Çisem Doğanlaroğlu Özkan
Çisem Doğanlaroğlu Özkan
Çisem Doğanlaroğlu Özkan

Oyuncak, çocuğunuza verdiğiniz bir rüşvet olmamalı

Ebeveynler oyuncak alırken nelere dikkat etmeli?

Haberin Devamı

Çocuğunuzun ruhsal ve zihinsel gelişimine katkı sağladığı gibi pek çok olumsuz etkisi de bulunan oyuncaklar hakkında ebeveynlerin bilmesi gerekenleri Psikolog Çisem Doğanlaroğlu aktardı.

Fazla oyuncak almayın: Yeterli sayıda oyuncağa sahip olan çocuğunuza yeni bir oyuncak almamalısınız. Çocuğunuzun oyuna ve oyuncağa vermiş olduğu değeri düşürmemesi için sınırlı sayıda oyuncağının olması gelişimi için bir avantajdır.

Çocuğunuzun hayal gücünü kullanmasına izin verin: Evinizdeki TV kumandası, tabak, kaşık, mandal çocuğunuzun hayal gücünü kullanarak oyunlar oynamasını sağlar. Bırakın çocuğunuz TV kumandasını mikrofon; tencerenizi gemi yapsın. Yaratıcı zekasına katkı sağlayan oyunları dikkate almalısınız.

İyi oyuncak pilsiz, düğmesiz ve işlevi az oyuncaktır: Son zamanlarda oyuncakların fonksiyonlarında artış olması; çocukların üretici yönünün baskılanmasına sebep olmuştur. Bunu engellemek için basit ve fonksiyonu az oyuncakları tercih etmelisiniz.
Ticari amaçla piyasaya sürülen oyuncaklara dikkat: “Dikkat ve zeka geliştirici oyunlar” adı altında satılan, tamamen ticari amaçla piyasaya sürülmüş olan oyuncakları tercih etmemelisiniz. Her çocuk özeldir. Çocuğunuza özel zekikkat egzersizleri için bir uzmana danışmalısınız.

Silah bir oyuncak değildir: Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun silah bir oyuncak değildir. Oyuncak silah kullanımı çocuğunuzun daha saldırgan ve iç görüden yoksun kalmasına sebep olabilir. Oyuncaklar dışında izlenilen TV programları ve bilgisayar kullanımında da kısıtlamaya gidilmesi çocuğunuz yararına olacaktır.

Kız çocukların arabayla, erkek çocukların bebeklerle oynaması gayet normaldir: En yaygın inanışlardan biri kız çocuklarının arabayla, erkek çocukların bebeklerle oynadığında eş cinsel olacağı yönündedir. Bu, yanlış bir inançtır. Eş cinsel olma süreci daha detaylı bir gelişim seyrini kapsamaktadır.

Çocukluk döneminizde doyurulmamış ihtiyaçlarınızla yüzleşin: Fazla oyuncak alarak çocukluk döneminizi telafi etmeye çalışmamalısınız. Artık büyüdünüz ve anne baba sorumlulukları üstlendiniz. Çocukluğunuzda eksik kalan bazı yönlerinizi çocuğunuz üzerinden tamamlamaktan vazgeçmelisiniz. Sağlıklı bir ebeveyn olmak için çocukluk döneminizde doyurulmamış ihtiyaçlarınızla yüzleşmeli ve telafi edilemeyeceği gerçeğiyle barışmalısınız.

“Ben yokluk çektim, çocuğum çekmesin” şeklindeki söylemlerden uzak durun: Kendi çocukluk döneminiz ve çocuğunuzun içinde bulunduğu dönem arasındaki farklılıkları net bir şekilde görebilmeli, ebeveyn tutum ve davranışlarıyla ilgili gerektiğinde destek almalısınız.

Oyuncak, çocuğunuza verdiğiniz bir rüşvet olmamalı: Çocuğunuzla ilgilenemediğiniz için hissetmiş olduğunuz suçluluk duygusundan kurtulmak için oyuncağı bir rüşvet olarak kullanmamalısınız. Çocuğunuz rüşvet aldığını fark ettiğinde size ve çevresine karşı “çıkar” odaklı ilişkiler geliştirmeye eğilimli olacaktır.

Çocuğunuz gerektiğinde yalnız kalabilmeli: Çocuğunuzun canının sıkılmasına ve yalnız kaldığında üzülmesine izin vermelisiniz. Benlik gelişimi için oldukça önemli olan yalnızlık ihtiyacı, çocuğunuzun yetişkin döneminde geliştirmiş olduğu ilişkileri belirlemede büyük bir rol sahibidir.

Çocuğunuz üzülerek büyür: Çocuğunuzun üzülmesi, onun gelişimi için fayda sağlayabilmektedir. Üzüntüleri sayesinde başa çıkma becerileri gelişecek ve oynadığı oyunlarda kendisi olabilecektir.

Çamur, hamur, mandal, kağıt birer oyuncaktır: Oyuncak için çok para harcamadan, çocuğunuzun zihinsel ve ruhsal gelişimine bu oyuncaklar sayesinde katkıda bulunabilirsiniz.

Özgün olmasına izin verin: Çocuğunuzun oyuncaklarıyla kurmuş olduğu ilişkisinde üstlendiği rolleri en doğal haliyle gözlemleyebilmeli; mümkün olduğunca müdahale etmemelisiniz.