GeriÇocuk Sağlığı Kız çocuklarında vajinal akıntı normal mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kız çocuklarında vajinal akıntı normal mi?

Kız çocuklarında vajinal akıntı normal mi?

Sadece tuvalet sonrası değil tuvalete gitmeden de ellerini yıkamalılar çünkü...

Vajinal akıntı her yaş grubunda kız çocuğunda görülebilen, sık rastlanılan bir durumdur. Genellikle aileler bu durumu önemsemezler ve başka bir nedenle doktora gittiklerinde bu şikayetlerini dile getirirler. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nuran Gürses, kız çocuklarında vajinal akıntıları ve vulvovajiniti anlattı.

Vajinal akıntı, bazı çocuklarda hiçbir belirti vermez, bazı çocuklarda ise beyaz, kahverengi, sarı veya yeşil renkte görülür, ayrıca kanlı ve pis kokulu da olabilir. Akıntı, vajinada ve/veya vulvoda (kadın dış genital organında) görülebilir. Hem vajina hem vulvoda görülen akıntılar vulvovajinit olarak isimlendirilir. Burada vulvo (kadın dış genital organı) ve vajinada şişlik veya enfeksiyon söz konusudur. Vulvovaginitin gerçek bir enfeksiyon olmaktan ziyade, normal floranın bozulması sonucu ortaya çıktığı düşünülebilir.

Vajinanın anatomik olarak anal bölgeye yakın olması, bu yaş grubunda östrojen aktivitesinin yoksunluğundan dolayı vajinanın mukozasındaki incelik, mukozanın yapısı, vajina PH sının nötral veya alkâli olması, dış genital organların korunmasını sağlayan yağ yastıkçıkları ve kılların olmayışı vulvovajinite neden olabilir. Bunlara ek olarak, dışkılama sonrasında anal bölgenin temizliğinin yeterli yapılmaması ve mikroplu ellerle vulvoya (kadın dış genital organına) dokunulması, vajinada bulunan yabancı cisimler (sıklıkla tuvalet kağıdı), şişmanlık ve mastürbasyon da vulvovajinite sebep olabilir. Son yıllarda kimyasal içeren banyo köpükleri ve sabunları ile kimyasal etkileşim sonucu da vulvovajinit gelişebilmektedir.

VULVOVAJİNİT RİSKİNİ ARTIRAN BAZI DURUMLAR:

  • Şeker hastalığı,
  • Bağışıklık sisteminin baskılanması,
  • Seksüel istismar uğrama

VULVOVAJİNİTİN NEDENİ BAKTERİ, MANTAR VEYA PARAZİT OLABİLİR. TÜRLERİ İSE ÜÇ ŞEKİLDE SINIFLANDIRILIR:

  • Hijyen bozukluğu veya yabancı cisme bağlı olarak gelişenler,
  • Vücudun herhangi bir yerindeki enfeksiyonun örneğin idrar yolu veya üst solunum yolu enfeksiyonun çocuklar tarafından hijyene dikkat edilmemesi sonucu gelişenler,
  • Diğer nedenlere bağlı olarak gelişenler: Çoğunlukla cinsel yolla bulaşan mikroorganizmalar spesifik vulvovajinite yol açmaktadır. Kıl kurdu, Giardia enfeksiyonları ve Shigella enfeksiyonları sırasında vulvo
  • Vulvovajinit gelişebileceği de göz ardı edilmemelidir.
  • Vulvovaginit, akıntının yanı sıra, genital bölgede kaşıntıya, sık idrara gitme ve idrar kaçırmaya da neden olabilir.

Tedavide esas, nedenin saptanmasıdır. Nedene göre tedavi planlanmalıdır. Parazit incelemesi yapılmalıdır. Kültür inceleme sonuçlarına göre gereken vakalarda antibiyotik veya nedene yönelik tedavi uygulanır. Hijyene dikkat edilmeli, sıkı giysiler yerine (blucin, tayt) gibi rahatlıkla kulanılabilecek pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Sonuçta çocuklarda vulvovajinitten korunmada en önemli kuralın tuvalete gitmeden önce ellerin iyice yıkanması olduğu da hatırda tutulmalıdır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nuran Gürses

Kız çocuklarında vajinal akıntı normal mi

False