Meningokok enfeksiyonları çocuklarda nasıl seyreder?

Meningokok enfeksiyonları çocukluk çağında hayatı tehdit eden çok önemli bir hastalıktır . Meningokok enfeksiyonları genellikle gribe benzeyen bulgular ile başlayıp saatler içerisinde vücutta cilt altı kanama ile seyreden deri döküntüleri ve yüksek ateşle ilerleyip, hastanın şoka girerek hayatını kaybetmesine, kol ve bacak uzuvlarının kaybı ile giden ciddi kalıcı sakatlıklara kadar önemli sonuçlara yol açabilir.

Haberin Devamı

MENİNGOKOK ENFEKSİYONLARINA EN SIK OLARAK HANGİ YAŞ GURUBUNDA RASTLANILMAKTADIR? 

Türkiye’de görülen Meningokok vakalarının büyük kısmının 1 yaş altı olması, erken dönemde aşılamanın önemini göstermektedir . Özellikle ergenlikte yurt dışında gidilen gençlik kampları hastalığın görüldüğü ortamlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Meningokok enfeksiyonları çocuklarda nasıl seyreder

TÜRKİYE’DE SON YILLARDA UYGULANILAN MENİNGOKOK AŞILARI HANGİ SUŞLARA KARŞI KORUR?

Türkiye’de menenjite yol açan bakteriyel etkenlerden H.influenzae ve pnömokok menenjitleri ulusal aşı programı ile büyük oranda ekarte edilmiştir. Meningokokların ağır menenjit etkenlerinden biri olması aşının menenjit aşısı olarak adlandırılmasına neden olmuştur.Türkiye’de Sağlık Bakanlığı aşılama programında Meningokok aşıları bulunmamaktadır. Meningokok A, C, W ve Y suşlarını içeren 3 firmaya ait olan Meningokok aşıları uzun zamandır uygulanmaktadır, bu 3 firmaya ait olan aşılardan 2 tanesi 2.aydan itibaren uygulanabilmektedir. Dolayısıyla dörtlü meningokok aşısı uygulanılan çocuklar bu suşların yarattığı hastalıklara karşı korunmaktadır. Ancak bu dörtlü aşı meningokok enfeksiyonlarında son yıllarda ülkemizde de öne çıkan B suşuna bağlı meningokok vakalarında koruma sağlayamamaktadır .

MENİNGOKOK B AŞISI HANGİ AŞILAMA ŞEMASI İLE UYGULANILMALIDIR?

Bir çok Avrupa ülkesinde yıllardır uygulanan, yani deneyim sorunu olmayan Meningokok B aşısı ülkemize de gelmiş bulunmaktadır. Bu aşının önerilen şeması 2-6 ay arası bebeklerde 2 ay arayla 3 doz ve 1 yaşından sonra tekrar dozu; 6-12 ay arası bebeklerde 2 ay arayla 2 doz ve 1 yaşından sonra tekrar dozu, 1 yaşından 2 yaşına kadar olan dönemde 2 ay arayla iki doz ve 2.dozdan 12-23 ay sonra tekrar dozu, 2 yaşından itibaren 2 ay arayla 2 doz olarak yapılmasıdır. Bebeklere ilk 6 ayda çoklu doz aşılama gerekliliği ve Meningokok B aşısının pahalı olması aşılamayı zorlaştıran faktörlerdir.

Meningokok enfeksiyonları çocuklarda nasıl seyreder

MENİNGOKOK B AŞI UYGULAMASINDAN SONRA HANGİ YAN ETKİLER GÖRÜLEBİLİR?

Diğer aşılarda olduğu gibi yüksek ateş, huzursuzluk, aşı yapılan ekstremitede ağrı, şişlik, hassasiyet ve kızarıklık görülebilir. Bu yan etkilere diğer aşı uygulamalarına göre biraz daha sık rastlanılabilir. Ancak bu yan etkiler parasetemol tedavisine iyi yanıt verir. Bu yüzden diğer aşılar öncesinde parasetemol kullanımını önermesek de, 2 yaş altında meningokok B aşısı uygulanılan çocuklara aşı öncesi rutin parasetemol kullanımını önerilmektedir.

MENİNGOKOK B AŞISI A,C,W,Y SUŞLARINA BAĞLI GELİŞEN MENİNGOKOK ENFEKSİYONLARINDAN KORUR MU?

Meningokok B aşısı meningokok A, C, W ve Y suşunun yarattığı enfeksiyonlara bağlı korumaz, dolayısıyla çocuklarımıza hem dörtlü meningokok aşısının hem de meningokok B aşısının (halk arasındaki adıyla her iki tip menenjit aşısının) uygulanılması önerilmektedir. Çok nadir görülse de hastalığın hızlı ve ölümcül seyri Menigokoklara karşı her iki aşı gurubunun da uygulanılmasının gerekliliğini göstermektedir.

Yazarın Tüm Yazıları