GeriÇocuk Sağlığı İlaç içmeyen çocuğa nasıl ilaç içirilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İlaç içmeyen çocuğa nasıl ilaç içirilir?

İlaç içmeyen çocuğa nasıl ilaç içirilir?

Umarız kimsenin çocuğu hastalanmaz ve ilaç içmek zorunda kalmaz ama böyle bir durum başınıza geldiğinde ilaç içmek istemeyen bir çocuğa sahipseniz durum çok daha içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor.

İlaç içmeyen çocuğa nasıl ilaç içirilir

Çocukların inadı malum. Yemek yemek istemeyen bir çocuğun ağzını zorla açsanız tüm lokmayı ağzında saatlerce tutarak inadını ve gücünü konuşturacaktır. Hele olay ilaç içmek istemeyen bir çocuğa ilaç içirmek olduğunda bu inat çoğu zaman asla kırılamıyor. Özellikle böyle bir çocuğunuz varsa davranış şekliniz oldukça önemlidir. Çocuğa doğru yaklaşım uygulanmadığı takdirde çocuğunuzun inadı kırılmadığı gibi hastalığı da iyileşmeyecektir.

ÇOCUKLARA İLAÇ İÇİRİLİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

İlaç içmeyen çocuğa nasıl ilaç içirilir

• İlaç içmekte direnen çocuğunuza ilaç içerken çocuğunuzun ayakta olmasını ya da 45 derecelik bir açı ile oturuyor olmasını sağlamalısınız. Böylelikle çocuğunuzu boğulma riskinden korumuş olacaksınız.

• Vereceğiniz ilaç eğer şurup gibi sıvı bir yapıda ise ağzın orta bölümünden değil yan tarafından verilmesi daha uygun olacaktır. Böylelikle öğürme refleksini ortadan kaldırmış olursunuz. Eğer vereceğiniz ilaç tablet halinde ise ilacı dilin gerisine kadar ilerleterek tükürme olasılığını kaldırmış olursunuz.

• Eğer vereceğiniz ilacın tadı güzel değilse yoğur, muhallebi ya da elma püresi gibi besinler ile birlikte vererek kötü tadı yok edebilirsiniz. Çocuğunuz 2 yaşından büyükse şeker ve dondurma gibi besinlerle ilaç içirmeyi deneyebilirsiniz.

• Eğer sür ya da meyve suyu ile ilaç vermeyi düşünüyorsanız içine karıştıracağınız sıvı az miktarda olmalıdır. Böylelikle ilaç biberonda kalmamış olur.

• Çocuğunuza ilaç verirken şeklini ve görüntüsünü esas alarak ilacı asla şekermiş gibi göstermeyin. Böyle bir durumda çocuk ilacı şeker olarak beynine kodlayacak ve ileriki dönemlerde ortada bulduğu herhangi bir ilacı içerek size zor anlar yaşatacaktır.

• Küçük çocuklara sorumluluk bilincinin gelişmesi adına ilacını kendin içmelisin diyen ebeveynlerden olmayın. Çocuğunuzun ilaç içme esnasında mutlaka yanında bulunun.

• İlaç içmesi için çocuğunuza vaatlerde bulunmayın ya da ilaç içmesi halinde ona bir şey verebileceğiniz gibi söylem ve pazarlıklara girmeyin.

• İnatla ilaç içmek istemeyen çocuğunuza karşı tutumunuzu sertleştirmeyin sakin ama ikna edici olmanız bu konuda oldukça önemlidir.
• Çocuğunuz ilacını içmeyi kabul ettiğinde bunun onun iyileşmesi için olduğunu vurgulayarak ona sarılmayı ihmal etmeyin.

BEBEKLERE İLAÇ İÇİRMEK

İlaç içmeyen çocuğa nasıl ilaç içirilir

Yine 45 derecelik bir açı ile bebeğinizin boğulma riskini ortadan kaldırabilirsiniz. İlacı şırınga ya da biberon memesi ile ağzın yan tarafından vermeli, yanak boşluğuna dolmamasına dikkat etmelisiniz. İlacı verdikten hemen sonra süt ya da meyve suyu verebilirsiniz.

OKUL YAŞINDAKİ ÇOCUKLARA İLAÇ VERMEK

İlaç içmeyen çocuğa nasıl ilaç içirilir

Okul çağına gelmiş ama hala ilaç içmekte direnen bir çocuğunuz varsa ilaç içmeyi eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. İlaç için bir takvim hazırlayıp her ilaç içtiğinde bir sticker ile bunu işaretlemesini isteyebilirsiniz. Çocuğunuza ilaç yutmasında yardımcı olabilmek için küçük gıda parçaları yutturarak bu alanda gelişimini sağlayabilirsiniz.

False