GeriÇocuk Sağlığı İşitme kaybı, okul başarısını olumsuz etkiliyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İşitme kaybı, okul başarısını olumsuz etkiliyor

İşitme kaybı, okul başarısını olumsuz etkiliyor

KBB-Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Tunga Derin, çocukluk döneminde baş gösteren işitme kaybının, dil gelişimi ve konuşma bozukluklarına sebep olduğunu belirterek, Çocuklarda işitme kaybı çok önemli bir konudur. Aileler, çocuklarının işitme performansına çok dikkat etmeli" dedi.

KBB-Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Tunga Derin, 2008 yılından bu yana Türkiye’de doğan her çocuğun, doğumdan taburcu olana kadar işitme tarama programına alındığını da hatırlattı. Bu sayede çocuklarda işitme kaybının erken saptandığını dile getiren Prof. Dr. Derin, çocuklarda işitme kaybının birçok sebebi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Derin, "Bu sorun doğuştan gelen sebeplerle ortaya çıkabilir, anne karnındaki viral enfeksiyonların neticesinde ortaya çıkabilir. İşitme kaybı, bazen akraba evliliklerinin getirdiği genetik sebeplerle, bazen de çocukların kendine ait genetik defektlerden dolayı olabiliyor. Çocukların doğduktan sonra geçirdiği enfeksiyonlar, bazen değişik gerekçelerle kullanılan ilaçların kendisi işitme kaybına yol açabilir. Bazen çocuklarda işitme kaybı hiçbir belirti göstermez. 5 yaşına kadar çocukların en az yüzde 80’i en az bir kez orta kulak iltihabı yaşar. Ama doğru tedavi edilirse rahat çözüme ulaşılır. Doğru tedavi edilmeyen hastalarda bu hastalık kronikleşebiliyor. Bu durum çocuklarda işitme kaybına neden oluyor. Ağrı, ateş ve kulaktan akıntı gibi belirtiler olmadan, sadece kulakta sıvı toplanması ile oluşan hastalık, çocukta sadece duymada azalma şeklinde kendini gösterebilir. Çocukların bunu kendi kendine fark etmeleri kolay değil. Burada ailelere, öğretmenlere çok önemli görevler düşüyor" diye konuştu.

Çocuklarda meydana gelen işitme kaybı sorunlarının, okul başarısını doğrudan etkilediğine vurgu yapan Prof. Dr. Alper Tunga Derin, "2 yaşından önce varsa çocukların işitme kaybının saptanması hayati öneme haizdir. Eğer çocuklarda 2 yaşından önce işitme kaybı varlığı açısından taranıp, varlığı ve yokluğu değerlendirilip, varsa iyileştirme programına alınmazsa dil gelişiminde ciddi sorunlar olur. Dil gelişiminde sorun olursa, çocuğun konuşma fonksiyonları zarar görür. Bilişsel yetenekleri, sonraki hayatında okul başarıları, üniversite hayatları riske girer" ifadelerini kullandı.

BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT

Prof. Dr. Alper Tunga Derin, işitme kaybının belirti ve tedavileri hakkında da bilgi verdi. Prof. Dr. Derin, sık tekrarlanan kulak ağrıları, sıkça yaşanan kulak enfeksiyonları, belli sesleri duymada ve sesin yönünü tayin etmede güçlük çekilmesi, sözel yönergeleri yerine getirmede problemler yaşanması, yüksek şiddetteki seslere verilen tepki, gürültülü ortamlarda konuşanı anlamada güçlük yaşanması, televizyon, radyo yüksek sesle ve yakından dinlenilmesi, dil konuşma gelişiminin yaşıtlarından geri seyretmesi, konuşmanın çok yüksek ya da düşük şiddetli olması, monoton konuşması, konuşurken bazı seslerin atlanması, kısa süreli dikkat ve zayıf kelime hafızası gibi durumlarda mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Derin, Gündelik hayatta cep telefonu kulaklığı kullanan gençleri görüyorum. Çok yüksek seviyede ses, akut dönemde ve uzun dönemde olumsuz etkiler meydana getirir. Devamlı yüksek sese maruz kalmak, kalıcı, geriye dönüşümü olmayan sorunlar ortaya çıkabilir. İlerleyen dönemde yaşa bağlı olarak çınlama, uğultu gibi sorunlara yol açabilir. Kulaklık kullanmak istiyorsanız duyacak şekilde ayarlamalısınız" diye konuştu.

HAMİLELER ÇOK DİKKAT ETMELİ

Prof. Dr. Alper Tunga Derin, "Annenin hamilelik döneminde zararlı maddeler (sigara, alkol, uyuşturucu) ve ağır ilaçlar kullanması, ailede işitme engelli bireyin bulunması ve genetik yolla çocuğa geçmesi, bebeğin kulağının bölümlerinden herhangi birinin gelişmemiş olması, annenin hamilelik esnasında ağır hastalıklar geçirmesi ve hamilelik döneminde beslenme eksiklikleri doğacak çocukta işitme kaybına neden olabilir" dedi.

DHA

False