Canan Nani Bıçakcı
Canan Nani Bıçakcı
Canan Nani Bıçakcı

İş hayatına dönen anneler çocuğuna nasıl davranmalı?

Çalışıyor olmak bir suçmuş gibi düşünmeyin!

Haberin Devamı

Çocuğun gelişim açısından bebeklik döneminin önemi büyüktür ve bu dönemde birçok gereksinim vardır. Bebeğin dünyaya uyum sağlaması, yaşamını sürdürebilmesi ve en üst seviyede gelişim gösterebilmesi, tüm bu gereksinimlerinin zamanında ve yeterli biçimde karşılanmasına bağlıdır. Bu ilk gereksinimleri bakım, beslenme, uyku ile sevgi ve ilgidir.

SÜREKLİ TEMAS OLMASI GEREKMİYOR

Günümüzde çalışan annelerin çocukları ile güvenli bağlar oluşturamayacakları şeklindeki inanç artık kabul edilmemektedir. Sağlıklı bir bağın oluşması için anne ve bebeğinin arasındaki temas sürekli olması gerektirmez. Önemli olan anne ve bebeğinin arasındaki temas ve iletişimin kalitesidir.

İş hayatına dönen anneler çocuğuna nasıl davranmalı

Haberin Devamı

ANNELERİN KAFASI KARIŞIK

Çalışma hayatına geri dönen veya dönmek zorunda olan annelerin, sebep ne olursa olsun anne olduktan sonra annelik rolünün verdiği manevi sorumluluktan dolayı çalıştığı süre içinde karmaşık duygular içinde olurlar. İşinde aktif ve başarılı olmaktan haz duyan anne, işinden eve geri döndüğünde bebeğini ağlarken görmesi annenin içinde duygu fırtınasının oluşmasına neden olabilir. Bir yanıyla annelik duygusu ağır basan kadın diğer yanıyla çalışma hayatını ve yoğunluğunu düşünür. Bu karmaşa ve günün verdiği yorgunluk, annenin hatalı davranışlarda bulunmasına sebep olabilir.

  1. Tekrar işe geri dönen annelerin öncelikle psikolojik çalışma hayatında hazır olup veya olmadıklarını düşünüp bilmeleri gerekmektedir.
  2. Çalışıyor olmak bir suçmuş gibi düşünmeyin, suçluluk duygusu ile bebeğinize farklı davranmayınız.
  3. Evden çıkarken çocuğunuz ağlamasın diye ona görünmeden evden çıkmayınız, bu davranışınız çocuğunuzda kaybetme korkusu ve güvensizlik duygusu oluşturabilir.
  4. Çocuğunuz konuşma yaşındaysa, işe başlamadan evvel çocuğunuza yaşına uygun anlayabileceği şekilde işe başlayacağınızı ve nedenini kısa ve net bir şekilde anlatınız.
  5. Gün içinde aşırı olmama kaydı ile çocuğunuzu arayıp sesinizi duymasını sağlayınız.
  6. Çocuğunuza ayıramadığınız zamanı maddi hediyeler ile kapatmaya çalışmayınız.
  7. Çalışıyor olmanız kuralsız davranmanızı gerektirmez. Sevecen, sabırlı ve sakın davranarak çocuğunuza kuralları öğretebilirsiniz.
  8. Bebeğinizin ihtiyacı olan uzun zaman değil kaliteli ve etkili zaman dilimleridir. Evde bulunduğunuz zaman bebeğiniz ile ihtiyaç duyduğu şekilde birlikteliğinizi değerlendirebilirsiniz.
  9. Bebeğinize aileniz veya bakıcı bakacak ise çocuğunuza karşı tutumunuzu ve ev kurallarınızı anlatınız. Aile yanında kalan özellikle büyükanne ve dedeler çocuğu aşırı ölçüde sevgiye boğmamaları ve şımartmamaları gerekmektedir. Bu davranış çocuğa kuralları tanımakta ve öğretmekte zorluk yaratabilir.
  10. Bebeğinizi kreşe veya yurda vermek zorundaysanız, vereceğiniz yerleri dikkatli seçmeli ve kontrol etmenizde fayda vardır.

Uzm. Pedagog Canan Nani BIÇAKCI

[fotogaleri=1001]