Nihat Tanfer
Nihat Tanfer
Nihat Tanfer

Okul döneminde çocuklarda ağız ve diş sağlığı

Okullar açılıyor. Çocuklar yaz tatilinin ardından öğrenimlerine tekrar başlayacak olmanın heyecanını yaşıyor. Ancak bu heyecan ve okula hazırlık telaşı beraberinde ağız ve diş sağlığı sorunları da getiriyor. Kahvaltı yaptıktan sonra okula yetişme telaşı, akşamları ödev yetiştirme telaşı çocukları diş sağlığı ile ilgilenmekten uzaklaştırıyor. Okuldayken lavaboların temiz olmadığını düşünen çocuklar, okulda dişlerini fırçalamayı ihmal ediyor. Diş Hekimi Nihat Tanfer okulların açılışı ile birlikte çocuklarda ağız ve diş sağlığına dair önemli açıklamalar yaptı.

Haberin Devamı

Çocuklar her ne kadar evde diş fırçalama alışkanlığına sahip olsa da okul döneminde bu konuda daha dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü çocuklar okula yetişme, ödevler ve okuldaki hijyen sorunları nedeniyle ağız ve diş sağlığını ihmal etmeye başlıyor.

OKUL TELAŞI NEDENİYLE İHMAL EDİLİYOR

Bütün gece boyunca dişler üzerinde plak oluşuyor ve bu plağın sabah saatlerinde dişlerden temizlenmesi büyük önem taşıyor. Okul telaşı ile kahvaltıdan hemen sonra okula yetişmeye çalışan çocuklar diş fırçalamayı unutuyor ya da "Bir seferlik bir şey olmaz." düşüncesiyle ihmal ediyorlar. Bu da gece boyunca dişler üzerinde oluşan plağın dişlere zarar vermesinin yolunu açıyor. 

OKUL DÖNEMİNDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Okul döneminde çocuklarda ağız ve diş sağlığı

Haberin Devamı
  • Diş fırçalama alışkanlığının kalıcı olmasında okul döneminde alınacak tedbirler büyük önem taşıyor.
  • Çocuklar üzerindeki okul sorumluluklarının, çocukların ağız ve diş sağlığına yönelik alışkanlıkları ihmal etmesini engellemek gerekiyor. Bu nedenle her sabah kahvaltıdan hemen sonra çocuklara diş fırçalamayı hatırlatmak gerekiyor.
  • Okula yetişme telaşı düşünülerek, dişlerini fırçalayıp fırçalamadıklarını kontrol etmek gerekiyor.
  • Akşamları ise ödev telaşı nedeniyle diş fırçalamayı ertelemelerini önlemek gerekiyor.
  • Okul dönemindeki çocuklar, öz kontrol konusunda yardıma ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle gerek veliler gerekse öğretmenler bu konuda önemli sorumluluklar taşıyor.

OKULDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN BUNLARA DİKKAT EDİN

  • Çocukların okul çantalarına mutlaka diş fırçası, diş macunu ve gargara koyulması gerekiyor. Ayrıca okul sırasında ağız ve diş sağlıkları için çocukların bilinçlendirilmesi gerekiyor.
  • Okul lavaboları hijyen olarak iyi durumda değilse, konu hakkında okul yönetiminin bilgilendirilmesi gerekiyor.
  • Her şeye rağmen hijyen koşullarına yönelik bir güvensizlik varsa, çocukların okulda gargara kullanmalarının sağlanması büyük önem taşıyor.
  • Gargara diş fırçalamanın yerini tutmasa da ağız florasının bir süre korunmasını sağlıyor. Bunlara ek olarak okul çantalarına dişleri temizleme özelliği olan lifli yiyecekler, kuruyemiş ve beyaz peynir gibi besinler koymak gerekiyor.

Kaynak: Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer