Mavi balina oyunu tehlike saçıyor

Teknolojinin giderek ilerlemesi ve olanaklar doğrultusunda birçok çocuk bilgisayar oyunlarını fazlasıyla benimsedi. Fakat bu durum tehlikelerini de beraberinde getiriyor. "Mavi Balina" adıyla bilinen ve birçok ülkede popüler olan bir internet oyunu çocuklar için risk faktörü oluşturuyor. Oyuna erişim sağlamak için herhangi bir platform yok, gizlilik adı altında atılan bağlantılar ile paylaşım yapılıyor ve bağlantıya tıklandığında bulaşan bir virüs ile bilgisayarınızdaki bilgiler diğer tarafa aktarılıyor.

Haberin Devamı

MAVİ BALİNA OYUNU NASIL OYNANIYOR?

50 adet şiddet içeren görevden oluşuyor (yüksek ses ile rahatsız edici görüntüler izlemek, bir süre kimse ile konuşmamak, kesici bir alet ile vücuda kesikler atmak) ve görevlerin gece saat 02:00 de gerçekleştirilmesi isteniyor. Özellikle 10-14 yaş kesimini hedef alan oyunun son görevinde kişinin kendini asarak veya yüksek bir yerden atlayarak intihar etmesi bekleniyor.

EĞER ÇOCUK OYUNA DEVAM ETMEK İSTEMEZSE...

Fiziksel şiddetin yanında, oyuna devam etmek istenmediğinde kişisel bilgileri veya fotoğrafları kamuoyuna sunmak ile tehdit edilerek psikolojik zarara da uğratıyor.

TÜRKİYE’DE 150 GENCİN İNTİHARINA NEDEN OLDU!

Burada da en temel ve en yoğun duygularımızdan biri olan suçluluk duygusu çocuklarımızda tetiklenerek oyuna devam edilmesini sağlıyor. Türkiye’de 150 gencin intiharının bu oyuna bağlı olduğu düşünülürken aileler için de alınması gereken bazı önlemler şu şekilde sıralanabilir:

• Çocuklar yaşlarına uygun sitelerde vakit geçirmeli ve şiddete eğilim gösteren her türlü siteden kaçınılmalı
• Teknolojik aletlere ebeveyn koruma sistemi sağlanmalı
• Çocuğun internet sitelerine erişimi ailenin kullandığı ortak alanlarda sağlanmalı
• Aile, çocuğun geçirdiği zamanı ve aktivitelerin üzerinde durmalı
• Aile, farklı etkinliklere çocukları ile birlikte katılmalı
• Çoçuğunuzun ruh halinde değişiklik, iletişim kopukluğu gibi belirtiler varsa, yakınen takibe alınmalı
• Mavi Balina Oyunu adlı internet oyununu oynadığı farkedilirse, bütün elektronik cihazlar ile iletişimi kesilmeli ve gerekiyorsa psikolojik destek alınmalı

Çoğu oyunda olduğu gibi mavi balina oyununda da subliminal olarak '' devam et '' öğeleri verilmekle beraber görsel ve işitsel yollarla bilinçdışına işlenmektedir. Devam etmeyi karakter gelşiminde ilerleme olarak görerek kendini ödüllendirilniş hisseden oyuncu bu tarz oyunlara devam etmektedir.

Bu konuda ebeveynlere tavsiyemiz, çocuklarına maksimum 3 saatten fazla bilgisayar başında kalmamalarına dair kural koymalarıdır.

Yazarın Tüm Yazıları