Sümeyra Aydın
Sümeyra Aydın
Sümeyra Aydın

Tehlikeli oyun Momo çocukları intihara sürüklüyor

İngiltere'de beş yaşındaki bir çocuğun 'çizgi film izlerken beliren Momo'nun talimatıyla saçlarını kesmesi' hepimizi çocuklarımızın internet kullanımı konusunda endişelendirdi.

Haberin Devamı

Cheltenham kentinde yaşayan Sam Barr adlı bir anne, kızı Jemma'nın saçlarını neden kestiği sorusuna;

 "Momo istedi. Momo bana bundan sonra ne yapmam gerektiğini söyleyecek. Uyurken bir gözünü açık tut" dediğini anlattı.

Çok üzücü bu olayı yaşayan anne ; "Tanrı'ya şükürler olsun sadece saçlarını kesti. Daha kötüsü olabilirdi" dedi.

Momo olarak bilinen bu tehlikeli yüz Japonya ‘da bir sergiden elde edilen bir ‘kuş kadın heykeline ‘ait.

Momo isimli kadın profil resmi ile whatsapptan birçok taciz ve şiddet mesajları atan bu yabancı numaralar sizin kişisel bilgilerinize erişebiliyor, zorla para talebinde bulunabiliyor.

Her ne kadar whatsapp üzerinden yaygılaşan bir oyun olmuş olsa da bu karakter çocukların oynadığı Minecraft'ta da görülmeye başlandı.

Haberin Devamı

Çağımızın yeni mesleklerinden biri olan ‘youtuber kişiler’ bu durumu fırsat bilerek kanallarında Momo'yu yakalayacakları iddası ile videolar atmaya başladı.

Yaklaşık iki ay kadar önce birçok çocuk danışanım ‘belgotürk’ adıyla bilinen bu youtuber'ın videolarını izlemiş ve korku şikayeti ile ofise gelmişti.

Çocuklarla gerçek dışı olan bu karakter hakkında bilişsel olarak çalıştık ve en sonunda olayın sanal bir ticaret gerçekdışı bir görüntü olduğunu kavrayabildiler.

Bu çocukların ortak özellikleri ise ;

  • Meraklı ve kuşkucu olmaları
  • Özgür bırakılmaya dönük hassasiyetleri
  • Çekingen ve sessiz olmaları
  • Okul hayatında başarısız olmaları gibi benzer özelliklerdi.

Sanılan o ki bu çocuklar sanal ortamda özgürce hareket ederek yeni şeyler keşfetmeye dönük ihtiyaçlarını karşılıyorlardı. Oysa ki ellerine kağıt, kalemler, artık malzemeler vererek yaratıcılıklarını geliştirebilecekleri oyunlara yönlendirmek de ebeveynlerin kontrolünde olsa gerek.

Danışma esnasında birçoğu internette gezerken otomatik video şeklinde karşısına çıktığını belirtti.

Bu konuda alınması gereken önlemlerin başında ebeveyn kontrolünde internet kullanımı sağlanması ve çocuğun davranışlarını iyi bir şekilde gözlemliyor olmak şart. Sessizleşen ve içe kapanan bir çocuk bize bir mesaj vermek istiyor olabilir.

Tehlikeli oyun Momo çocukları intihara sürüklüyor

PEKİ ÇOCUĞUMU BU TEHLİKELİ OYUNLARDAN NASIL KORUYABİLİRİM?

Çocuklarınızın internette vakit geçirdikleri süreyi sınırlandırarak (1 ya da 2 saat )bunların sizin kontrolünüzde olmasına özen gösterin.

Haberin Devamı

Güvenlik ayarlarından erişebileceği içeriği sınırlayın.

Şüphelendiğiniz hesapları engelleyin.

Youtube'ta "bir sonraki videoyu otomatik olarak oynat" seçeneğini kaldırın.

Çevrimiçi ortamlarda kendilerini rahatsız ya da tehdit altında hissettiren bir şey ya da bir kişi olduğunda kendilerine iletmeleri için teşvik etmelidirler.

  • Çocuğun interneti kullandığı ortam ailenin ortak kullanım alanı olmalıdır.
  • Anne ve babalar, çocuklarının kendi elektronik posta (e-posta) hesaplarının olmasına izin vermek yerine, aile adına bir e-posta hesabı alarak çocuklarıyla birlikte o hesapları kullanmalıdır. Böylece ebeveynler, çocuğun iletişim içerisinde bulunduğu kişiler hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
  • Gerçek hayatta olduğu gibi sanal ortamda da kötü niyetli kişilerin olabileceği çocuğa izah edilerek, kafasının karıştığı durumlarda anne babasıyla bu durumu rahatça paylaşabileceği izah edilmelidir.
  • Çocuklar internette gezinmek için, çocuklara özel olarak hazırlanmış (Google Safe Search for Kids gibi) ya da ebeveyn denetimi olan arama motorlarını kullanmalıdır.
  • Anne ve babalar, çocuklarına çevrimiçi ortamda tanıştıkları kişilerle yüz yüze gorüşmelerinin tehlikeli olduğunu hatırlatılmalıdır.