GeriÇocuk Sağlığı Oyun parkında küçük çocuğun başına bu geldi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Oyun parkında küçük çocuğun başına bu geldi

Oyun parkında küçük çocuğun başına bu geldi

Yaz güzel olsa da beraberinde birçok tehlike getiriyor. Dawna Wright ismindeki anne, dört yaşındaki kızı Asia’yı parka götürdü. O gün gerçekleşenleri bir daha asla unutmadılar. Çocuğunun başına gelenlerden sonra üzgün olan anne bütün ebeveynleri uyarıyor...

Geçtiğimiz günlerde Dawna Wright, dört yaşındaki kızı Asia’yı parka götürdü. Kızı evde sıkılmıştı ve biraz eğlensin istedi.

Aktarılanlara göre Asia parka gelir gelmez hemen kaydırağa yöneldi. Ancak kendisini bekleyen tehlikeden habersizdi. Sun’dan aktarılanlara göre Wright, “Diğer çocuklarla beraber kaydıraktan kaymak isted. Kayması ile çığlık atması bir oldu” dedi.

Kaydırak çok ısınmıştı. Kayan çocuğun vücudunda sıcaklıktan dolayı yaralar oluştu.

Wright, “Bütün çocuklar oynadığından böyle bir şeyin olacağı aklımın ucundan bile geçmedi” dedi. Eve gittiklerinde Wright, kızının fotoğraflarını çekip uyarı niteliğinde Facebook’ta paylaşarak, “Korkunçtu. Üzüldüm ve korktum. Onun adına kötü hissettim. Derisinin yüzüldüğünü görebiliyordunuz” diye ekledi.

Oyun parkında küçük çocuğun başına bu geldi

Olay gerçekleştikten sonra yetkililer kaydırağın sıcaklığını ölçtüler. Kaydırağın sıcaklığı 68 dereceye çıkmıştı. Kazadan sonra kaydırağın kullanılmaması için üstüne örtü örtüldü. Wright, kızının vücudunda kalıcı izler oluştuğunu söyledi.

ANNE ŞİMDİ BÜTÜN EBEVEYNLERİ UYARIYOR

Dawna Wright, “Herkes, ‘Bizim çocuğumuzun başına gelmez. Böyle bir şeyin olmasına izin vermem’ diyor. Ancak yanılıyorsunuz” diyerek aileleri uyardı.

Oyun parkında küçük çocuğun başına bu geldi

Wright,"Ebeveynlerin bu uyarıyı dikkate alması gerekiyor. Çocuklarınızı oyun parkına götürecekseniz güvenliğinden emin olun, kullanacağı kaydırağın veya salıncağın sıcaklığını elinizle ölçmeyi unutmayın" dedi.

Oyun parklarının güvenliği konusunda Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak aileleri uyarıyor.

Hatalı ekipman, uygun olmayan zemin ve dikkatsiz davranışlar bu tehlikelere neden olan ana faktörlerdir. Oyun alanlarındaki yaralanmalardan ötürü her yıl 200.000’den fazla çocuk, acil servislere başvurmakta. Aslında bunların çoğu, birkaç küçük güvenlik kuralı ile önlenebilir kazalardır.

Oyun parkında küçük çocuğun başına bu geldi

ÇOCUĞUNUZU PARKTA YALNIZ BIRAKMAYIN

Parklarda ebeveyn denetimi çok önemlidir. Oyun parkının çocuğun yaş ve gelişimine uygun olup olmadığının denetlenmesi, çocukların tehlikeli olabilecek davranışlarının engellenmesi ve acil bir durumda ilk yardım yapılabilmesi için bir yetişkinin parkta çocuklara refakat etmesi zorunludur.

Oyun parkında küçük çocuğun başına bu geldi

YAŞ GRUBUNA GÖRE OYUN ALANLARI AYRILMALI

Çocukların tehlikeli olabilecek davranışlardan uzak durmaları için park kuralları konusunda eğitilmesi gerekir. Park alanları yaş gruplarına göre ayrılmalıdır. 2 yaş altı, 2-5 yaş ve 5 yaş üzeri çocuklar, 3 ayrı oyun alanında oynamalıdır. Büyüklerin, küçüklerin oyun alanına girmesi veya tam tersi olması güvenli olmayacaktır. Bu konuda erişkin denetimi zorunludur. Oyun parkının anne ve babaların çocukları görebilecekleri şekilde düzenlenmesi gerekir.

Oyun parkında küçük çocuğun başına bu geldi

PARK ZEMİNİ EMİCİ ÖZELLİKTE OLMALI

Park zemini yaralanmaları önlemek açısından çok önemlidir. Zeminin darbelerinin emici özellikte olması gerekir. Asfalt veya beton zemin uygun değildir. Toprak veya çimen zemin de hava şartlarına göre darbe emici özelliği değişebileceğinden önerilmez. Park zemininde su birikintisi ve çamur olmamalıdır. Zemin kum, kauçuk veya kauçuk benzeri bir hazır kaplama materyal olabilir. Çakıl zemin olabilir ancak çakıl zemin küçük parçaları yutma olasılığı olduğundan 3 yaş altı çocuklara önerilmez. Zemin kaplamanın kalınlığı da darbe emici özelliğinden ötürü önemlidir. 60 cm yükseklikteki bir ekipman için en az 5 cm yükseklikte zemin kaplaması gerekir. Çocuk ve oyun parkı ekipmanının toplam yüksekliği bir metreyi geçiyorsa hiçbir zemin, düşmelere karşı tam güvenli sayılmaz. Darbe emici zemin kaplaması oyun alanından en az 50 cm uzağa kadar devam etmelidir.

SALINCAKLARA DİKKAT!

Bir barda 2’den fazla salıncak olmamalıdır. Küçük bebekler için olan salıncakların her yönden kapalı oturaklı salıncak şeklinde olması gerekir ve bu salıncakların her birinin kendi ayrı asılma barı olmalıdır. Park ekipmanları çocuklara göre dizayn edilmeli park ekipmanlarının sivri köşeleri olmamalıdır.

Merdiven ve benzeri boşluklu ekipmanların çocukların kafalarının geçemeyeceği şekilde dizayn edilmesi gerekir. Park alanını trafikten ayıracak çitlerle çevrili olması gerekir. Tabii esas arzu edilen, park alanlarının trafikten uzak yerlere yapılmış olmasıdır. Kum parkının cam, metal gibi sivri ve kesici cisimlerden temizlenmiş olması gerekir. Kum içinde böcek olmadığından emin olunmalıdır ve kum alanının üzeri gece kedi ve köpeklerin kirletmemesi için kapatılmalıdır. Kırık aletler hemen düzeltilmelidir.

False