Sevil Eskicioğlu
Sevil Eskicioğlu
Sevil Eskicioğlu

Tatilde çocuğunuzla ilişkinizi güçlendirmenin 5 yolu

Eğlenmeye bakın. Beraber ne yaptığınızdan çok nasıl yaptığınız önemli!

Haberin Devamı

Yaşam Koçu ve Motivasyon Konuşmacısı Sevil Eskicioğlu, tatil döneminde çocuğunuzla ilişkinizi güçlendirmenin 5 yolunu sıraladı.

1. FİZİKSEL YAKINLIK KURUN

Sabah uyandığınızda, akşam yatarken, bir araya geldiğiniz dönemlerde; kısaca fırsat bulduğunuz anlarda ona sarılın. Çocuklarınızın duygularını etkileyen ve hafızalarında çok önemli yere sahip olan kokunuzu onlardan esirgemeyin. İzin verin kokunuzu alsınlar.

Çocuğunuz sarılmayı sevmiyorsa (özellikle ergenlik dönemlerinde) zorlamayın; konuşurken koluna dokunmanız, elinizi omzuna koymanız da ona gösterdiğiniz sevgiyi hissettirecektir.

Sevginizi göstermekten korkmayın, sevginizi göstermeyi torunlarınıza saklamayın, çocuklarınızdan başlayın.

Tatilde çocuğunuzla ilişkinizi güçlendirmenin 5 yolu

Haberin Devamı

2. KENDİNİZE BAKIM YAPIN

Anne baba sıfatlarını taşımaya başladığınız anda biraz arka plana attığınız “ben” kavramınızı hatırlayın. Uçaklardaki “Oksijen maskesini önce kendinize takın” kuralını unutmayın. Çocuğunuzla iletişiminizde yakın olabilmeniz, onu anlamak için orada olabilmeniz, “biz” olabilmeniz için öncelikle “kendiniz” olmayı hatırlamanız ve günlük ufak rutinlerle kendinizle ilgilenmeniz gerekiyor. Bunu yapmadığınız takdirde stresiniz ilişkinize yansıyacak, hem siz hem çocuğunuz içinizdeki sevgiyi yaşayamayacak ve yaşatamayacaksınız.

Kendinize bakım yapmak için:

  • Günde 10 dakika meditasyon yapın (Sessiz ve rahat bir ortamda, gözleriniz kapalı, uzun derin nefes alıp verin).
  • Sizi en çok neşelendiren, keyif veren şarkıyı telefonunuza kaydedin ve güne başlarken şarkınızı dinleyin.
  • Kaliteli uyku için odanızda teknolojik aletlerin (tv, bilgisayar, yürüme bandı…) olmamasına dikkat edin.
  • Düzenli bir hobiniz olsun (“Zamanım yok” diye kendinizi sınırlandırmayın, siz hobinizi seçin ve karar verin, onun size kazandıracağı enerjiyle o zaman kendini yaratacak).
  • Eşinizle, yakın arkadaşlarınızla vakit geçirebilmek için fırsat yaratın. Bir sinema keyfi, bir öğle yemeği…

Siz mutlu ve neşeli olun, çocuğunuzla geçirdiğiniz zamanların kalitesindeki artışı hissedeceksiniz.

Tatilde çocuğunuzla ilişkinizi güçlendirmenin 5 yolu

3. TEKNOLOJİDEN UZAK DURUN

“Onun yanındayım, ilgileniyorum arada telefona bakmamda ne zarar var ki?” diye düşünmeyin. Küçük yaşlardaki halinizi hatırlayın, nasıl da herşeyi “kendimizle ilgili” diye yorumlamak ve bunu “gerçek” olarak kabul etmek için hazırdık.

  • Benim yerime işiyle ilgilenmeyi tercih etti: “Ben tercih edilmem.”
  • Ona birşey anlatmaya çalışıyordum, beni dinlemedi: “Ben önemsizim.”
  • Yaptığım resme ilgi göstermedi, yeterince güzel değildi demek ki: “Ben yeterli değilim.”

Bu sonuçları çıkaran ve kendini kapatan bir çocukla iletişim kurmak, sizinle açık bir iletişime geçmesini sağlamak çok daha zor olacaktır. Onun yanındayken, “gerçekten” onun yanında olun. Kendinize ve çocuğunuza anı hediye edin.

Haberin Devamı

4. DİNLEYİN VE DİNLEDİĞİNİZİ HİSSETTİRİN

İletişim dinleyerek başlar. Onu dinlerken daha da fazla anlatması için ona cesaret verin; “Öyle mi? Biraz daha anlatsana…?” gibi soru cümleleriyle onu sizinle daha fazla paylaşması için cesaretlendirin. Böylelikle düşündüklerinin yaptıklarının arkasındaki temel argümanları duymuş ve daha fazla bilgiye ulaşmış olursunuz. Hem kim bilir, belki de bu sayede bir dahaki sefere çalışma masasını dağınık gördüğünüzde daha anlayışlı olabilirsiniz.

Aranızdaki güven, paylaşım, sevgi arttıkça o da sizi daha çok dinlemek isteyecek.

Tatilde çocuğunuzla ilişkinizi güçlendirmenin 5 yolu

5. AN’DA KALIN: BERABER GÜLÜN, EĞLENİN

Hayatımızın neredeyse büyük bir kısmında yaşadığımızın farkında olmadan vakit geçiriyoruz. Ailemizle yemek yerken ertesi günkü sunumu düşünüyoruz, bulaşıkları yıkarken günün değerlendirmesini yapıyoruz, arkadaşımızla konuşurken telefonu kapattıktan sonraki yapacaklarımızı planlıyoruz. Bazı şeylerin telafisi var ama çocuklarla geçirilen zamanlar sınırlı. Siz de biliyorsunuz çok hızlı büyüyorlar. Birlikteyken sadece o anı yaşayın, onunla olun. Gözlerinin içine bakın, ona onu sevdiğinizi ve onunla olmaktan ne kadar mutlu olduğunuzu söyleyin. Onun yanında mutlu olun, eğlenin.

Haberin Devamı

Çocuğunuzla beraber kurabiye pişirin, nar soyun, barbunya ayıklayın, ve tabiki bunları gülerek, eğlenerek yapın. Ne yaptığınıza takılmayın, eğlenmeye bakın. Beraber ne yaptığınızdan çok nasıl yaptığınız önemli!

Birbirinize yansıttığınız sevgi, güçlü ilişki için ihtiyacınız olan en önemli şey!

ÇOCUKLARA ÖZEL EĞLENCELİ SÖMESTİR ETKİNLİKLERİ

[fotogaleri=1271]