GeriÇocuk Sağlığı Sünnet çocuklarda travma etkisi yaratabilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sünnet çocuklarda travma etkisi yaratabilir

Sünnet çocuklarda travma etkisi yaratabilir

Çocukların soyut düşünme yeteneğinin henüz gelişmediği dönemlerde sünnet edilmelerinin daha az travma etkisi oluşturabileceğine dikkat çeken Çocuk Ergen Psikologu Özge Özkan, çocuklarda sünnet yaşı ve psikolojisi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Sünnet yaşı ile ilgili birbirinden farklı pek çok görüş var. Yapılan araştırmalar sonucu yaygın olarak sünnetin 7 yaş öncesinde ve mümkünse doğumdan sonraki ilk üç yıl içerisinde yapılması önerilir. Çocukta soyut düşünme yeteneğinin gelişimi tamamlanmadan ve özellikle okul arkadaşlarıyla etkileşim başlamadan sünnet gerçekleştirilmelidir.

BEBEKLİK DÖNEMİ DAHA UYGUN

Okula giden ve gitmeyen çocukların sünnet tepkileri arasında son derece büyük farklılıklar vardır. Okulda duyduğu sünnet hikâyeleri veya balta şakaları çocukları son derece korkutur. Şunu asla unutmamak gerekir ki; sünnet, çocuklarda az ya da çok psikolojik bir travmaya yol açar. Bu etkilenmenin hangi yaşta ne düzeyde olduğu veya kalıcı olup olmadığı net olarak bilinmemektedir. Tüm bu tartışmalardan uzak kalmak isteyen ve psikolojik etkilenme açısından risk almak istemeyen ailelere önerim, sünnet için bebeklik dönemini tercih etmeleri yönünde olacaktır.

SÜNNET ÖNCESİ VE SONRASI NASIL DAVRANILMALI?

  1. Asla penisi konusunda olumsuz şakalar yapmayın. Hatta olumlu da yapmayın.
  2. Çocuğun cinsel organını kaybetme endişesine kapılmaması için sünnet normal bir doktor kontrolü gibi sunulmalıdır. Hatta sünnet kelimesi geçmemelidir. Çünkü sünnet kavramı arkadaşları tarafından “penisin kesilecek” olarak kafasında oluşturulmuş olabilir.
  3. Sünnetin kültürel olarak törenle kutlanması konusunda çocuğa yapılacak açıklama, “aynı ilk dişin çıktığında yaptığımız kutlama gibi bir kutlama yapacağız” olabilir.
  4. Doktora giderken durum abartılmamalı ve normal bir doktor kontrolüne gider gibi gidilmelidir. Çocuk bu operasyondan sonra acı ve rahatsızlık duyarsa doğru şekilde teselli edilmelidir. Örneğin, duyacağı acının çabucak geçeceği söylenebilir.
  5. Çocuk eve döndüğünde cinsel organıyla ilgili olumsuz şakalar kesinlikle yapılmamalı ve sünnet sonrası bakımına dikkat edilmelidir.
False