GeriÇocuk Sağlığı Kızamık nedir? Kızamık belirtileri ve tedavisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kızamık nedir? Kızamık belirtileri ve tedavisi

Kızamık nedir? Kızamık belirtileri ve tedavisi

Kızamık tüm dünyada yaygın olarak rastlanan döküntülü bir hastalıktır. Kızamık belirtileri ciltte kırmızı döküntüler olarak kendini gösterir. Peki, kızamığın diğer belirtileri nelerdir? Kızamık nasıl tedavi edilir?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hilal Mocan, dünyada görülen en bulaşıcı hastalıklardan biri olan kızamıkla ilgili bilgiler verdi; kızamık belirtileri ve kızamık tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.

KIZAMIK BELİRTİLERİ

Bulaştırıcılık, virüs alındıktan 7 gün sonra başlar ve ciltte kırmızı döküntülerin oluşmasını izleyen 5. güne kadar devam eder.
Kuluçka dönemi 10-12 gündür. Bu dönemde kızamık belirtileri yoktur ancak ardından 3-4 gün süren halsizlik, ateş, burun akıntısı, öksürük, gözlerde sulanma ve ışığa bakamama gibi belirtiler görülür.

Gebelikte anneden geçen antikorlar bebeği 6.aya kadar korur. Kızamık belirtilerinin ortaya çıkmasından 2-3 gün sonra yanakların iç kısmında, koplik lekeleri denilen kırmızı-beyaz renkli lekeler belirir. Bu lekeler kızamık teşhisini koydurur ve ortalama 14 saatte kaybolur.

Nezle dönemi sonunda ateşin 40-40.5 dereceye yükselmesiyle birlikte kırmızı kahverengi döküntüler belirir. Döküntülerin 2. gününde ateş düşer.

Döküntü öncelikle kulakların arkasında, saç çizgisi boyunca yanaklarda ve boynun yanlarında görülmeye başlar. İlk 24 saatte yüze, boyuna, kollara ve göğse yayıldığında kabarık hale gelir. İkinci 24 saatte ise karına, sırta ve bacaklara yayılarak 3. günde yaygın hal alır.
Bu dönemde genel durum iyileşir, ateş düşmeye başlar. 5-6.günlerde döküntüler yüzden başlayarak belirdiği sırayla solar. Solarken hafif soyulma ve daha sonra kaybolan kahverengi renk değişikliği olabilir. Hastalık kalıcı bağışıklık bırakır.

Kızamık nedir Kızamık belirtileri ve tedavisi

KIZAMIK TEDAVİSİ

Destekleyici tedavi dışında kızamık için özel bir tedavi yöntemi yoktur. Komplikasyonlar izlenmelidir. Kızamık en sık orta kulak iltihabına neden olur, zatürreye yol açabilir. Nadiren beyin iltihabına sebep olduğu da gözlenmiştir. Kızamığın beyinde yaptığı başka bir hasar da yıllar sonra belirlenebilir ve yavaş ilerler. Hastalık, çocukta davranış ve bilinç değişiklikleriyle kendini belli eder. O zamana kadar normal zekaya sahip olan çocukta yavaş yavaş gerileme ortaya çıkar, istemsiz kasılmalar başlar, çocuk zamanla yatağa bağımlı hale gelir.

ÖZELLİKLE BU AYLARA DİKKAT!

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, kızamık hastalığı ile ilgili bilgiler verirken kızamık konusunda alınması gereken önlemleri sıraladı.

Genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülen ve bulaşıcı olan kızamık hastalığı, virüs vücuda girdikten 8 -12 gün sonra yüksek ateş, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve akma, yanak içinde toplu iğne başı büyüklüğünde beyaz döküntülerle başlıyor. Birkaç gün içinde yüzden başlayıp gövdeye yayılan kırmızı pembe cilt döküntüsü gelişiyor.

ÖNERİLER

  • Hasta, 2-3 haftalık iyileşme sürecinde istirahat etmeli
  • İyi beslenmeli
  • Diğer çocuklarla ve risk altındaki erişkinlerle temasa etmemeli

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, kızamık vakalarının daha sık görüldüğü şu günlerde henüz iki doz aşı olmamış 1989 öncesi doğan kişilerin ve 6 yaş altı çocukların kızamıklı bir hastayla temas etmesi durumunda 1 hafta içerisinde aşı yaptırmalarını, iki kızamık aşısı arasında en az bir ay süre olması gerektiğini belirtiyor. Kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı ile ilgili otizme neden olduğu yönündeki haberlerin de gerçeği yansıtmadığını vurguluyor.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL 

False