GeriÇocuk Sağlığı İshal ve kusma durumunda ne yapmalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İshal ve kusma durumunda ne yapmalı?

İshal ve kusma durumunda ne yapmalı?

Çocuğunuz kustuğunda ya da ishal olduğunda paniklemeyin!

Çocuğu ishal olduğunda ya da kustuğunda panikleyen ailelerin uyması gereken önemli kurallar var. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nilüfer Toprakçı, yapılan hataları ve olması gerekenleri anlatıyor.

“Kusma ve ishal her yaş çocukta sık görülen yakınmalardır. Pek çok nedeni olabilir ancak en sık kusma nedeni, sindirim sistemine alınan bir virüs veya gıdalardır. İshal de gıdalardan, enfeksiyondan veya antibiyotik alımından ortaya çıkar.

Kusma, anne babaları en çok endişelendiren belirtilerden biridir. Bu endişe ve panikle de bazen yanlışlar yapabilirler. Örneğin; çocuğun susuz kalacağından korkup hızla bir şeyler içirmeye çalışmak doğru değildir. Evet, sıvı alması gerekmektedir ama bunun yavaş yavaş olması emilebilmesine olanak sağlayacaktır.”

Neler Yedirip İçirmeli?

Yemek için teklifte bulunmamak en iyisidir. Altta ciddi bir neden yoksa çoğu kusma yaklaşık 12 saatte geçecek, çocuk rahatlayacaktır. Yudum yudum vereceğiniz sıvı, su veya doktorunuzun önereceği tuz-şeker karışımı olabilir. Kusma azalınca sıvı verme hızını artırabilirsiniz. Ancak çocuğun susuz kaldığından endişe ediyorsanız, kaybını yerine koyamadığınızı düşünüyorsanız, hemen doktorunuza ulaşmalısınız.

Sindirim sistemine aldığımız virüsler, önce kusma ardından ishale yol açarlar. İshalde de çocuğun sıvı kaybını karşılamak çok önemlidir. Eğer yemek istiyorsa, barsak hareketlerini hızlandırmayacak muz, şeftali, elma, patates, ekmek, pirinç, yoğurt ( özellikle probiyotik yoğurt ) gibi gıdalar verebilirsiniz. Kusma ve ishal durdurucu ilaçları, doktorunuz genellikle önermeyecektir. Çünkü kusma ve ishal vücudun kendini rahatsız eden maddeyi uzaklaştırması için faydalı mekanizmalar olarak kabul edilmektedir.” 

False