Erkek çocuklar kadınlar tuvaletine girmeli mi?

Kafaları karıştıran bu sorunun yanıtını Uzman Klinik Psikolog Göksu Telmaç veriyor.

Haberin Devamı

Alışveriş merkezinde, restoranlarda ve halka açık tüm alanlarda erkek çocukların kadınlar tuvaletine girmelerinin ne derece doğru olduğu konusunda kafalar karışabiliyor. Tabii aynı durum kız çocuğuyla tek hareket eden bir baba için de geçerli. Bu gerçekten de hassas olunması gereken bir durum çünkü çocuğun cinsel ve kimlik gelişimi açısından ciddi detaylar barındırıyor.


6 YAŞINA KADAR ANNE İLE TUVALETE GİRMELİ

Erkek çocuklar kadınlar tuvaletine girmeli mi

Bez bırakma dönemine kadar çocukların böyle bir sıkıntısı olmuyor ancak ortalama 3 yaşa denk gelen tuvalet eğitiminden sonra çocukların umumi tuvalet deneyimi başlıyor. 3-6 yaş arasındaki bir çocuk da tek başına tuvaletini yapıp kendini dışarıda bekleyen ebeveynin yanına gelebilecek fiziksel olgunluğa sahip değildir. İşte bu yüzden 6 yaşa kadar çocukların anneleriyle birlikte kadınlar tuvaletine girme durumunu, alternatifi olmayan bir zorunluluk olarak görebiliyoruz. 

Haberin Devamı

BÜYÜDÜĞÜNDE ERKEKLER TUVALETİNE GİRMESİ GEREKTİĞİNİ ANLATIN

Böyle bir durumda yine de çocuğa bunun zorunluluk olduğunu, onun biraz daha büyüdüğünde bir erkek olarak erkekler tuvaletine gideceğini belirtmekte fayda var. Ancak anne ve babayla gidilen bir ortamda muhakkak babanın oğluyla birlikte erkekler tuvaletine gitmesi gerekmektedir. Erkekler tuvaletinin hijyeninden şüphe edebilirsiniz ama babalar da en az anneler kadar çocuklarının sağılığı açısından kullanım detaylarını takip edebilirler. Aksi durumda bile çocuğumuzun cinsiyet rol gelişimi, hijyenden daha önemli değil mi? Özetle, 6 yaşına kadar oğlunuz anneyle tuvalete girebilir. Ama babası yanındaysa muhakkak onunla erkekler tuvaletine girmeli.

Erkek çocuklar kadınlar tuvaletine girmeli mi


PEKİ YA 6 YAŞINDAN SONRA?

6 yaşındaki bir çocuğu birlikte inceleyelim. Beyin gelişiminin %90’ı tamamlanmış, kelime ve dil kullanımı yetişkine yakın, fiziksel olarak ince ve kaba motor becerileri olgunlaşmış bir birey görüyoruz. Ve 6 yaşındaki her sağlıklı çocuk, hem evde hem dışarıda tek başına tuvalet ihtiyacını karşılayabilir. Tabii ki fırsat ve imkan tanındığında. Aksi takdirde 10 yaşında pantolonunu annesi düğmeleyen ya da 12 yaşında ayakkabı bağlayamayan çocuklarla karşılaşma sıklığımız da bir hayli yüksek.

Haberin Devamı

Bu konuyu ele alırken sadece kapıyı kapatıp çocuğun ihtiyacını gidermesi, elini yıkayıp dışarı çıkması sürecinden bahsetmiyoruz. Çocuğun kendi cinsiyet kimliğini, rollerini oluşturması ve özerkleşebilmesi için önemli adımlar söz konusu. 


HİJYEN AÇISINDAN TUVALET KURALLARINI ÖĞRETİN

Erkek çocuklar kadınlar tuvaletine girmeli mi

Çocuğa hijyen açısından tuvalet kullanımını öğretmek. Evde, tıpkı dışarıdaymış gibi bilgi vererek çocuğunuzun tuvaletleri kullanırken hangi hijyen kurallarına dikkat etmesi gerektiğini öğretebilirsiniz. Bunu sadece alışveriş merkezi gibi ortamlar için değil, öncelikle ilkokulda tek gideceği tuvaletler için öğretmelisiniz.


KALABALIK YERLERDE YABACILARA KARŞI TUTUM KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRİN

Çocuğu korkutmadan, bazı sosyal mesafe kurallarını öğretmenizde fayda var. Örneğin komşu Aysel teyzeyi çok iyi tanıyoruz ve onun ikram ettiği kurabiyelerden yiyebiliyoruz ama hiç tanımadığımız insanlardan, özellikle anne baban yanında değilken ikramlar kabul etmemende fayda var.

Haberin Devamı

Erkek çocuklar kadınlar tuvaletine girmeli mi


KORKUTMADAN CİNSEL İSTİSMAR HAKKINDA KONUŞUN

Bu çok önemli ve hassas bir konu. Çocuğa doğru ve yanlış sevmenin ne olduğunu, özel bölgelerini, vücudunun sadece ona özel olduğunu, kimsenin ona zarar veremeyeceğini, onu korkutmadan anlatmanızda yarar var.

Yazarın Tüm Yazıları