Suçiçeği nasıl bulaşır ve tedavi edilir?

Salgınlar daha çok kış sonu ve bahar aylarında oluşur.

Haberin Devamı


SUÇİÇEĞİ NEDİR, NASIL BULAŞIR?

Suçiçeği nasıl bulaşır ve tedavi edilir

Suçiçeği, varicella zoster virüsünün etken olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Salgınlar daha çok kış sonu ve bahar aylarında oluşur. Genellikle damlacık yoluyla havadan bulaşır. Aynı ortamı paylaşan çocuklardan bulaşma olasılığı %90’ı bulur. Suçiçeği aşısı, 12-15 ay arasındaki çocuklara uygulanır. Bazı ülkelerin aşı programlarında 4-6 yaş arası tekrar dozu önerilir. Suçiçeği ergenlerde, erişkinlerde, bağışıklığı çeşitli nedenlerle baskılanmış kanser hastaları gibi olgularda çok ağır seyredebilir. Bütün aşı ile önlenebilir hastalıklarda olduğu gibi suçiçeğinde de aşı hastalığın klasik ağır gidişini ve komplikasyonlarını %95 oranında engeller.

Suçiçeği nasıl bulaşır ve tedavi edilir

Suçiçeğinin döküntüleri belirmeden 1-2 gün önce hastalığın bulaşıcılığı başlar, döküntü başladıktan sonra son döküntü kabuklanana kadar (yaklaşık 6-7) bulaşıcılığı devam eder. Sağlıklı bir çocuğa suçiçeği virüsü ile karşılaşmasından sonraki ilk 3-5 günde aşı uygulandığında enfeksiyon önlenir. Zona hastalığı geçiren hastalar suçiçeği virüsü bulaştırabilir. Doğuma bir haftadan az kala veya doğumdan sonraki dört gün içinde suçiçeği bulguları başlayan anneden yenidoğan bebek çok ağır suçiçeği enfeksiyonu ile doğabilir. Yine hamileliğin ilk üç ayında annenin suçiçeği geçirmesi bebeğin ciddi anomali ile doğmasına neden olabilir.


SUÇİÇEĞİ BULGULARI NELERDİR?

Suçiçeği nasıl bulaşır ve tedavi edilir

Suçiçeği döküntüleri başlamadan 1-2 gün önce çocukta ateş, halsizlik, kas ağrısı, baş ağrısı gibi bulgular olabilir. Döküntüler en çok saçlı deride, yüzde ve gövdede olur. Döküntüler başlangıçta kızarıklık tarzındayken sonrasında içi su dolu bombe alanlara dönüşür, ardından kabuklanarak iyileşir. Aşısız olgularda döküntü sayısı 300’ü bulabilir. Ağız, vajina ve göz içerisinde döküntüler görülebilir. Döküntüler ikincil enfeksiyon kapmadıkça iz bırakmaz.


SUÇİÇEĞİ KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?

Suçiçeği nasıl bulaşır ve tedavi edilir

Deri enfeksiyonu: Çocuğun kaşıyarak döküntüye ikincil bakteriyel enfeksiyon kaptırması ile hafif deri enfeksiyonu olabildiği gibi ileri derecede ağır deri enfeksiyonları da oluşabilir. Ensefalit ve cerebellar ataksi: Yürüme ve konuşma bozukluğu, bilinç kaybı ile seyreder. Ağır gidişli olabilir.

Zatürre: Suçiçeğinin en korkulan komplikasyonlarındandır. Öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrısı ile seyreder. Ölümcül sonuçlanabilir.

Zona: Suçiçeği virüsü enfeksiyonu geçiren çocukların sinir genglionlarında gizlenip yıllar sonra o sinir yolu üzerinde döküntü, kaşıntı ve ağrı oluşturması ile seyreden bir hastalıktır. Suçiçeği geçiren olguların %15’inde ileriki yıllarda zona görülebilir.


SUÇİÇEĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Suçiçeği nasıl bulaşır ve tedavi edilir

Sağlıklı bir çocukta suçiçeği şikayete yönelik basit ilaçlarla tedavi edilir. Ateş yüksek seyrediyorsa ateş düşürücü ilaçlar, kaşıntıyı önlemek için antialerjik şurup ve lokal solüsyonlar kullanılır. Bağışıklığı düşük, kanser tedavisi gören, kortizon tedavisi alan hastalarda beş gün süreyle asiclovir tedavisi uygulanır.

Suçiçeği geçiren hastalara sık banyo yapmaları önerilir ancak döküntülerin üstünün ovulması önerilmez. Ellerin sık yıkanması, tırnakların temiz olması ikincil deri enfeksiyonundan korur. Hasta çocukların güneşlenmesi döküntüleri arttırabilir.

Yazarın Tüm Yazıları