GeriÇocuk Sağlığı Kurban kesimi çocuğun psikolojisini bozuyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kurban kesimi çocuğun psikolojisini bozuyor

Kurban kesimi çocuğun psikolojisini bozuyor

Sevap işlerken çocuğunuzun psikolojisini unutmayın!

Bayramlar, yetişkinlerin birtakım paylaşımlar yaşadığı özel zamanlardır. Bayramlarda büyüklere yapılan ziyaretler, çocuklara sunulan şekerler, bayramın sevgi içinde geçmesine sebep olur. Bunun yanı sıra bayramlar, çocuklar için bazı olumsuz sonuçlara yol açacak riskler de taşıyabilir.

Kurban bayramı, çocuklar açısından biraz daha fazla risk taşıyan ve yetişkinlerin daha dikkatli olması gereken bir bayramdır. Çünkü bu bayramda kurban kesilmesi söz konusudur.

Küçük yaşlardaki çocuklar, bir süre evlerinde beslenen ve hem kendisinin hem de diğer aile bireylerinin duygusal bağ kurduğu kurbanı, ayakları ve gözleri bağlanmış, savunmasız bir biçimde çırpınırken görmesi çocuğun büyüklerine olan güvenini kaybetmesine ve bu şiddetin kendisine de uygulanıp uygulanmayacağı konusunda kaygılar yaşamasına sebep olabilir.

Ergenlik dönemindeki çocuklar ise kendilerine anlatılan ‘adak adama, sevap işleme’ gibi kavramlarla, kesim sürecinde gözlemlediklerini bağdaştırmak konusunda güçlük çekebilirler ve bu olaya bir anlamsızlık yükleyebilirler.

Çocukların olumsuz etkilenmemeleri için…

Kurban kesimini gözlemlemek çocuklarda şiddet eğilimini artırıcı bir etki yapmasa da psikolojik olarak bir takım sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Bunun en iyi örneği neşeli ve keyifli oyun oynayan bir çocuğun içine kapanık davranışlar sergilemesidir.

Çocuklarda bu durumların oluşmasını engellemek için, çocukların kurban kesimi yapılan alanlardan uzak tutulması gerekmektedir.

Çocuğun duygusal bağ kurmaması açısından kurbanı evde beslememek de başka bir önlem olabilir.

Eğer çocuk, sizin kontrolünüz dışında kurban kesimini canlı ya da televizyonda izlemişse bunun nedeninin çocuklara anlayacağı bir dilde aktarılması, bu durumun yardımlaşmak amacıyla yapıldığının vurgulanması, bu anlatım sırasında soyut ve dinsel imgelerden kaçınılması önemlidir.

Psikolog İlkten Çetin

False