GeriÇocuk Sağlığı Okul kıyafetlerindeki boya ve kimyasallara dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Okul kıyafetlerindeki boya ve kimyasallara dikkat!

Okul kıyafetlerindeki boya ve kimyasallara dikkat!

Okulların açılmasına sayılı günler kala uzmanlardan velilere uyarı...

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrenci kılık ve kıyafetleri konusunda ilgili mevzuatın uygulanmasında okullarda birlik ve beraberliğin sağlanabilmesi için yayınlanan genelgenin ardından kıyafetleri veliler seçecek. Uzmanlar, özellikle kıyafetlerin kumaş seçimi konusunda uyardı.

UZMANLAR UYARIYOR!

Yoğun alışveriş dönemi öncesi uzmanlar, çocuklara okul kıyafeti alımında da kanserojen maddelere karşı dikkatli olunması gerektiğini işaret ederek, anne-babaları kıyafet seçiminde uyarıyor.

Eğitim-öğretim dönemi için okul kıyafeti almak isteyen velileri kumaş seçimi konusunda uyaran uzmanlar, kıyafetleri insan sağlığı açısından önemine dikkat çekiyor. Türkiye, her yıl 17 milyon öğrenci ders başı yapmadan önce okul kıyafeti almak için alışverişe çıkıyor. Okul kıyafeti alımında dikkatli olunması gerektiğini ifade eden uzmanlar, iç piyasada satılan bazı tekstil ürünlerinin üretiminde kullanılan boya ve kimyasalların çocuklarının sağlığını etkilediğini belirtiyor. Bazı kumaşlarda kullanılan kanserojen etkili azo boyar maddeler, alerjik kumaş boyaları ve kumaşın terbiyesi ya da son işlem sırasında kullanılan ağır metal içerebiliyor. Gömlek ve tişörtlerden terleme yoluyla insan vücuduna geçen söz konusu boyalar, insan DNA’sı üzerinde etkili olarak kanseri tetikliyor.

YÜN VE PAMUKLU GİYSİLER SEÇİLMELİ

Okul kıyafetleri üreten Tekstil Şirket Yöneticisi Cemal Bulut, çocukların hastalıklardan korunması için teri çeken yün ve pamuk ağırlıklı giysilerin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Polyester, naylon, akrilik gibi ipliklerle dokunmuş kumaşların teri iyi çekmediği için gribal enfeksiyonlara zemin hazırlayacağını belirten Bulut, kıyafet seçiminde öğrenciler için terlediklerinde teri çekebilecek nitelikteki kumaşlardan üretilmiş olanların tercih edilmesi gerektiğini kaydediyor.

İHA

False