Fatih Andıran
Fatih Andıran
Fatih Andıran

İnmemiş testis doğru tanısı nasıl konulur?

Erkek çocuklarda; doğumda yüzde 4-5, 1 yaşındayken yüzde 1 oranında oldukça sık görülen inmemiş testis hastalığında doğru tanı konulması, çocukların tüm yaşamını etkileyen önemli bir karardır. Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, inmemiş testisin doğru tanısının konulmasında aile öyküsü ve gözlemin oldukça önemli bir faktör olduğunun altını çizerek, konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

İNMEMİŞ TESTİS TANISI İÇİN AİLE ÖYKÜSÜNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Erkek çocuklarda ailenin ve genellikle bebeğin birincil bakımını yapan annenin dikkatli gözlemi inmemiş testis tanısının ilk basamağıdır. Bebeğin bezi değiştirilirken veya banyoda torbada (skrotum) testislerin gözle görülmesi hatta hareketli olduğunun fark edilmesi, sağlıklı bir testis yerleşimine işaret eder. Ancak, alt değiştirirken banyoda özellikle de sıcak ortamlarda torbada bir veya her iki testisin de görülmemesi; konusunda tecrübeli bir çocuk cerrahı veya çocuk üroloğuna danışılmasını gerektiren çok önemli bir işarettir.

UZMAN MUAYENESİNDE GÖZLEMDE NELERE DİKKAT EDİLİR?

Sağlıklı bir fiziksel muayenenin ilk basamağı olan gözle değerlendirme; inmemiş testis tanısında da çok önemli bir yer tutar. Gözle muayenede, torbalara (skrotum) elle muayene ile dokunulmadan önce dikkatlice bir gözlem yapılmaktadır. Testislerin her ikisinin de kendiliğinden torbada gözlemlenmesi, hareketli olup olmadıkları, torbada bir asimetri bulunup bulunmadığına dikkat edilmektedir. Torbanın bir yarısının karşı tarafa göre az gelişmiş olması da önemli bir bulgudur. Yine, bir taraf testisin diğerine göre küçük görülmesi de çok önemli bir faktördür.

İNMEMİŞ TESTİS TANISINDA ELLE MUAYENENİN ÖNEMİ NEDİR?

İnmemiş testisin tanısında tecrübeli ve konusuna hâkim bir uzmanca doğru bir şekilde yapılması gereken el ile muayene her şeyden önemlidir. Gözle muayeneden sonra; soğuk elle dokunmak hatta en ufak bir dokunuş bile normalde aşağıda olan testisin yukarıya kaçmasına, yanlışlıkla inmemiş testis zannedilmesine ve maalesef gereksiz ameliyatlara yol açabilir. Sağlıklı bir refleks olan utangaç testis de bu el ile muayenenin doğru yapılması ile inmemiş testisten ayırt edilmelidir. Bu nedenle inmemiş testis tanısında temel unsur olan el ile muayenede yanılgıları önleyecek muayene usulünün uygulanması ve tecrübe çok önemlidir.

İnmemiş testis tanısında temel unsur olan el ile muayenenin dışında yardımcı tanı araçları var mıdır?
Özellikle elle yapılan muayenede testis hiç ele gelmiyorsa veya boyut farkı olduğu izleniyorsa önce ultrasonografi yapılır. Ardından gerekirse, özellikle testisin karın içerisinde olduğu düşünülürse; kapalı ameliyat (laparoskopi) metodlarından inmemiş testis tanısına destek amacıyla yararlanılabilir.