Pınar Ersöz Tezer
Pınar Ersöz Tezer
Pınar Ersöz Tezer

İndigo çocukları diğerlerinden ayıran özellikler

Ebeveynler bu konuda gerekiyorsa uzmanlardan destek almalı.

Haberin Devamı

İndigo kelimesinin kelime anlamı ‘kimya’dır. İndigo çocuk tanımı dünyada ‘Kyron’ isimli bir kitap dizisi ile başlamıştır. Yeni nesil bazı çocukların, normalin dışında davranışları, cevapları ve beklentileri bahsedilen bu indigo çocuk grubuna dahil olduklarının göstergesi olabiliyor. Medyada da sıklıkla geçen ‘indigo çocuk tanımını’ ‘özel çocuk’ olarak da yapabiliriz. Özel çocuklar; hazır cevap olabilir, muhakeme becerisi gelişmiştir, otorite ile sıkıntılar yaşayabilir, hareketli oldukları kadar sezgileri de güçlüdür. Özel çocukların uyum problemleri vardır. Sınıfın düzenini bozabildiklerinden sıklıkla şikayet alabilir, ukala olarak adlandırılabilirler.

Uyum problemi yaşıyorsa ailenin yaklaşımı çok önemli

İndigo çocuk kavramının çıkmasıyla birlikte ebeveynlerin çocuklarındaki belli problemleri görmezden gelerek “Benim çocuğum indigo çocuk” bakış açısıyla yaklaşmaları en büyük sorundur. Çocuğunuz indigo (özel çocuk) olsun ya da olmasın uyum problemleri yaşıyor ise bu konuda ailenin yaklaşımı çok önemli olur. Çocukların indigo ya da özel çocuk olarak adlandırılması ve bu tanımların özellikle aileler tarafından çocuğa yansıtılması, aşırı tolerans gösterilmesi mevcut uyum problemini artıracağından çocuk üzerinde olumsuz etki yaratacaktır.

Haberin Devamı

Gerekiyorsa uzmanlardan destek alınmalı

Çocuğunuzda otoriteye karşı gelme, konulan kurallara uymada güçlük, inatçılık, takıntılar varsa ve bu durumla baş edemiyorsanız, öncelikle okulunuzun rehberlik servisinden destek almalısınız. Sıkıntıların sonlanmaması durumunda ise çocuk - ergen psikiyatristleri ve psikologlar bu konuda çalışan uzmanlar olduğundan, doğru adres olduğunu düşünebilirsiniz.

Desteklememek en büyük hata

İndigo çocuk tanımı ile birlikte birçok özellik tanımlaması yapılmıştır. Medyada indigo çocuk; asalet duygusu taşıyan, kendi kıymetini bilen, topluma uyum sağlayamayan, toplumun koyduğu kuralları yapmaktan sıkılan, ihtiyaçlarını belirtmekten çekinmeyen, sezgileri güçlü, sırada beklemeyi sevmeyen çocuklardır. Bu özelliklere sahip çocukları, ‘özel çocuk’ , ‘indigo çocuk’ etiketlemeleri ile tedaviden uzaklaştırmak doğru değildir. Çocuğun gelişimsel dönemlerinin üstünde kendini ifade edebilmesi elbette çok güzeldir fakat anne babaların çocuğun çok yetenekli olduğu, problemlerinin üstesinden kendi gelir düşüncesi ile yalnız bırakması ve desteklememesi en büyük hataları olur.

Haberin Devamı

Dikkat eksiliği ile karıştırılabiliyor

İndigo sıklıkla dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ile karıştırılır ve indigo çocuklara DEHB tanısı konulabilir. Belirtileri birbirine benzese de DEHB’de indigodan farklı olarak konuşurken dinlememe, dikkatin çok çabuk dağılması, günlük hayatta ihtiyacı olan şeyleri sürekli kaybetme, çok fazla konuşma, düşünmeden dürtüsel konuşma ve davranma, görsel öğrenme eğilimi ve eğitim sisteminde düşük performans gösterme gibi davranışlara rastlanır. Benzer belirtiler ile çocuğa, bir uzmana başvurmadan aile ve yakın çevre tarafından tanı konması çocuğun etiketlenmesine, yanlış yönlendirilmesine ve sonuç olarak da akademik, sosyal alanlarda sorunlar yaşamasına neden olmaktadır. Bu sebeple indigo çocuk tanımlamasının arkasında yer alıp, çocuğun fazla yeterli olduğu ya da uyum problemi yaşadığı durumlarda ailelerin bakış açılarının çok önemli olduğu, bir uzmandan yönlendirme almaları gerektiği unutulmamalıdır.

Haberin Devamı

Psikolog, Aile Danışmanı ve EMDR Terapisti
Pınar Ersöz Tezer