GeriÇocuk Sağlığı "Ödev yapmak istemiyorum!"
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

"Ödev yapmak istemiyorum!"

"Ödev yapmak istemiyorum!"

Ödev konusunda kontrolcü olun!

Kimi çocuk şevkle ödevlerine başlarken, kimisi başına oturmamak için türlü bahaneler üretir. Merak edilen, anne-baba olarak ödev konusunda ne derece kontrolcü ya da yardımcı olmak gerektiğidir. Uzm. Klinik Psikolog Şeyma Çavuşoğlu Itri anlatıyor.

Ödev çocuğun okulda öğrendiklerini pekiştirmesi, atladığı bir yer kalmadan öğrenebilmesi ve kendi başına düşünen tasarlayan bir birey olarak yetişebilmesini sağlamak amacıyla verilir. Dolayısıyla, doğru (öğretici ve düşündürücü) ödev verildiği takdirde, çocuğun bu ödevleri mutlaka yapması gerekir. Ancak önemli olan, çocukta ödev yapma sorumluluk ve bilincinin gelişmesidir.

Anne-baba ödev yapmaktan kaçan ya da erteleyen çocuklarına, ödevin amacını, yararını ve önemini anlatmalıdır. Çocuğun anlayacağı bir dilde, ödev yapmanın ona neler kazandıracağından bahsedilmelidir. Ancak, ısrarla ödev yapmak istemeyen çocuklara gerekirse "Ödevin bitene kadar bilgisayar oynamak yok." şeklinde ödülü erteleyici bir yaptırım uygulanabilir. Aynı şekilde, ödevlerini yaptığı için çocuğu övmek ve "Aferin!" demek de teşvik edici olacaktır.

Ödev aynı zamanda çocuğa sorumluluk almayı, disiplinli olmayı ve görevlerini vaktinde yerine getirmeyi öğretir. Anne-baba olarak çocuğun ödevlerinin sorumluluğunu almasına izin vermek ve onun yerine ödevlerini yapmamak çok önemlidir. Çocuk ödev verildikten ödevi teslim edene kadar olan süreçte sorumluluk üstelenerek sorumluluk duygusu ve alışkanlığını öğrenir.

Ödevlerde, konuların karmaşıklaştığı ve çocuğun üstesinden gelemediği durumlarda anne-baba alternatif çıkış yolları ve cevabı içerebilecek kaynaklar sunabilirler. Önemli olan çocuğun cevaba ulaşmasını kolaylaştırmak; ama onun yerine cevabı bulmamaktır. Aynı şekilde, çocuk zamanını ayarlamakta zorlanıyorsa, anne-baba çocuk düzeni öğrenene kadar, ona bir zaman çizelgesi oluşturabilirler. Böylece, çocuk zamanını verimli bir şekilde bölme ve kullanma becerisi geliştirir.

Ödev, eğitimin vazgeçilmez parçalarından biridir. Anne-babanın ödevi ise, çocuklarına ödev sorumluluğunu anlamaları konusunda yardımcı olmak ve ihtiyaç duydukları becerileri geliştirmelerinde destek vermektir. Çocuk, ödev yaparak bir talimatı uygulamayı, zamanında yetiştirme sorumluluğunu almayı ve üzerine düşeni yapmayı öğrenir. Okul çağında öğrenilen ödev bilinci, çocukların, yetişkin hayatlarında sorumluluk sahibi bireyler olmalarına yardımcı olur.

False