GeriÇocuk Sağlığı Öz güveni yüksek olsun ama şımarık olmasın istiyorsanız...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Öz güveni yüksek olsun ama şımarık olmasın istiyorsanız...

Öz güveni yüksek olsun ama şımarık olmasın istiyorsanız...

Hepimiz saygılı ve iyi huylu çocuklar yetiştirmek adına elimizden geleni yapar; nerede nasıl davranması gerektiğini bilen ve çevresindeki insanlara saygılı çocuklar yetiştirmek için çabalarız. Ama onların aynı zamanda özgür ve kendine güvenen bireyler olmasını da isteriz. İşte bu noktada sorunlarımız başlar.


Özgür çocuklar yetiştirmek adına bazen ipin ucunu kaçırabilir veya tam tersi olarak çocuklarımızı iyi davranışlı yapmak için kurallara boğarak yaşamlarını çok sıkıcı bir hale getirebiliriz. 

Önemli olan çocuklarımızı yetiştirirken onların kuralları ve limitleri sindirmelerine yardımcı olmaktır aslında. Özgürlük hiçbir zaman sınırsızlık ve kuralsızlıkla karıştırılmamalıdır. Çocuklarımıza koyduğumuz kuralları neden koyduğumuzu onlara anlatmalı ve bu kuralları özümseyip sindirmelerine yardımcı olmalıyız.

Eğer sizler de şımarık ve sizi her durumda zor durumda bırakan çocuklar yerine iyi huylu ve davranışlarında ölçülü davranan çocuklar yetiştirmek istiyorsanız onun, belirlediğiniz kurallara uymasını sağlamalısınız.

İŞTE SİZE ÇOCUKLARINIZI ŞIMARTMAKTAN KAÇINMAK İÇİN 7 ALTIN KURAL

1- Basit Sınırlar Koyun

Öz güveni yüksek olsun ama şımarık olmasın istiyorsanız...

Bu iki cümle orasındaki farka odaklanın. “ Tamam kurabiye yiyebilirsin” ve “ Evet kurabiye yiyebilirsin fakat sadece bir tane. İkincisini yemek için izin istemeyeceksin, tamam mı?” Eğer çocuğunuzla bu tür diyaloglarda tekrar yorumlamak için bir alan bırakmazsanız daha sonradan başka bir tartışma yaşamaktan kurtulursunuz. Bir sonraki sefere bu basit kuralı algılamış alacak ve ona göre istekte bulunacaktır.


2- Ne Olursa Olsun Koyduğunuz Kurallara Sadık Kalın

Öz güveni yüksek olsun ama şımarık olmasın istiyorsanız...

Yine aynı örnekten yola çıkarsak birden fazla kurabiye yemesi için ona “hayır” diyorsunuz ve kendinizi sorgulamaya başlıyorsunuz. Belki de 2. kurabiyeyi ona vermeniz o kadar da sorun değil fakat gerçekten limit koyduğunuz her zaman kendinizi sorgulamak istiyor musunuz? Eğer koyduğunuz kurallarda pişman olduğunuz için değişiklik yaparsanız bu sefere ipin ucunu kaçıracaksınız ve her seferinde başınıza aynı durum gelecek. Çünkü birin anlamı gerçekten birdir o yüzden koyduğunuz kurallalara ve belirlediğiniz limite sadık kalmalısınız. Bir kere koyduğunuz kurallara sadık kaldığınızda çocuğunuza bunu öğretmiş olacaksınız ve sizin gerçekten kurallara sadık kaldığınızı anlayacaktır.


3- Hayır’larınız Yumuşak Fakat Kararlı Olsun

Öz güveni yüksek olsun ama şımarık olmasın istiyorsanız...

Çocuğunuz ona “Hayır” dediğinizde sizin kararlı olduğunuzu anlamalı. Genellikle “Hayır” denildiğinde çocuklar pes etmez ve daha ısrarcı bir tavırla istediklerini elde etmeye çalışırlar ta ki sizi bıktırana ve ağzınızdan çıkacak “evet”i duyana kadar. İşte böyle durumlarda sabırlı olup sözünüzün arkasında durmalısınız. Sert olmak zorunda değilsiniz fakat verdiğiniz kararların arkasında olun. Böylece siz "hayır" dediğinizde bunun gerçek bir "hayır" olduğunu anlasın.


4- İsteklerinin Gerekçesini Açıklamasını Sağlayın

Öz güveni yüksek olsun ama şımarık olmasın istiyorsanız...

Çocuğunuz sizden bir şey istiyor fakat onun bu isteğine karşı nasıl davranacağınız konusunda emin değilsiniz. Bu durumda ona istediği şeyle birlikte gerekçesini açıklamasını söyleyin. Örneğin çocuğunuz en sevdiği televizyon programını izlemek istiyor. Eğer bütün ödevlerini yaptı, yemeğini bitirdi ve odasını topladıysa ve tüm bunları yaptığını ve bu yüzden artık televizyon seyredebileceğini söylüyorsa, ona “evet” derken kendinizi rahat hissedebilirsin. Çünkü o kurallarını çok net bir şekilde biliyor ve bu kurallara uyduğu için tv seyretmek istiyor.


5- Her Dediğini Kabul Etmeyin

Öz güveni yüksek olsun ama şımarık olmasın istiyorsanız...

Çocuğunuz her dediğini kabul ederek ve ona yumuşak davranarak onaylamayın. Araştırmalar biraz kurallı olmanın onun sorumluluk bilinci kazanmasına, yeteneklerini geliştirmesine katkı sağladığını ve ilerideki hayatında hayal kırıklıkları ile başadebilmesinin daha kolay olacağını gösteriyor.


6. Hayal Kırıklığı Yaşatmaktan Korkmayın

Öz güveni yüksek olsun ama şımarık olmasın istiyorsanız...

Kimse çocuğunu üzüntülü ve mutsuz görmek istemez tabii ki ama her zaman her istediğimiz olamaz öyle değil mi? Araştırmalar hayal kırıklıklarını kabul etmenin çocuklara çok önemli bir yetenek kazandırdığını doğruluyor.  O da zorluklarla başaedebilme becerisi... Ve bu beceri onun ilerideki yaşantısında duygusal stresle başatemesi konusunda önemli bir rol oynar. Ona kurallar koyarken ve hayır derken kendinizi kötü hissettiğinizde onun geleceği için yatırım yaptığınızı düşünün.


7. Ödüle Adım Adım Yaklaşsın

Öz güveni yüksek olsun ama şımarık olmasın istiyorsanız...

Uzmanlar çocuklarının önüne istedikleri her şey gelirse ve bir şeyleri elde etmek için çaba harcamazlarsa çok kolayca şımaracaklarını ve her istediklerinde elde edeceklerinin garantisini hissedeceklerini vurguluyorlar. Örneğin çocuğunuz yeni bir bisiklet istiyorsa onun için bir ödül sistemi oluşturun. Örneğin yaptığı her iyi davranış için ödüle biraz daha yaklaşsın ve adım adım istediğine ulaşsın ki bir şeyleri elde etmek için çabalamayı öğrensin.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL/ Sedef Batı

False