GeriÇocuk Sağlığı Suçiçeğinin belirtileri ve tedavisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Suçiçeğinin belirtileri ve tedavisi

Suçiçeğinin belirtileri ve tedavisi

Suçiçeği aşısı zorunlu değil ancak yapılması büyük oranda hastalıktan koruyor.

Suçiçeği en sık 2–8 yaş arası özellikle ilkokul dönemi çocuklarında, kış sonu ve ilkbaharda salgınlar yapabilen viral bir hastalıktır. Suçiçeğinin belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir, suçiçeği aşısı ile korunulabilir mi? Merak edilen bu sorunların cevaplarını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr Hüseyin Güvenç verdi.

Yakın temas durumunda öpme, konuşma ve hapşırma, öksürme ile ağız -burundan ortama yayılan tükürük damlacıklarına asılı virüslerle bulaşma olur. Çok kolay ve yüksek oranda bulaşabilen bir hastalıktır. Hatta ev içi temaslarda bu oran % 90'lara kadar çıkabilmektedir. Döküntülerin ortaya çıkmasının 1 gün öncesinden kurumasına kadar yaklaşık 1 hafta kadar bulaşıcılık devam eder. Virüsün alınmasından sonra yaklaşık 2-3 haftalık bir kuluçka dönemi vardır.

Suçiçeği belirtileri nelerdir?

Döküntüler gövdeden başlayarak hızla ağız içi ve saçlı deri olmak üzere tüm vücuda yayılır. Başlangıçta kırmızımsı leke şeklindedirler, giderek içi sıvı dolu kabarcık haline dönüşürler ve kaşıntılıdırlar. Döküntüler farlı zamanlarda oluştuklarından farklı yaştadırlar. Ayrıca orta derecede ateş vardır. Tanı tipik kabarcıkların görülmesiyle klinik olarak konur. Lezyonlar 1 hafta içinde kuruyup kabuklanarak iz bırakmadan iyileşir. Bu nedenle hasta çocuklar 1 hafta kadar izole edilmelidirler. Bazen çok kaşıma sonrası lezyonlar büyüyüp derinleştiklerinden iz kalabilmektedir. Seyrek olarak hastalığın son günlerine doğru baş ağrısı, kusma ile kendini gösteren ansefalit gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Suçiçeği nasıl tedavi edilir?

Viral bir hastalık olduğundan antibiyotik kullanılmaz. Belirtilere yönelik ateş düşürücü, kaşıntıyı azaltıcı ilaçlar verilebilir.

Suçiçeği aşısı koruyor mu?

Ülkemizde zorunlu aşılar arasında olmamasına karşın 1 yaşından itibaren her çocuğa 12–15 ay ve 4–6 yaş arasında deri altına uygulanmak üzere 2 doz aşı yapılmalıdır. Koruyuculuk oranı çok yüksektir. Genel önlemlerden hasta çocuğun izolasyonu da önemlidir.

False