çocukların televizyon izlemesine izin vermeyin, 2 yaşından büyük çocuklar en fazla 1-2 saat eğitici bir program izleyebilir.
  2. Çocuklarınıza teknolojide var olan olası riskler ve zararları hakkında anlayacağı bir dille bilgi verin.
  3. Kumandayı çocuğun eline verip onu televizyon karşısında yalnız bırakmayın. Ne izleyebileceğini o değil, siz belirleyin.
  4. Üç yaş altındaki çocukların bilgisayarla tanışması için henüz erken olduğunu unutmayın.
  5. İnternet erişimini mutlaka denetleyin ve uygun olmayan sitelere erişimi denetlemek için aile koruması uygulayın.
  6. Teknolojik araçları tamamen yasaklamak yerine kısıtlama getirin. Bu konudaki kurallarınızı gerekçeleri ile birlikte ve net bir dille çocuğunuza ifade edip kararlılıkla uygulayın.
  7. Teknolojiye erişimi bir ödül mekanizması olarak kullanmayın. (Örneğin ödevini yaparsan bir saat fazla televizyon izleyebilirsin gibi)
  8. Teknolojik araçların, lego, kitap, oyun hamuru ve yaşa uygun eğitici, hayal gücünü ve gelişimi destekleyici oyuncakların yerini almasına asla izin vermeyin.
  9. Çocuklarınızın gelişim dönemine uygun içerikleri tercih edin. Erotizm, korku ve şiddet içeren içeriklerden çocuklarınızı uzak tutun.
  10. Çocuğunuza sosyalleşebilmesi ve boş zamanlarını değerlendirebilmesi için yararlı alternatifler sunarak internete duyduğu ihtiyacın önüne geçmeye çalışın.
  11. Çocukların en önemli öğrenme kaynaklarından biri model almadır. Bu nedenle ebeveynler olarak ilk önce siz çocuğunuza model olun ve konuya yönelik davranışlarınızda tutarlılık gösterin.

[fotogaleri=1001] 

CİHAN

False