GeriÇocuk Sağlığı İyi bir büyükanne olmak yapmanız gereken 3 şey
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İyi bir büyükanne olmak yapmanız gereken 3 şey

İyi bir büyükanne olmak yapmanız gereken 3 şey

Hep iyi bir anne ya da baba olmaktan bahsediyoruz. Ancak ailemizin direkleri olan büyükanne ve büyükbabalara da bir değinmek gerekmiyor mu?

Büyükannelerin deneyimleri ve görüp geçirmişlikleri kesinlikle azımsanamaz. Bu nedenledir ki çocuğunuzun yanında bir büyüğünüz olduğunda gözünüz arkasında kalmaz ve o çocuk sevgiyi derinden hissetmenin verdiği güvenle büyür. Ancak modern çocuk yetiştirme kuralları ve bu deneyimler arasında bazı durumlarda ebeveynler iki arada kalabiliyor. Diğer yandan büyük ebevyenler sınırların belirlenmesi noktasında daha yumuşak kalabiliyor. O halde iyi bir büyükanne olarak yapmamız ve yapmamamız gerekenlere gelin bir bakalım. 

SEVGİ VE SAYGI SINIRLARINI SİZ BELİRLEYİN

Biliyoruz ki çocuğunuza karşı bu zamana katı kurallarınız vardı. Gözünüzün bir işaretiyle onları bulundukları yerden kaldırıp koltuğa oturtmayı başarırdınız. O da yetmedi güdümlü terlikle nokta atışı yapmak konusunda olimpiyat birincisiydiniz. Ancak gün geçip o çocuk sizin kucağınıza kendi çocuğunu bıraktığında adeta hiçbir sınırı olmayan, pamuktan yapılmış bir anneye dönüştünüz. Sizin dünyanızda sadece pembe ayıcıklar, torununuzun ağzından çıkan en ufak bir kelimeyle hazırlanan limonatalar, pastalar, börekler, alınan oyuncaklar var. Ve tabii ki bu çocuklar için muhteşem. Ancak anne ve babanın çizdiği sınırları sık sık ihlal ettiğinizde onların da otoritelerini sarsmış oluyor ve çocuğun doğru ve yanlış ayarlarıyla oynamış oluyorsunuz. Bu nedenle elinizden geldiğince sizin de sınırlarınız olsun.

ONA BİR PRENSES YA DA PRENS GİBİ DAVRANMAYIN

Çocuklar toplum içindeki rollerini ilişkilerini geliştirerek öğrenirler. Eğer özgüveni yerinde bir çocuk yetiştirdiyseniz bu konuda kaygılanmanıza gerek yoktur. Bir başarısızlıkla karşılaştığında onun üstesinden gelmeyi kendi kendine öğrenecektir. Ancak siz onun düşüşünde de kalkışında da yanında olayım derken egosunu fazlasıyla şişirirseniz ileride bu büyük bir problem olarak karşısına çıkabilir. Yapmanız gereken şey ona destek olmak, doğruyu ve yanlışı bulmasına yardımcı olmaktır. Ancak şımarık ve kendinde hiçbir hata görmeyen bireyler günün birinde mutlaka duvara çarpar. İçinizin ezildiğini biliyoruz ama torununuz bırakın zorlukların üstesinden gelmeyi kendisi öğrensin.

İyi bir büyükanne olmak yapmanız gereken 3 şey

YEMEK SINIRLARINI AŞMAYIN

Sizin döneminizde çocuklar istediklerini istedikleri şekilde yerlerdi. Ancak sizin döneminizde çocuklar bütün günlerini sokakta oyun oynayarak geçirirlerdi ve etrafımız bu derece sağlıksız paketli ürünlerle dolu değildi. Bu nedenle özellikle yemek konusunda torununuzun sınırlarını zorlamamaya gayret gösterin. Şekerlemeler, şekerli içecekler, hazır gıdalar çocukların gelişimi için ciddi tehlikeler oluşturabilir. Ayrıca iç güdüsel olarak torununuzu sağlıklı görmek adına durmadan yedirmek isteyebilirsiniz. Ancak bu, siz de içten içe biliyorsunuz ki doğru bir davranış değildir. Onunla bol meyve ve sebze yemenin keyfine varın ve şımartacağım derken yeme düzeninde delikler açmayın. Ellerinizden öpüyoruz.

False