Sünnet için ideal yaş nedir?

Toplumumuzda “erkekliğe” ilk adım olarak nitelendirilen sünnet hakkında hem hastalarımdan hem de yakın çevremden gelen çeşitli sorularla karşılaşıyorum. Özellikle “Sünnet için ideal yaş nedir?” sorusunun açık ara önde olması nedeniyle bu konuda sizlere detaylı bilgi verme ihtiyacı hissediyorum.

Haberin Devamı

Sünnet zamanı ile ilgili detaylara geçmeden önce sünnetin, mutlaka steril ameliyathane koşullarında penis anatomisi özelinde uzmanlaşmış cerrahlar tarafından gerçekleştirilmesi gereken cerrahi bir işlem olduğunu belirtmek istiyorum. 

Sünnetin yanlış yapılması durumunda ilerleyen dönemlerde erkeklerde ciddi problemler yaşanabiliyor. Sünnet hatalı ve ehil olmayan kişiler tarafından uygun olmayan ortamlarda gerçekleştirildiği takdirde maalesef peniste şekil bozuklukları, cinsel haz problemleri ve cinsel işlev bozuklukları oluşabiliyor. Kısa vadede ise Hepatit C, B ve HIV gibi virüsler nedeniyle ciddi sağlık problemleri ile karşılaşma riski artıyor. Bu nedenle siz sevgili ebeveynlerin konu hakkında duyarlı davranması gerekiyor. Hekim olmayan kişilere sünnet operasyonu için güvenmemeli ve hekim olmadığı halde sünnet yapan kişilerin yasal olarak suç işlediğini unutmamalısınız. Böylece çocuklarınızı sünnetin istenmeyen sonuçlarından koruyabilir ve çocuklarınızın sünnetin faydalarını yaşamasını sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sünnet için ideal yaş nedir

SÜNNET İÇİN EN İDEAL YAŞ NEDİR?

Sünnet her yaşta gerçekleştirilebilen bir cerrahi işlemdir, ancak çocuk psikiyatristleri 6 ay ile 6 yaş arasındaki dönemde sünnet yapılmasını cinsel kimliğin gelişimini göz önünde bulundurarak önermezler. Sünnet için en ideal zaman aralığına gelirsek, yenidoğan döneminin sünnet için en uygun dönem olduğunu söyleyebilirim. Bu dönemdeki bebeklerde düşük doz lokal anestezi uygulanarak sünnet gerçekleştirilir, yara bakımı oldukça kolay yapılır ve iyileşme çok hızlı olduğundan post operatif şikayetlerle nadiren karşılaşılır. Fakat yenidoğan dönemi sünnet için tercih edilmezse ebeveynlerin 6 yaş sonrasını beklemeleri daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu süreçte çocukların cinsel gelişimi tamamlanmış olur ve aynı zamanda aileler çocuklarına sünnet ile ilgili bilgilendirmeler yapabildiğinden çocuklarda psikolojik travma yaşanma ihtimali görülmez.

Haberin Devamı

SÜNNETTE UYGULANAN ANESTEZİ RİSKLİ MİDİR?

Sünnet yalnızca yenidoğan döneminde lokal anestezi ile yapılıyor; 6 yaş sonrası dönemde ise çocuklara uygun dozda genel anestezi uygulanıyor. Genel anestezi altında gerçekleştirilen sünnet operasyonları ailelerde endişe yaratabiliyor. Fakat sünnet öncesinde uygulanan anestezi çocuklarda sadece hafif bir uyku haline yol açıyor ve böylece çocukların işlem nedeniyle hiçbir ağrıyı hissetmemesi sağlanıyor. Operasyon öncesi çocukların genel sağlık durumları hakkında detaylı bilgi edindiğimiz için gerekli tüm önlemleri alıyoruz ve böylece risk faktörlerini minimize ediyoruz.

 Sünnet için ideal yaş nedir 

SÜNNET FAYDALI MIDIR?

Toplumumuzda sünnet genellikle dini açıdan bir gereksinim olduğu için tercih edilse de bu operasyonun erkek sağlığı için faydalı olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. Son yıllarda farklı dinlere inanan erkekler de sünnet operasyonları yaptırarak üreme sağlıklarını iyileştirmeyi tercih etmektedir. Sünnetin en önemli faydalarından biri erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu oluşum riskini azaltmasıdır. Aynı şekilde cinsel yolla bulaşan hastalıklara ve penis kanserine yakalanma riskinin de sünnetli erkeklerde daha az olduğu yapılan bilimsel araştırmaların sonuçlarında gösterilmiştir.

Haberin Devamı

Sonuç olarak, en değerli varlıklarınız olan çocuklarınızın sağlığını hafife almamalı, sünnetin cerrahi bir işlem olduğu gerçeğini göz önünde bulundurmalısınız. Ancak bu şekilde sünneti kutlanması gereken bir tören edasıyla karşılayabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları