GeriÇocuk Sağlığı Nasıl öz güvenli çocuklar yetiştirebiliriz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Nasıl öz güvenli çocuklar yetiştirebiliriz?

Nasıl öz güvenli çocuklar yetiştirebiliriz?

Çocuklarda kendine karşı öz güven duygusu 0-6 yaş aralığında oluşur ve 10 yaş civarlarında bu gelişim tamamlanır. Bu süre zarfında anne ve baba çocuğun üzerinde fazla kontrolcü olduğunda bazı öz güven problemleriyle karşılaşmak kaçınılmazdır. Korumacılık ve sevgi çocuklar için oldukça önemlidir fakat sınırları aşan bir korumacı tavır öz güven duygusunun azalmasına neden olabilir.

Çocukların öz güvenleri üzerindeki en etkili kaynak anne ve babadır. Anne ve babanın çocuk üzerindeki yorumları ve düşünceleri ilerleyen yıllarda çocuğun kendine bakışını belirler. Anne babadan sonra çocuğun öz güveni üzerindeki en etkili kişi ise öğretmenidir. Sonrasında yaşıtı olan arkadaşlarının etkisi görülür.

ÖZ GÜVENLİYSE…

Sağlıklı bir öz güvene sahip çocuklar derslerde ve ders dışı aktivitelerde kendilerini yeterli ve iyi bulurlar. Bir konuda başarılı olabilecekleri konusunda kendinelerine olan güvenleri tamdır ve çözüm için nasıl ilerleyeceklerini bilirler. Bu rahatlık okul arkadaşlarına ve öğretmenlerine karşı olumlu duygular olarak yansır.

Nasıl öz güvenli çocuklar yetiştirebiliriz

ÖZ GÜVENSİZSE…

Eğer çocuğun öz güveni gelişmemişse toplumun kabul etmediği alışkanlıklara yönelebilir ve arkadaş baskısı altında kalmaya meyilli olabilir. Bu çocuklar daha kaygılı ve içe kapanık karakterler haline gelirler. Dolayısıyla da depresyona yatkınlıkları artar. Öz güveni olmayan çocuk, her olayda kendini eleştirir ve potansiyelini başarıya dönüştürmeyi beceremez.

Eğer çocuğunuz; okulda, arkadaşlıklarında ve öğrenmede kendine karşı güvensizlik hissediyorsa, bu güvensizlik onu daha kaba ve sert biri haline getirdiyse, karşısına yeni bir şey çıktığında denemekten çekiniyor ve dikkat çekmek için aşırı bir çaba içerisindeyse, onu sevmediğinizi ya da yeteri kadar takdir etmediğinizi düşünüyorsa, anne baba olarak onun bu problemlerine yardımcı olmanız gereklidir. Ancak sizin çabanızla çocuğunuz kaybettiği öz güveni geri kazanabilir ve toplumda hakettiği yere gelebilir.

Nasıl öz güvenli çocuklar yetiştirebiliriz

ÖZ GÜVEN KAZANDIRMANIN YOLLARI

Bunun için yapmanız gereken şeyler son derece basittir. Öncelikle evinizde çocuğunuza sevginizi açıkça ifade etmekten çekinmediğiniz bir ortam yaratın. Sınırların belirlendiği, huzur içinde bir ev yaşantısı çocuğunuza çok iyi gelecektir. İkinci olarak, bir konuda başarılı olsun ya da olmasın çabasını takdir edin ve ona karşı bunu dile getirin. ‘Çalışman beni mutlu ediyor.’ Öğrenmeye çalışmandan gurur duydum.’ Gibi ifadeler onu yüreklendirir ve mücadele etmesi için iyi bir motivasyon kaynağı olur.

False