Atilla Şengör
Atilla Şengör
Atilla Şengör

Orta kulak iltihabı nedir?

Yuvaya başlayan çocuklarda sıkça görülüyor...

Haberin Devamı

Orta kulak iltihabı çocuklarda sıkça görülen, daha az sıklıkla erişkinlerin de yakalanabileceği bir kulak hastalığıdır. Tıbbi adı “otitis media” olan bu durum tek bir kulakta olabileceği gibi bazen de her iki kulakta da eş zamanlı görülebilir.

ORTA KULAK İLTİHABI NEDENLERİ

Aniden başlayan kulak ağrısı, hasta ve ailesi için sıkıntı verici, paniğe sevk eden bir koşuldur. Genellikle bir üst solunum yolu infeksiyonu sırasında oluşan burun tıkanıklığı ve akıntılar bu kulak hastalığına zemin hazırlar.

Nezle, grip veya sinüzit gibi hastalıklar orta kulağın işleyişini bozabilir. Östaki borusu yoluyla bu bölgeye mikropların gelmesiyle, toplanan iltihapla beraber kulak zarı dışa doğru bombeleşir ve kulakta şiddetli ağrı meydana gelebilir. Bu durum daha çok bahar ve kış aylarında, okulların açılması ve kalabalıkla temasın arttığı zamanlarda görülür.

Haberin Devamı

Orta kulak iltihabı nedir

YUVAYA BAŞLAYAN ÇOCUKLARDA SIKÇA GÖRÜLÜR

Yuvaya başlayan çocuklarda da aynı nedenle sıkça meydana gelir. Bununla birlikte çocuklarda geniz boşluğu ile orta kulak boşluğunu birbirine bağlayan östaki borusunun yapısal özellikleri, orta kulağa mikropların ulaşmasını kolaylaştırabilmektedir. Orta kulak iltihabı, kulak zarında ve diğer yapılarda birtakım hasarlanmalara ve menenjit gibi önemli komplikasyonlara yol açabileceğinden, belirlendiği zaman mutlaka tedavi edilmelidir. Diğer yandan her kulak ağrısının orta kulak iltihabı olmadığının ve farklı tedavi yöntemlerle tedavi edilmesi gerekebileceğinin bilinmesi yerinde olur.

ORTA KULAK İLTİHABININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

KULAK AĞRISI

Orta kulak iltihabının en çarpıcı belirtisi kulak ağrısıdır. Kulak zarının arkasında bulunan orta kulak boşluğunda iltihap toplanması ile kulak zarı bombeleşir ve kızarır. Kulak zarının gerilimi çok yükselirse, iltihap kulak zarını delerek dışarı akabilir. Akıntıdan sora kulak ağrısı azalabilse de, kulak zarının kontrolsüz delinmiş olması aslında istenmeyen bir koşuldur.

İŞİTME AZLIĞI

Otitis medianın diğer önemli bir belirtisi de işitme azlığıdır. Kulak zarı ve kemikçikler iltihap nedeniyle titreşemedikleri için duyma azalır. Büyük çocuklar duyamadıklarını ifade edebilirler, ancak bebek ve küçük çocuklar dertlerini anlatamayabilirler. Ancak huzursuzlanmaları, ellerini kulaklarına götürmeleri ve ağlamaları, bu gibi durumlarda aile için uyarıcı olmalıdır. Orta kulak iltihabı sırasında ateş, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve öksürük gibi belirtiler sıkça bulunmasına rağmen, bazen kusma, bulantı, denge kaybı ve baş dönmesi gibi ilişkisizmiş gibi görünen belirtiler de olabilir.

Haberin Devamı

 Orta kulak iltihabı nedir 

NASIL TEŞHİS KOYULUR?

Orta kulak iltihabı olduğunda başvurulan hekimler genellikle KBB veya Çocuk Hastalıkları Uzmanlarıdır. Ancak bazen tablonun şiddetiyle hastalar Acil Servislere başvurabilmektedir. Kulak zarının otoskop denilen araçla gözlenmesi, hemen teşhis koyulması için yeterlidir. Ancak günümüzde ince kulak endoskopları ve mikroskobik muayene ile daha ayrıntılı değerlendirme yapabilmemiz olanaklıdır. Aynı endoskopik muayene ile burun boşluğundaki sorunları, akıntıları, sinüziti ve geniz eti gibi sorunları görebilme avantajımız vardır. Yine bu sayede hastalığın düzelme evrelerini ve tedavi süresini de tam olarak belirleyebiliyoruz. Bu şekilde tekrarlayan otitis media atakları ile mücadelemiz daha etkin olabiliyor.

Haberin Devamı

ORTA KULAK İLTİHABINDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPABİLİRİZ?

Orta kulak iltihabının en sık ilişkili olduğu durum üst solunum yolu infeksiyonları olduğundan, hastalanmaların önlenmesi çok önemlidir. Bunun için bulaşmaları azaltacak önlemlerin aile tarafından çocuğa öğretilmesi ve özellikle yuva ve kreşlerde bu konular için belirlenmiş tedbirlere uyulması gerekir. Çocuklar için rutin aşı takvimine uyulması, pnömokok aşısı ve grip aşısı yaptırılması infeksiyon sıklığın azaltabilir. Bağışıklığın güçlendirilmesi için D vitamini düzeyleri ve beslenmeye dikkat edilmelidir. Geniz eti büyüklüğü ve sinüzit hastalığı olanlarda tekrarlayan orta kulak infeksiyonları çok sık görüldüğü için, bunların tedavisi ile takibinin KBB Uzmanlarınca yapılması faydalıdır. Alerjik nezle nedeniyle sık sık burun tıkanıklığı yaşayanların da bu konuda tedavi görmesi, yani aslında solunum yollarının açık tutulması orta kulak iltihabının tedavisinde önem taşır.