GeriÇocuk Sağlığı Her ebeveynin bilmesi gereken 13 faydalı bilgi...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Her ebeveynin bilmesi gereken 13 faydalı bilgi...

Her ebeveynin bilmesi gereken 13 faydalı bilgi...

Erkek çocuğu sahibi olanlar bu konularda mutlaka bilinçlenmeli...

Erkek çocukların 0-24 aylıkken sünnet edilmesinin faydalı olacağını söyleyen Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Muzaffer Zorlu, sünnet ve Çocuk cerrahi aciller ile ilgili ailelere faydalı bilgiler verdi.

1. Erkek çocuklarınızı 0-24 aylıkken sünnet ettirirseniz sünnet daha hızlı iyileşir, çocuğun sünnet korkusu olmaz ve çocuk sünnetten daha az rahatsızlık hisseder.

2. Çocuğunuz yarım sünnetli ise veya idrar çıkış deliği normal yerinden farklı yerde ise sünnet ettirmeden önce mutlaka doktor kontrolü yaptırınız.

Her ebeveynin bilmesi gereken 13 faydalı bilgi...

3. Çocuğunuzun testislerinin (yumurtalarının) torbalarında olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz. Testisler torbada değil ise ya da arada yukarı kaçıyorsa mutlaka doktorunuza başvurunuz.

4. Çocuğunuz ağladığı veya öksürdüğü zaman kasıklarında şişlik oluyorsa, çocuğunuzda kasık fıtığı olabilir doktorunuza başvurunuz.

5. Çocuğunuzun torbalarında şişlik varsa çocuğunuzda Su Toplaması (Hidrosel) hastalığı olabilir doktorunuza başvurunuz.

6. Çocuğunuzun torbasında ani gelişen ağrı ve kızarıklık oluşmuş ise Yumurtalık Burkulması (Testis Torsiyonu) olabilir. Dakikaların önemi vardır. Çok acil hastaneye başvurunuz. 

 

Her ebeveynin bilmesi gereken 13 faydalı bilgi...
 

7. Çocuğunuzun karnının sol alt tarafında ani başlayan karın ağrısı varsa gaz sancısı olabilir, öncelikle çocuğunuzu tuvalete gönderip gaz çıkarmasını sağlayınız. Eğer ağrısı geçiyorsa doktora gitmenize gerek yoktur. Çocuğunuzun düzenli tuvalete gitmesini sağlamanız yeterli olacaktır. 

8. Çocuğunuzun karnının sağ alt tarafında iştahsızlık ile birlikte karın ağrısı varsa apandisit olabilir acilen hastaneye başvurunuz.

9. Çocuğunuzun bir yeri yanınca hemen kısa süreli soğuk uygulaması yapınız. Yanık kreminiz varsa yaranın üzerine sürünüz. Başka hiçbir şey yapmadan doktorunuza başvurunuz.

10. Karın ağrılarında kesinlikle doktor görmeden ağrı kesici kullanmayınız. Hastalığın erken tanısını engellemiş olursunuz.

11. Çocuğunuzda sarı yeşil renkli kusma varsa acilen doktorunuza başvurun. Çocuğunuzda ameliyat gerektiren bir hastalık olabilir.

 

Her ebeveynin bilmesi gereken 13 faydalı bilgi...
 

12. Küçük çocuklarınızın boncuk, bilye, nohut, fındık, fıstık, leblebi gibi cisimlerle oynamasına müsaade etmeyin. Bu cisimlerin nefes borusuna kaçmasına bağlı binlerce ölüm olayı meydana gelmiştir.

13. Çocuğunuz ince işiyor, uzun sürede idrarını tamamlayabiliyor ve işerken idrarını normalden daha ileri attırıyorsa idrar çıkış deliğinde darlık olabilir doktorunuza başvurunuz.

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Muzaffer Zorlu

False