Kötü karneye yönelik yaklaşım nasıl olmalı?

Okulların kapanışı hem anne babalar hem de çocuklar için farklı anlamlar ifade etmektedir. Okulların kapanışı çocuklarda tatil beklentisi ve karne heyecanına sebebiyet verirken anne ve babalar içinse "Acaba çocuğumun karnesi nasıl gelecek?" sorusunu akla getirebilmektedir.

Haberin Devamı

Her anne ve babanın iyi karne ve kötü karneye tepkisi farklı olabilmektedir. Çocukların kötü karne getirmesi ile bazı anne ve babalar çocuklarına iyimser ve şefkatli davranırken bazı anne ve babalar ise suçlayıcı bir tavırla yaklaşabilir. Bu noktada dikkat etmemiz gereken birçok şey vardır. Çocuklarımızın karneleri ister iyi ister kötü olsun anne ve babaların çocuklarına yaklaşımlarının aşırıya kaçmaması gerekir.Bu durum çocuğa uzun vadede zarar verebilir.Karnesindeki notları düşük olan çocuklarımıza yaklaşımımızın nasıl olmasını sıralayacak olursak şunları söyleyebiliriz.

Anne ve babaların en çok yaptığı davranışlardan biri sözel şiddete başvurmaktır.Anne ve babaların bu davranışı yapması çocuğun psikolojisinde,özgüven ve benlik algısında sıkıntılara yol açabilir.Erken dönem yaşlarında geri çekilme ve altına kaçırma gibi davranışlar görülebilir.

  • Anne ve babalar bu durumdaki çocuklarına kesinlikle ceza vermemelidirler. Durumu düzeltmeye iyileştirmeye yönelik neler yapılabileceğini düşünmelidirler.
  • Anne ve babalar çocuklarını yaşıtlarını ile karşılaştırma yapmaktan kaçınmalıdır. Bu durum onlarda yetersizlik duyguları oluşturabilir. Öz güvenini zedeleyebilir.
  • Bazı anne babalar ise kötü karne karşısında çocuklarına ‘’sen tembelsin yaramazsın ‘’gibi söylemlerde bulunabilir. Bu tarz söylemlerden uzak durulmalıdır. Çünkü bu tarz cümleler çocukta ‘’Ben hiçbir işe yaramıyorum’’ algısına sebep olabilir.
  • Karne notları çok iyi geldiğinde de abartılı ilgi göstermemeye dikkat edilmelidir. Çünkü iltifat etmek, çok büyük hediyeler almak gibi davranışlar çocuğun kendini akranlarından çok farklı algılamasına neden olabilir.Bu algı çocuğu ders çalışma azminden uzaklaştırabilir.
  • Anne ve babalar çocuklarının tatilde hem güzelce dinlenebileceği hem de faydalı olabilecek faaliyetler planlayabilir. Arkadaşları ile güzel vakit geçirebilmesi adına planlar yapılabilir.
  • Çocuğun tatil boyunca çok ders çalışması yerine çocuğun çok zorlandığı konularda düzenli ve ağır olmayacak şekilde çocuğa ders tekrarı yaptırılabilir.
  • Oyun, dinlenme,eğlence ve ders adına düzenli bir program oluşturarak daha verimli bir tatil geçirilmesi sağlanabilir.
  • Sonuç olarak düşük olan ders ve notlar karşısında sert veya olumsuz tepkiler vermek yerine anne ve babalar güven verici ve destekleyici bir yaklaşımla çocuklarının yanında olduklarını hissettirmelidirler.
Yazarın Tüm Yazıları