GeriÇocuk Sağlığı Köpek tüyleri çocuklara zarar verir mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Köpek tüyleri çocuklara zarar verir mi?

Köpek tüyleri çocuklara zarar verir mi?

Evde hayvan beslemek isteyen ailelerin tercih edebileceği köpek cinsleri…

Evde köpek beslemek çocuklarda herhangi bir rahatsızlığa neden olur mu? Çocuklara uyumlu olabilecek köpek türleri hangileridir? Çoğu ebeveynin merak ettiği soruların yanıtlarını Köpek Irkları ve Davranışları Uzmanı Can Paksoy verdi.


Bebeklerle ve çocuklarla en iyi anlaşan köpek cinsleri hangileri ve özellikleri nedir?

Köpek alırken öncelikle aile yapısına ve yaşam şartlarına uygun olan ırkın seçilmesi gerekmektedir. Bunun için de en iyi ve doğru yol, ırkları tanıyan ve sizi doğru şekilde yönlendireceğine inandığınız bir uzmandan yardım almaktır.

Özellikle çocuklu aileler için dış mekanda bakılacak köpekler arasında Labrador, Alman çoban köpeği, Golden, Border Collie ilk sıralarda yer almaktadır. Evde bakılacak köpekler arasında da Maltese, Cavalier, Pomerian, Poodle ve Yorkshire ırklarını önerebiliriz.

Kesinlikle çocuklu ailelere tavsiye etmediğiniz ırklar var mı?

“Çocuklu aileler için belli bir ırkı önermiyorum” demeyi çok doğru bulmuyorum. Ancak bununla beraber Rotweiller, Chow Chow, Bull Terrier, Staff Terrier, Dogo Argentino ırklarının çocuklar ile çok iyi anlaşamadıkları da bilinmektedir.

Köpek tüyleri çocuklara zarar verir mi


Çocuğuna köpek almak isteyenler sizce çocuk kaç yaşına gelene kadar beklemelidir? Çocuklar da köpeklere zarar verebilir mi?

Çocuklu aileler, köpek almaya karar verdiklerinde çocuklarının yaşından ziyade onların yaşına uygun olan ırkları seçmeleri daha doğru olacaktır. Her yaşta çocuğun birlikte yaşayabileceği köpek ırkı bulunmaktadır.

Aileler çocuklarına köpek alırken nelere (cinsi, karakteri, yaşı vb.) dikkat etmelidir?

Her zaman belirttiğimiz gibi aile yapısına uygun olan köpek ırkı seçilmelidir. Ev içinde bakılacak olan köpeklerde, eğer çocuk çok küçük ve kontrol edilmesi zor ise kendini koruyabilecek boyutlarda ve ona uyum sağlayabilecek bir ırk seçimi yapılmalıdır. Bahçe içinde yaşayan köpek ırkları ile ilgili seçim yaparken eğitimli olması her zaman çocuk ve aile için avantaj sağlamaktadır. Bu sayede köpeğin davranışlarını daha rahat kontrol altına alabilir ve çocuğunuz ile daha uyumlu olmasını sağlayabilirsiniz.

Köpek tüyleri çocuklara zarar verir mi


Köpeklerin çocukların gelişimi üzerine etkisi nelerdir?

Köpeklerin çocuklar üzerinde gelişimleri açısından çok fazla olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Ama kısaca sıralayacak olursak köpek beslemek; sorumluluk, paylaşım, öz güven, disiplin, sakinlik gibi duygularının daha sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlamaktadır. Ayrıca evcil hayvan sevgisinin oluşmasında da önemli rol oynamaktadır. Bütün bunların yanında bağışıklık sistemlerinin güçlenmesini sağlamakta ve enerjilerini daha rahat atabileceklerinden dolayı da çocukları stresten uzak tutmaktadır. Evde bir evcil hayvan ile büyüyen çocuklarda alerjilerin daha az görüldüğü ve daha güçlü bir bağışıklık sistemleri olduğu yapılan çalışmalarla ispatlanmıştır.

“Köpek tüyleri çocuklara zarar verir” diye korkanlar var. Bununla ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Bir köpek ile yaşamak için onun temizliği, bakımı ve aşılarını düzgün takip etmek çok önemlidir. Bunu çocuk veya büyük insan diye ayırmamak gerekir. Özellikle iç ve dış parazit uygulamaları düzenli ve doğru şekilde uygulanan kedi veya köpeklerin tüylerinin çocuklara zarar verme ihtimali yoktur.

Köpek tüyleri çocuklara zarar verir mi


Hamilelikte evde köpek beslenmekten çekinenler ve korkanlar var. Bir tarafta da köpekler ve kedileriyle mutlu hamileler. Köpek sahibi olmak dikkat edilmesi gereken bir durum mu?

Toplumumuzda hamilelik döneminde kedi veya köpek beslemenin sakıncalı olduğu düşünülmektedir. Ancak aşıları, bakımları düzenli olarak yapılmış kedi ve köpekler, hamileler için bir sağlık sorununa neden olmamaktadır. Aksine daha huzurlu ve sakin bir hamilelik dönemi geçirmelerini sağlamaktadırlar. Çiftliğimizde hamilelik dönemlerini geçiren bayan personellerimiz ve sonrasında sahip oldukları sağlıklı bebekleri de bunun en yakın ve canlı örnekleri arasındadır.

“Alerjik insanların dahi bakabileceği köpek cinsleri var” diye biliyoruz. Bunlarla ilgili bilgi verebilir misiniz?

Alerjik durumlarda bile evde beslenebilecek köpek ırkları bulunmaktadır. Bunların başında Poodle gelmektedir. Bununla beraber Maltese ırkı köpekler de neredeyse hiç tüy dökmediklerinden dolayı bu gruba dahil edilmektedirler. Bir de son zamanlarda yine bu gruba dahil edilen Maltipo ırkı bulunmaktadır. Bu ırk, Maltese ve Poodle çiftleşmesinden elde edildiği için tüy yapısı anti alerjiktir. 

Köpek tüyleri çocuklara zarar verir mi


Köpeklerde eğitim ne kadar önemlidir?

Bu sevimli canlılar ile uzun süre yaşayacağımızı göz önünde bulundurduğumuzda, eğitimin çok önemli bir yer taşıdığını göz ardı edemeyiz. Küçük ırklarda tuvalet ve ev içi uyum eğitimi, büyük ırklarda ise temel itaat eğitimi mutlaka verilmesi gereken eğitimlerdir. Bu eğitimler sayesinde hem köpeğimizi kontrol altına alabilmekte, hem de köpek ile yaşam seviyemizi üst seviyelere taşıyabilmekteyiz. Bu sevimli canlıların ailemiz içinde uyumlu bir şekilde yaşayabilmeleri hem bizi hem de onları mutlu edecektir. Bunu da ancak doğru ve profesyonel bir eğitim ile sağlayabiliriz. Uyumlu bir köpekle aynı evde yaşamak ne kadar eğlenceliyse, uyumsuz ve söz dinlemeyen, eve veya eşyalarınıza zarar veren bir köpekle yaşamak bir o kadar zordur. O yüzden hayvan sahibi olmanın keyfini sürmek ve mutlu yanlarının tadını çıkartmak için ailenizin yapısına uygun bir cinse sahip olmanız ve doğru bir eğitim çok önemlidir.

Köpek tüyleri çocuklara zarar verir mi

False