Canan Nani Bıçakcı
Canan Nani Bıçakcı
Canan Nani Bıçakcı

Sünnet olacak çocuğun psikolojisine dikkat!

Çocuğun duyguları ile alay edilmemelidir.

Haberin Devamı

Sünnet dini görüş veya sağlık sebeplerinden dolayı günümüzde bir çok ülkede hekimler tarafından yapılmaktadır. Çocuklar için sağlıklı olan bu işlemde göz ardı edilmemesi gereken ise bebeğe yada çocuğa olan psikolojik etkisidir. Çocuğunuzun hayatında sadece bir kez yaşayacağı bu işlemin, ruhsal hayatında travmaya neden olmadan en az hasar ile atlatabilmesine yardımcı olabilirsiniz.

Bu nedenle öncelikle çocuğun sünnet olacağı yaşa dikkat etmekte fayda vardır. Çocuğun psikolojik ve fizyolojik gelişimi açısından sünnet için en ideal yaş grubu 0-2 veya 7-10 yaş arasıdır. Çocukların 2-3 yaş döneminde tuvalet eğitimine başlanır. 

Çocuklarınıza sevecen olun!

Bu dönemin her aşamasında anne ve babanın sevecen ve sabırlı olması gerekir. Uygulanan tuvalet eğitimi kişilik özelliklerinin kazanılması üzerinde etkili olur. 4-6 yaş döneminde çocuk artık kendi varlığından ve dış dünyadan haberdardır. Kız ve erkeklerin farklı beden yapısına sahip olduklarını öğrenir. Bu dönemde kız çocuğun babasına hayranlığı, anneye karşı hissettiği kıskançlık tepkileriyle kendini gösterirken, kız çocuk babasını kendine en ideal eş olarak seçtiğini ve onunla evlenmek istediğini dile getirir.

Diğer yandan, erkek çocuk ise anneye olan hayranlığını benzer şekilde onunla evlenmek isteğiyle açıklarken, babayı güçlü bir rakip olarak görür. Bu dönemde erkek çocuğun annesine beslediği cinsel içerikli duygular ve babasına karşı duyduğu öfke çocuğun ebeveynleri ile çatışmasına neden olur. Babayı anneden uzaklaştırmak için adeta büyük bir savaş verir.

Erkek çocuk bu dönemde babasıyla özdeşim kurarak babası gibi olmaya çalışır ve bu şekilde erkek çocuk cinsel kimliğini kazanmasında cinsiyetine ait rol ve özellikleri benimser. Sonuç olarak, bu kaygıları yasayan, cinsel kimliğini yeni keşfeden çocuk, sünnet edildiği takdirde travma yasama olasılığı yüksektir.

Haberin Devamı

Okul öncesi ve ilköğretim çağında olan çocukların sünnetten olumsuz etkilenmemesi için yapılması gerekenler:

  • Öncelikle çocuğun cinsel gelişimi desteklenmesi gerekmektedir.
  • Çocukların cinsellikle ilgili sorularına cevap vermeyi ertelemeden, bilgiler çocuğun gelişim dönemine uygun olarak verilmelidir.
  • Çocukların yaşına, büyüme ve gelişim sürecine göre cinsel eğitim aşamalı olarak çocukların anlayabileceği düzeyde verilmelidir.
  • Çocuğa kendi cinsel kimliğini kazanması için erken yaşlardan başlayarak kendi cinsiyetine uygun kıyafetler giydirilmelidir.
  • Sünnet olacak çocuğa (sünnet öncesi ve sonrası), yaşına uygun dilde yapılacak müdahale hakkında bilgi verilmelidir. Çocuklara yapılacak her turlu açıklama, mümkün olduğu kadar kısa olmalıdır.
  • Çocuğun cinsel organı hakkında “pipini keserim” gibi sözlerden kaçının, bu çocuğunuzda korku duygusu yaratacaktır.
  • Çocuğun duyguları ile alay edilmemelidir.
  • Kendine güven duyması için bağımsızlık duygusu kazandırılmalıdır.
  • Ebeveynler çocukla olan ilişkilerinde sıcak, olumlu, sevecen, kabul edici ve yanıt verici olmalıdır. Çocuğunuza onu sevdiğinizi, size güvenebileceğini ve her zaman çocuğunuzun yanında olacağınızı vurgulayınız.

Çocuklarda bilincin hızla geliştiği ve çocuğun artık okula hazır olduğu yaş sonrası yapılan sünnetin psikolojik açıdan daha sakıncalı olduğu sonucuna varılabilir. Bu sebepten dolayı sünnetin mümkün olan en erken dönemde yapılmasıdır. 

Haberin Devamı

Uzm. Pedagog Canan Nani Bıçakcı