GeriÇocuk Sağlığı Süt dişlerinden sonra diş ipi kullanılmalı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Süt dişlerinden sonra diş ipi kullanılmalı

Süt dişlerinden sonra diş ipi kullanılmalı

Doğru kullanım nasıl olmalı?

Diş fırçasının erişemediği yüzeylerin temizliği için uzmanlar tarafından önerilen diş ipinin çocuklar tarafından da kullanılmasının uygun olup olmadığını sorduk, Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya da cevapladı.

Çocuklarda diş ipi kullanılır mı?

İyi bir ağız bakımı yapmak ve çürüklerden korunabilmek için diş ipi kullanımı gerekmektedir. Ancak doğru kullanılmadığında diş ve diş etine zarar verebilir. Diş eti iltihabına ve diş eti çekilmesine neden olabilmektedir.

Özellikle ara yüz çürüklerinden korunmak için günde 1 defa diş araları diş ipi ile temizlenmelidir. Diş ipinin yanlış kullanımı diş etine zararlı olmaktadır. Diş ipi doğru kullanılmadığında diş etini tahriş ederek kanatabilir. Steril olmayan iplerle diş temizliği yapılmaya çalışılırsa diş eti iltihabına neden olabilir.

Hangi durumlarda kullanılmamalı?

Dişlerin arası yeterince açık ise ve ara yüzleri diş fırçası ile temizleme imkânı var ise diş ipi kullanılmadan da iyi bir diş temizlik yapmak mümkün olmaktadır.

Kaç yaşında diş ipi kullanımına başlanmalıdır?

Süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra dişler birbirleri ile temas etmeye başladıklarında ara yüzlerde lifli besinlerin ve bakteri plağının kalarak çürük oluşumuna neden olmasını engellemek için diş ipi kullanımına başlanmalıdır.

Diş ipi nasıl kullanılmalıdır?

Doğru bir diş fırçalama tekniği, bile dişlerin temas ettiği yüzeyler tam olarak temizleyemeyebilir. Çoğu zaman çürüklerin başlangıç noktası da bu ulaşılması zor, bu kapalı alanlardır. Sağlıklı bir temizleme için mutlaka fırçalamadan sonra diş ipi kullanması gerekir. Peki, nasıl kullanılmalı?

1 - Eczaneden aldığınız diş ipini yaklaşık 45 cm uzunluğunda kesin ve büyük bir kısmını orta parmağınıza dolayın. Diğer orta parmağınıza ipin kullanılmış olan kısmını sarın. İşaret veya başparmağınız ile diş ipini gerin.

  2 - 2,5 cm boşluk bırakacak şekilde ipi gergin tutun. Yumuşak hareketlerle dişlerinizin arasına yerleştirin.

  3 - İp diş eti seviyesine gelince dişe doğru yaslayın. Bu şekilde diş ipini diş ile diş etiniz arasındaki boşluğa yavaşça yerleştirin.

 4 - İpi diş ile temas edecek şekilde tutarak dişin yan yüzeyi boyunca aşağı ve yukarı doğru kaydırın. Sonra yan dişe yaslayın ve aynı hareketi tekrarlayın. Bu şekilde plak diş üzerinden uzaklaştırılır.

False